Το τυρί και η φάκα

Το τυρί µπήκε στη φάκα µε τρόπο δελεαστικό. Ηταν η τακτοποίηση των λεγόµενων ηµιυπαίθριων χώρων, η οποία τελείωνε ένα µόνιµο άγχος των περισσότερων Ελλήνων που απέκτησαν σπίτι την τελευταία 20ετία. Ελυνε όχι µόνοτο πρόβληµα εκείνων πουέκλεισαν µια βεράντα10 τετραγωνικών µέτρων για να εξασφαλίσουν ακόµη ένα δωµάτιο, αλλά και εκείνων που έκαναν τις νεοπλουτίστικες υπερβολές της µεζονέτας µε 100 τετραγωνικά µέτρα νόµιµα και 150 παράνοµα. Το πρόγραµµα για πολλούς µήνες κύλησε καλά. Ανακούφισε τους παράνοµους, ζέστανε τα κρατικά ταµεία και έδωσε δουλειά στα τεχνικά γραφεία, που ήταν από τα πρώτα θύµα της οικονοµικής κρίσης.

Μέχριπουτο κράτος βιάστηκε ακόµη µία φορά να αποκαλύψει τις πονηρές και ανέντιµες προθέσεις του. Η εγκύκλιος του υφυπουργού Εσωτερικών, την οποία ευτυχώς πήρε πίσω ο προϊστάµενός του υπουργός, για αναδροµική πληρωµή φόρων στους ηµιυπαίθριους µπλοκάρισε τη διαδικασία. Ξαφνικά χιλιάδες πολίτες που ήταν έτοιµοι να δεχτούν τις τσουχτερές ρυθµίσεις µούδιασαν, καθώς σκέφτονται το ίδιο κουτοπόνηρα µε το κράτος.

Η αγωνία εκείνων που έχουν τις µεγάλες παρανοµίες, στις Κυκλάδες και βόρεια και ανατολικά προάστια µε τα υπόγεια και το πανωσήκωµα, είναι ότι µπαίνουν µόνοι τους στο στόµα του λύκου. Τι φοβούνται; Οτι αυτόµατα όσοι πληρώνουν για να τακτοποιηθούν µπαίνουν για πάντα σε µια επίσηµη λίστα παρανόµων. Οπως εξοµολογούνται στους µηχανικούς που χειρίζονται την υπόθεσή τους, κάθε φορά που το κράτος θα θέλει να επιβάλει ένα χαράτσι θα καταφεύγει σε αυτούς που η παρανοµία τους είναι δηλωµένη. Οσοι κατέχουν όµως δηµόσιες θέσεις αγωνιούν για κάτι χειρότερο: τον διασυρµό. Παράδειγµα; Ας πούµε ότι έχει νοµιµοποιήσει τα υπόγειά του ένας πολίτης που χρόνια αργότερα αναλαµβάνει ένα υψηλό αξίωµα. Ποιος τον διασφαλίζει ότι δεν θα δεχτεί τόνους λάσπης γιατί κάπου, κάποτε έτρεξε να επωφεληθεί από έναν εισπρακτικό νόµο που εξασφάλιζε δήθεν την τακτοποίηση των παρανοµιών του; Και τότε θα ανοίξει η γνωστή συζήτηση που λέει τι είναι ηθικό και τι έντιµο σε µια χώρα, όπου το κράτος στήνει διαρκώς παγίδες. Είναι προφανές ότι η Πολιτεία συντηρεί τον φαύλο κύκλο της ανέντιµης σχέσης µε τους πολίτες. Κάθε φορά που κάποιος θέλει να την εµπιστευθεί, ακούγεται η… φωνή που λέει: «Το τυρί το έφαγες, τη φάκα την είδες;».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “