Άμεση διερεύνηση της τραγωδίας στα διυλιστήρια ζητά ο Λαφαζάνης

Την άμεση και ταχύτατη διερεύνηση της τραγωδίας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στα διυλιστήρια Ασπροπύργου ζήτησε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Αυτό που ζητήσαμε -και το ζητήσαμε επειγόντως ως κυβέρνηση και εγώ ως αρμόδιος Υπουργός που εποπτεύει τα ΕΛ.ΠΕ.- είναι η άμεση και ταχύτατη και σε βάθος διερεύνηση της τραγωδίας» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης, ύστερα από σειρά συναντήσεων που είχε στον τόπο του δυστυχήματος στα Ελληνικά Πετρέλαια.

«Πρέπει να αποδοθούν, εδώ και τώρα, οι ευθύνες όπου υπάρχουν και να αναδειχθούν τα αίτια για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τέτοια συμβάντα στο μέλλον» συμπλήρωσε ο Υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα εκ’ μέρους της κυβέρνησης την οδύνη του, αλλά και την συμπαράστασή του στους τραυματίες και στις οικογένειές τους.

«Η ασφάλεια στα ΕΛ.ΠΕ. είναι το πρώτο μέλημά μας και θα κατοχυρωθεί. Δεν πρόκειται εμείς να επιτρέψουμε να υπάρξουν συνθήκες, στο μέλλον, για να επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες» επεσήμανε διαβεβαίωσε ότι «αυτό που προέχει είναι η ζωή και η υγεία των εργαζομένων».

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «η ασφάλεια στη λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ. είναι για μας ύψιστο καθήκον» και πρόσθεσε ότι «η διερεύνηση αυτής της τραγωδίας είναι μια παρακαταθήκη για να ληφθούν τέτοια μέτρα, ώστε ατυχήματα και συμβάντα σαν τo σημερινό να μην ξαναγίνουν ποτέ στα ΕΛ.ΠΕ.» -κάτι για το οποίο άλλωστε τον διαβεβαίωσε και η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.

Αναφορικά με τα σενάρια για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα -σύμφωνα με τα οποία γίνεται λόγος για εργολαβικό λάθος και ελλειπή μέτρα ασφαλείας- ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Ακούσαμε βεβαίως και τη διοίκηση και τους συνδικαλιστές – εκπροσώπους των εργαζομένων στην εταιρία. Μιλήσαμε με τους εργαζόμενους. Πήγαμε στον χώρο της τραγωδίας».

Αναφερόμενος στην ανάγκη αναζήτησης των αιτιών ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι «η υπόθεση δεν πρέπει να παραπεμφθεί στις καλένδες. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί αμέσως. Εδώ και τώρα. Και σε βάθος. Όπου υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν και θα υπάρξει τιμωρία στους υπεύθυνους, εάν και εφόσον υπάρχουν. Να αναζητηθούν οι αιτίες και οι αιτίες να θεραπευθούν πάραυτα».

Ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε στα ζητήματα της ασφάλειας λέγοντας: «Θέλουμε τα ΕΛ.ΠΕ να λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια. Η ζωή των εργαζομένων είναι πάνω απ΄ όλα. Πρέπει να εργάζονται με απόλυτη ασφάλεια και να ξέρουν ότι μπαίνοντας για να δουλέψουν, θα γυρίσουν στις οικογένειές τους ασφαλείς και υγιείς χωρίς να πειραχθεί ούτε μια τρίχα από το κεφάλι τους. Αυτό είναι για μας το πρώτο μέλημα».

Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης «τόσο η κυβέρνηση, όσο και η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ, θα κάνουμε το καλύτερο για να συμπαρασταθούμε στους τραυματίες αυτής της τραγωδίας και στις οικογένειές τους» και εξέφρασε την ευχή «να μην θρηνήσουμε θύματα».