Η θεματολογία και οι στόχοι του κρίσιμου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Στη χτεσινή του συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο σημερινό Τακτικό Συνέδριο, λέγοντας τους στόχους, τη θεματολογία, τις καινοτομίες, αλλά και τη συγκυρία που διεξάγεται.

«Το φετινό συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Χώρας και της Αυτοδιοίκησης. Εμείς ως ΚΕΔΕ έχουμε ξεκάθαρα ταχθεί, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, υπέρ της παραμονής της Χώρας στην Ευρώπη και το Ευρώ. Υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει για τη χώρα και τους πολίτες μια καλή συμφωνία με τους δανειστές. Αυτή την εντολή έχει λάβει και σε αυτή την προσπάθεια όλοι την στηρίζουμε», τόνισε ο κ.Πατούλης.

Για τη  θεματολογία του Συνεδρίου, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

Μεταναστευτικό: «Οι δήμοι καλούμαστε να το διαχειρισθούμε, ως κρατικός θεσμός πρώτης γραμμής, χωρίς πόρους και μέσα. Εμείς θα κάνουμε οτιδήποτε αφορά στην ανθρωπιστική πλευρά, αλλά χρειάζεται να έχουμε κέντρα υποδοχής, υποδομές για ιατρική περίθαλψη, Χρειάζονται πόροι, αλλά και Ευρωπαϊκή και Εθνική στρατηγική».

Π.Ν.Π.: «Την οριστική μας απόφαση θα την πάρουμε στο συνέδριο. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να μας δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε κατά τη συνάντησή μας. Αναμένουμε να κατατεθεί η σχετική τροπολογία για την εξαίρεση των ανταποδοτικών και τη χρονική διάρκεια της υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και να απαντηθούν ερωτήματα όπως, τι θα γίνει με τις συνεταιριστικές τράπεζες, τα κληροδοτήματα, να διευκρινιστούν τεχνικά ζητήματα. Πάντως, σ’ όλη την Ελλάδα οι δήμοι, πλην μονάδων, έχουν συνταχθεί με την μέχρι τώρα απόφασή μας».

Οικονομικά Δήμων: «Με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια μας έχουν επιβληθεί περικοπές στην Κρατική Χρηματοδότηση άνω του 60%, η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι στο μη περαιτέρω».

Διαχείριση Κοινωνικών Προγραμμάτων: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει σε μέγιστο βαθμό σ’ αυτόν τον τομέα. Σε όλον τον κόσμο σχεδιάζουν παγκόσμια, ενεργούν τοπικά. Η θέση μας, την οποία έχουμε κάνει καταθέσει στην αρμόδια Υπουργό κ. Φωτίου, είναι ότι, οι δήμοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι διαχείρισης των προγραμμάτων. Έχουμε εμπειρία, το κατάλληλο προσωπικό, τις κοινωνικές δομές. Η παρουσία των δήμων αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα χαθεί χρόνος και πόροι, αλλά τα χρήματα θα φτάσουν έγκαιρα στους ωφελούμενους».

Διαχείριση απορριμμάτων: «Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα που αφορά τους δήμους και πρέπει να γίνει με συμπράξεις δήμων. Δεν θα μας επιβάλλει κανένας τους κανόνες του παιχνιδιού. Μπορούμε να συνεργαστούμε οι Δήμοι μεταξύ μας, να αξιοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές, να εκμεταλλευθούμε τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτό που χρειάζεται είναι η Πολιτεία να βελτιώσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις χωροθετήσεις και τις αδειοδοτήσεις. Το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι χαμηλού κόστους για τους δημότες, να διασφαλίζει τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια, να δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και να προστατεύει το περιβάλλον».

«Βλέπουμε το Συνέδριο αυτό ως ευκαιρία για να κάνει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ένα νέο ξεκίνημα. Στο Συνέδριο της Χαλκιδικής Θα θέσουμε όλα τα σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα του διαλόγου, με τους αιρετούς εκπροσώπους του θεσμού. Θα λάβουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την μετέπειτα στάση μας. Θα διαμορφώσουμε και θα συμφωνήσουμε το περιεχόμενο του νέου στρατηγικού σχεδίου δράσης της Κ.Ε.Δ.Ε. για την επόμενη περίοδο, βάσει του οποίου θα διαμορφωθούν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας.

Ως νέα Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε., βλέπουμε το Συνέδριο αυτό ως ευκαιρία για να κάνει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ένα νέο ξεκίνημα. Από τη διαδικασία του Συνεδρίου μας, αλλά και από τις προσυνεδριακές που διοργανώσαμε σε όλη τη χώρα, βάλαμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας, ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο θεσμό μας. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με αναβαθμισμένο ρόλο και λόγο στο σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών για την προώθηση της Εθνικής και της Περιφερειακής Ανάπτυξης, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», κατέληξε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι, θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο συνέδριο ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κορωνάκης, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης και εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, ενώ αναμένονται απαντήσεις από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τους ΑΝ.ΕΛ.

Προτεινόμενα για εσάς