Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Ημέρα της Μητέρας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτηρίζει τη μητέρα ως “πυρήνα” και “εστία” της οικογένειας σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας.

Το μήνυμα του Προέδρου:

“Στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, που χαρακτηρίζονται από τον μέγιστο κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού και, επέκεινα, διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτή η σημασία της οικογένειας. Αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο, ιστορικώς και κοινωνικώς, ότι “πυρήνας” αλλά και “εστία” της οικογένειας είναι η Μητέρα.

Πολύ περισσότερο τούτο ισχύει για μας, τους Έλληνες, δεδομένου ότι ως Λαός και ως Έθνος έχουμε βιώσει –και βιώνουμε διαρκώς- τη νοηματική ιερότητα της Μάνας, μεσ’ από την διαχρονική ανιδιοτελή προσφορά της, η οποία όταν χρειάσθηκε άγγιξε τα όρια της αυτοθυσίας.

Και μάλιστα, τουλάχιστον κατά κανόνα, με συμπεριφορά απαράμιλλης ταπεινότητας, που διδάσκει την αναγκαία –με την έννοια του μέτρου- τιθάσευση του ανθρώπινου “εγώ” και τον κατά προορισμό προσανατολισμό του στο ελπιδοφόρο και σωτήριο “εμείς”.

Και κάπως έτσι, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, η πλήρης συναίσθηση του ρόλου της Μάνας, κατά το παρελθόν αλλά και για το μέλλον, μας διδάσκει επίσης τούτο: Οι σύμφυτες με τον Άνθρωπο και την κοινωνία αξίες και τ’ αντίστοιχα ιδανικά δεν είναι δυνατόν ν’ αλλοιωθούν –και, πολύ περισσότερο, να παρακμάσουν οριστικώς- δίχως τούτο να σημάνει, μοιραίως, και το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης κατά την καταγωγή της, κυρίως δε κατά τον προορισμό της”.