Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ. Το μπαλάκι της πάταξης της φοροδιαφυγής των κατεργάρηδων που δεν κόβουν αποδείξεις περνάει στα χέρια της κοινωνίας, η οποία πλέον θα δώσει τη λύση! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Να δουλεύουμε τους άλλους, αυτή είναι παλιά μας τέχνη κόσκινο. Αλλά να παραμυθιαζόμαστε και μεταξύ μας, δεν κάνει αυτή την εποχή. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι μπαίνουν κάθε μέρα και πιο βαθιά στο ποτάμι της φτώχειας και η κυβέρνηση τους υπόσχεται πως αν πιέσουν τον μπακάλη να τους δώσει το μαγικό χαρτάκι θα βγάλουν -κάποτε- το κεφάλι απ’ το νερό.

Μα, είναι κακό που μειώνεται ο ΦΠΑ; Κάθε άλλο. Εάν όμως η εφαρμογή του μέτρου αφεθεί στον πατριωτισμό των Ελλήνων, τότε η αποτυχία είναι δεδομένη. Ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος, ο ταβερνιάρης και συχνά ο γιατρός, ο δικηγόρος κι ο μηχανικός, που έχουν αποφασίσει ότι το επίσημο εισόδημά τους δεν θα ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, θα θέτουν πάντα το δίλημμα στον πελάτη: θέλεις εξήντα ευρώ με απόδειξη ή σαράντα χωρίς; Εκεί είναι που νικάει το μαύρο χρήμα.

Συμπέρασμα: για να πετύχει το μέτρο, προϋπόθεση είναι η σοβαρότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι πρέπει να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στους παραβάτες, από τις πρώτες κιόλας μέρες. Πώς; Με λουκέτα και πρόστιμα που πονάνε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013