Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2026
26.7 C
Athens

ΕΚΤ: Νέα μείωση των επιτοκίων – Οι επιπτώσεις σε πληθωρισμό και δανειολήπτες

Στην τρίτη μείωση των επιτοκίων της φέτος και τη δεύτερη συνεχόμενη, μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανακοινώνοντας «ψαλίδισμα» κατά 0,25 μονάδες βάσης για τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου 2024.

Πρόκειται για μια απόφαση που είχαν προεξοφλήσει οι αναλυτές και που «μεταφράζεται» σε καλά νέα για τους δανειολήπτες σε εγχώριο επίπεδο.

Το νέο τοπίο χαμηλότερων επιτοκίων που προδιαγράφεται εκτιμάται ότι θα φέρει θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι της μείωση θα είναι οι νέοι δανειολήπτες κυμαινόμενου ή σταθερού επιτοκίου, αλλά και οι δανειολήπτες επιχειρηματικών δανείων.

Η τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που εκτιμάται ότι θα προέλθει από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων των νοικοκυριών και οι φθηνότερες πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων θα έχουν θετικές επιπτώσεις στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος και στο 2,3% το 2025.

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με αυξημένο ρυθμό. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά, με τα κέρδη να αποσβένουν εν μέρει την επίδρασή τους στον πληθωρισμό.

Ροή Ειδήσεων

Τιμές ακινήτων 2025: Άνοδος 3,7% πανελλαδικά – Τα νεόδμητα «τρέχουν» ταχύτερα και οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2025 κατά 3,7% σε σχέση με το 2024, με τα νεόδμητα να καταγράφουν μεγαλύτερη άνοδο από τα παλαιότερα και την Αττική να εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή.

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πλήγματα κατά ομάδων που «δρούσαν για λογαριασμό ΗΠΑ και Ισραήλ» κοντά στα σύνορα με το Ιράκ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι έπληξαν στο δυτικό Ιράν ομάδες με βάσεις στο βόρειο Ιράκ, τις οποίες κατηγορούν ότι προσπάθησαν να περάσουν λαθραία «μεγάλο φορτίο» αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών.

Φαινόμενο μιμητισμού και αυτοκτονία στους εφήβους: Οδηγίες του ΠΟΥ για υπεύθυνη ενημέρωση

Η Ομοσπονδία «Αργώ» υπενθυμίζει, με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ, ότι ο τρόπος προβολής περιστατικών αυτοκτονίας μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον κίνδυνο μιμητικών συμπεριφορών στους εφήβους και προτείνει σαφείς κανόνες «Do’s & Don’ts».

Μους σοκολάτας με 2 υλικά: πανεύκολη συνταγή χωρίς αυγά

Μια κλασική, δροσερή μους σοκολάτας με βελούδινη υφή, που γίνεται σε λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας μόνο σοκολάτα και κρύα κρέμα γάλακτος.

MasterChef 10: Ποιος θα είναι ο τρίτος υποψήφιος προς αποχώρηση στο αποψινό συμβούλιο;

Μετά την απαιτητική Ομαδική Δοκιμασία, οι δύο μπριγάδες επιστρέφουν στο συμβούλιο, όπου η νικήτρια ομάδα θα αναδείξει τον τρίτο υποψήφιο προς αποχώρηση και θα κριθούν οι επόμενες εξελίξεις.

Σχετικά Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες