Ο σχοινοβάτης της Συγγρού

Ο πρώτος δηµοσιογράφος που ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή της εκπροσώπησης της Νέας Δηµοκρατίας ήταν ο Τάκης Λαµπρίας. Ο Μιχελάκης είναι ο έβδοµος και κάθεται σε µια καρέκλα που τα τελευταία χρόνια στη
Ρηγίλληςέχει την αίγληαλλά και τους κινδύνους της «αντιβασιλείας». Γνωρίζοντας καλά επί 30 χρόνια το κυνήγι της είδησης, καλείται τώρα να αποφύγει να γίνει ο ίδιος το θήραµα…

Η Ν.Δ. άλλαξε γραφεία, άλλαξε σήµα, άλλαξε και εκπρόσωπο. Ολο το περιτύλιγµα είναι πλέον διαφορετικό καιστην ούγια έχει το όνοµα του Γιάννη Μιχελάκη. Είναι το φρέσκο πρόσωπο στο πλευρό του ΑντώνηΣαµαρά, η επίσηµη πηγή της Συγγρού, όπως θα ονοµάζεται στο εξής, που θα µας ενηµερώνει καθηµερινά για γαλάζιες πολιτικές θέσεις καιθα µονοµαχείστα τηλεοπτικά αλώνια και σαλόνια µε τους πράσινους «εχθρούς». Είναι ο έβδοµοςδηµοσιογράφος – ο πρώτος ήταν ο Παναγιώτης Λαµπρίας – από την ίδρυση της Ν.Δ. που κάθεται στον θώκο του εκπροσώπου Τύπου του κόµµατος. Εναςθώκος πουσυχνά γίνεται ηλεκτρική καρέκλα καθώς το πρόσωπο που τον κατέχει καλείται να δίνει διπλή µάχη. Η µια είναι µε το ΠΑΣΟΚκαι η άλλη είναι µε τα στελέχη τηςΝ.Δ. Η δεύτερη είναι η πιο κρίσιµη και οι περισσότεροι προκάτοχοι του Γιάννη Μιχελάκη βγήκαν ηττηµένοι κάθε φορά που σύρθηκαν σε εµφύλιο πόλεµο.

Θα πείτε,«µα ο Μιχελάκης έκανε τις αλλαγέςστην εικόνατου κόµµατος, πότε πρόλαβε; Τις αλλαγές τις έκανεο πρόεδροςκαι τις είχε σχεδιάσει απόκαιρό». Προφανώς έτσι είναι,µόνο που οι εκπρόσωποι στη Ν.Δ. από την περίοδοΚαραµανλή είναι κάτι µεταξύ «αντιβασιλέα» και «αντιπροέδρου». Εχουν δύναµη, εξουσία και προβολή, ενώ κάθε περίοδος φέρει το όνοµά τους. Λέµε, για παράδειγµα, «την πρώτη περίοδο Καραµανλή επί Σπηλιωτόπουλου» ή «τη δεύτερη περίοδο επί Ρουσόπουλου». Τώραβρισκόµαστε στη δεύτερη περίοδο Σαµαρά µε τον δηµοσιογράφο Γιάννη Μιχελάκη στο προσκήνιο. Εχει πάνω του στραµµένους τους προβολείς, ενώ κάτω από την εξέδρα περιµένουν οι δεκάδες υποψήφιοι για το αξίωµα να δούνε πρώτοι τοστραβοπάτηµα.

Σε δεύτεροΠΛΑΝΟ. Ο ίδιος δεν φιλοδοξεί να γίνει ο πρωταγωνιστής στη Συγγρού ούτε το πρώτο βιολί του κόµµατος.«Δεν δίνει τέτοιους ρόλους σεκανέναν από µας ο Αντώνης Σαµαράς. Αλλά ούτε κι εγώ θα επιδιώξω να είµαι συνεχώς µπροστά στις κάµερες. Θα είµαι στηνπρώτη γραµµή, αλλά θα δουλέψω συλλογικά καισύντοµα θα καταλάβουν όλοι ότι δεν έχω µανία προβολής. Στη δηµοσιογραφία έµαθα καλά το εξής: µε τη διαρκή έκθεση καίγεσαι. Θα βγαίνουν στην κάµεραόλοι οι αρµόδιοι τοµεάρχες και θα µιλούν γιατο θέµα που έχουν χειριστεί», δηλώνει στα «ΝΕΑ»και προσθέτει µε νόηµα: «Αυτάπου λέω τα εννοώ.Δεν είµαι εγώ ο πρωταγωνιστής, αλλά ο πρόεδρος».

Πάντως είναι αλήθεια ότι οι άσπονδοι φίλοι στο κόµµα δεν άργησαν να χαρούν. Στην πρώτη κιόλας εµφάνισή του έγινε η… γκέλα. Πήγε να καρφώσει τον Βαγγέλη Αντώναρο και άθελά τουάδειασε άκοµψα τον Κώστα Καραµανλή. Παρότι είναι σε όλους γνωστό ότι ο βουλευτής Επικρατείας συνεχίζει – άτυπα – να είναι ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Γ. Μιχελάκης δεν το συµµερίζεται. «Δενείναι θεσµοθετηµένο βουλευτής να εκπροσωπεί βουλευτή», είπε ο νέος εκπρόσωπος παίζοντας µετα νεύρα τωνκαραµανλικών,καθώς τον άκουσαν να αποκαλεί τον ηγέτη τους «βουλευτή».

Βέβαια το περιστατικό δεν ήταν σοβαρό και σε λίγες µέρες θα έχει ξεχαστεί, καθώς κανείς δεν αποδίδει κακή πρόθεση και«αντικαραµανλισµό» στον νέοεκπρόσωπο. Κάθε άλλο.Ο ΓιάννηςΜιχελάκης είναι νέος στην πολιτική αλλά παλιός στα δεξιά µονοπάτια, και στα φανερά και στα κρυφά. Εχει δώσει πολλές φορέςεξετάσεις στην παράταξή τουκαι τις πέρασε επιτυχώς. Ξεκίνησε την πορεία του ως «σκληρός» ΟΝΝΕΔΊΤΗς και έκλεισε πριν από δύο εβδοµάδες τον κύκλο του στηδηµοσιογραφία ως διευθυντής της πιο παραταξιακής εφηµερίδας,του «Ελεύθερου Τύπου». Μέσα από τηνεφηµερίδα άνοιξε βεντέτες και προκάλεσε συγκρούσεις µε ισχυρά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, όπως οΘόδωρος Πάγκαλος, από τον οποίο – όπως λένε χαιρέκακα στη Ν.Δ. – δέχτηκε το πρώτο ράπισµα, πριν καν ζεστάνει την καρέκλα του.

Πάντως η επιλογή του Αντώνη Σαµαρά αιφνιδίασε – καθώς δεν έπαιζε δηµοσίως στα φαβορί –, αλλά δεν προκάλεσε αντιδράσεις αφού σε γενικές γραµµές ο νέος εκπρόσωπος, µέχρι πρότινος τουλάχιστον, ήταν συµπαθής στους βουλευτές και τα στελέχη του κόµµατος. Διατηρεί καλές σχέσεις µε όλους τους σαµαρικούς, όλουςτους καραµανλικούς, αλλά και τους περισσότερους παλιούς φίλουςτης ΝτόραςΜπακογιάννη. Στηνκαλλιέργεια των καλών σχέσεων µε όλους στο κόµµα τον βοήθησεο ήπιος χαρακτήρας του αλλά καιτο ότι ουδέποτε είχε αποκαλύψει σε κανέναν τις µύχιες σκέψεις του για εµπλοκή στην πολιτική. Ετσι κανείς δεν πρόλαβε να τον «πριονίσει» πριν ανακοινώσει ο Αντώνης Σαµαράς την τοποθέτησή του στο υψηλό αξίωµα.

Ο νέος εκπροσωπος της Ν.Δ. είναι 51 ετών. Γεννήθηκε στην Κάλυµνο και µεγάλωσε στην Αθήνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.Εχει σπουδάσει οικονοµικά στηνΑνωτάτη Βιοµηχανική Σχολή και είναι παντρεµένος (σε δεύτερο γάµο) µε τη δηµοσιογράφο Νικόλ Ποφάντη. Εχειτρεις κόρες: Εργάζεται από φοιτητής και όπως λέει: «Εχω κολλήσει 30χρόνια ένσηµα στη δηµοσιογραφία».

Στη ΔΟΎΛΕΙΑ. Οσοι τονέχουν γνωρίσει από κοντά και έχουν συνεργαστεί µαζί του συµφωνούν ότι είναι ένας ευπρεπής άνθρωπος. Ευγενής, εργατικός, φιλόδοξος, αλλά και πεισµατάρης. Εκεί που τον έβλεπε κανείς ήρεµο, πάντα ατσαλάκωτο, ψύχραιµο και ευγενικό να συντονίζειτο ρεπορτάζ, ξαφνικά ανέβαζεστροφές.Οι φωνές του ακούγονταναπό τονόγδοο όροφο στο ισόγειο τηςοδού Σταδίου όταν διαπίστωνε ότι τοτηλεοπτικό συνεργείο του Mega – όπου ήταν νεαρός αρχισυντάκτηςτη δεκαετία του ‘90 –έφθασε αργά στο ρεπορτάζ και έχασε τα «δυνατά πλάνα». Βέβαιατηλεόραση χωρίς άγχος, νεύρα, φωνές, κυκλοθυµία και σκληρή δουλειά δεν γίνεται. Και ο Γιάννης Μιχελάκης έχει δουλέψει σκληρά σχεδόν 30 χρόνια. Πέρασε από πολλές διοικητικές θέσεις και έχει πλούσιο βιογραφικό. Οι σηµαντικότεροι σταθµοί στην επαγγελµατική του πορεία ήταν η αρχισυνταξία στο Mega, η διεύθυνση του Mega Κύπρου, η διεύθυνση ειδήσεων και ενηµέρωσης του Ant1 και η διεύθυνση της εφηµερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Το καλό βιογραφικό στη δηµοσιογραφία δεν δίνει πίστωση χρόνου στην πολιτική. Ο Γιάννης Μιχελάκης πέρασε στην άλλη πλευρά του ποταµού. Και όπως λέει ένας παλιός φίλοςτου, είναιάλλο να κυνηγάς την είδησηκαι άλλοκάθε πρωί που ξυπνάς να είσαι υποψήφιος να γίνεις είδηση.

ΕΙΠΕ

Γία ΚΑΡΑΜΑΝΛΉ Καί ΑΝΤΩναρο

Δεν έχει θεσµοθετηθείβουλευτής να εκπροσωπείβουλευτή

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “