Συναίνεση στα µέτρα της επιδιώκει η Νέα Δηµοκρατία

Σε σταυρόλεξο για έµπειρους λύτες εξελίσσεται η δηµόσια πλέον διαπραγµάτευση κυβέρνησης και Ν.Δ. για τα σηµεία συµφωνίας στο σκληρό νέο πακέτο µέτρων, το οποίο έρχεται για ψήφιση στη Βουλή µε τη λεγόµενη ενδιάµεση συµφωνία. Η διαπραγµάτευση γίνεται µε συνεντεύξεις, δηλώσεις αρχηγών και κορυφαίων στελεχών αλλά και µε διαρροές των κοµµατικών επιτελείων, που κρύβουν «µπλόφες» ώστε η µία πλευρά να µετρήσει τα όρια υποχώρησης της άλλης.

Ο Αντώνης Σαµαράς τα τελευταία 24ωρα βαδίζει σε τεντωµένο σχοινί καθώς επιχειρεί να πετύχει µε ένα σµπάρο δυο τρυγόνια. Από τη µια, δεν θέλει να δώσει την εντύπωση στους ευρωπαίους εταίρους µας ότι δεν στηρίζει τις προσπάθειες Βερολίνου και Βρυξελλών για τη σωτηρία της χώρας και, από την άλλη, δεν επιθυµεί σε καµία περίπτωση να πει µε καθυστέρηση ενός έτους «Ναι» στο Μνηµόνιο επειδή αυτό υπαγορεύουν οι δανειστές µας. Ετσι, όπως επισηµαίνουν κορυφαία στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, το νέο δόγµα του θα είναι «στηρίζω τις πολιτικές µου τις οποίες υιοθετείτε» και δεν θα µετακινηθεί από όσα είπε στο Ζάππειο ΙΙ.

Πίσω από τις λέξεις που φαίνεται να έχουν απαντηθεί στο σύνθετο σταυρόλεξο της συναίνεσης, διαβάζει κάνεις ότι τα σηµεία συµφωνίας των δύο µεγάλων κοµµάτων είναι τέσσερα. Αυτό σηµαίνει ότι αν η πλειοψηφία φέρει σε άρθρα για ψήφιση στη Βουλή το «νέο Μνηµόνιο» θα υπάρξει σύγκλιση σε κρίσιµα θέµατα, υπό την προϋπόθεση η κυβέρνηση να δεχθεί τους αστερίσκους που θα βάλει η Ν.Δ. πριν από την ψηφοφορία.

Ωστόσο κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. υπενθυµίζει ότι στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ φέρει όλη τη συµφωνία σε ένα µόνο άρθρο, είναι προφανές πως η Ν.Δ. θα το καταψηφίσει όπως έκανε και τον περασµένο Μάιο, όσες πιέσεις και αν δεχθεί ο Αντώνης Σαµαράς από τους οµοϊδεάτες του στην Ευρώπη, οι οποίοι στην παρούσα φάση κρατούν τα ηνία των ισχυρών χωρών.

Το πρώτο και σηµαντικότερο σηµείο συµφωνίας είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Εκεί η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη και σχεδόν όµοια µε εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Ο αστερίσκος που µπαίνει είναι… µικρός, δηλαδή ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχθεί το ξεπούληµα της δηµόσιας περιουσίας.

Το δεύτερο σηµείο είναι η τακτοποί ηση των αυθαιρέτων µεδιαδικασία ανάλογη µε εκείνη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους ηµιυπαίθριους. Και σε αυτό το θέµα, όποιοιαστερίσκοι τεθούν από τη Ν.Δ. θα γίνουν αποδεκτοί από το ΠΑΣΟΚ.

Το τρίτο ζήτηµα για το οποίο θα απαιτηθεί πολύς κόπος ώστε να υπάρξει συµφωνία, είναι ο δραστικός περιορισµός των δαπανών του Δηµοσίου.

Αυτό σηµαίνει ότι πολλοί οργανισµοί θα κλείσουν. Η Ν.Δ. θα ζητήσει να µην υπάρξουν απολύσεις και να συνεχίσει να δίνεται ο βασικός µισθός χωρίς επιδόµατα στους εργαζόµενους, οι οποίοι θα αποτελούν την εφεδρεία για όποια υπηρεσία του Δηµοσίου έχει ελλείψεις προσωπικού.

Το τέταρτο θέµα είναι η κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτου. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την κατάργηση µόνο για την πρώτη κατοικία, ενώ η Ν.Δ. ζητά να µην υπάρχει πόθεν έσχες για την πρώτη, τη δεύτερη και την εξοχική κατοικία ώστε να αναθερµανθεί η οικοδοµική δραστηριότητα στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, εξηγούν συνεργάτες του Αντώνη Σαµαρά, αν το ΠΑΣΟΚ φέρει στη Βουλή την ενδιάµεση συµφωνία σε ένα µόνο άρθρο η Ν.Δ. θα το καταψηφίσει, αλλά θα στηρίξει στην πορεία την εφαρµογή των σηµείων στα οποία συµφωνεί.

Τέσσερα τα θέµατα στα οποία φαίνεται να συγκλίνουν τα δύο µεγάλα κόµµατα

Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ φέρει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα σε ένα µόνο άρθρο, η αξιωµατική αντιπολίτευση θα το καταψηφίσει

Ολο και περισσότεροι ζητούν συνεννόηση

εντείνονται συνεχώς οι φωνές βουλευτών και πρώην υπουργών της Ν.∆. που ζητούν συνεννόηση των δυο µεγάλων κοµµάτων, ένα ζήτηµα που συχνά το θέτει µε διπλωµατική γλώσσα και ο αντιπρόεδρος του κόµµατος ∆ηµήτρης αβραµόπουλος. Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι είναι απαραίτητο «ΠΑΣΟΚ και Ν.∆. να υπογράψουν από κοινού ένα κείµενο γενικών αρχών και στόχων» ώστε να σταλεί µήνυµα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις αγορές.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι ακόµη πιο προχωρηµένη η θέση του Σωτήρη Χατζηγάκη ο οποίος µε άρθρο στα «ΝΕΑ» σήµερα, λέει ότι προηγείται η πατρίδα από το κόµµα.

Στην ηγετική οµάδα πάντως επιµένουν ότι το κόµµα δεν αντιµετωπίζει εσωκοµµατικά προβλήµατα, ενώ όλοι είναι ικανοποιηµένοι µε τα ευρήµατα των νέων δηµοσκοπήσεων που εµφανίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.∆.

να βρίσκονται στο ίδιο σηµείο. υποστηρίζουν µάλιστα ότι στην επόµενη δηµοσκόπηση η αξιωµατική αντιπολίτευση θα προηγείται καθαρά στην πρόθεση ψήφου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “