Η χυδαιότητα σε δημόσια θέα

Δεν μας εκπλήσσει πλέον τίποτε με την Τουρκία. Τα έχουμε δει όλα και έχουμε πάθει τα περισσότερα. Για όλους όσοι στην διεθνή κοινότητα έχουν ακόμη επιφυλάξεις για τη χυδαιότητα του Ερντογάν, φρόντισε ο ίδιος να μην τους αφήσει καμία αμφιβολία. Να απειλείς και να προκαλείς την Ελλάδα γιατί δήθεν σου ανήκει μέρος της «γαλάζιας πατρίδας», είναι μεν ανιστόρητο και γραφικό, όμως ακούγεται σε εκείνους που ζουν μακριά μας και δεν μπορούν να γνωρίζουν ως διαφορά δύο γειτονικών χωρών. Το να στέλνεις, όμως, στην Ευρώπη μέσω Έβρου γυμνούς 92 δυστυχισμένους μετανάστες, αυτό είναι πρόστυχο -και λίγα λέω.

Του Γιάννη Πολίτη

Οι εικόνες της ντροπής κόβουν την ανάσα σε κάθε άνθρωπο, σε Ανατολή και Δύση. Ξεκίνησαν μετανάστες από την πατρίδα τους πουλώντας ό,τι έχουν και δεν έχουν για να πληρώσουν τους δουλεμπόρους. Πέρασαν όσες δοκιμασίες χωράει ο ανθρώπινος νους για να φτάσουν στην δήθεν ασφαλή Τουρκία και εκεί τους γδύνουν και τους σπρώχνουν στα ελληνικά σύνορα. Για να τιμωρήσουν ποιους; Τους Έλληνες; Τους Γάλλους; Τους Γερμανούς; Με όπλο την γυμνή εικόνα βασανισμένων ανθρώπων; Και ύστερα ο «σουλτάνος» θα κληθεί ξανά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ, στον Λευκό Οίκο και στα ευρωπαϊκά σαλόνια για να συνομιλήσει ξανά με τους ισχυρούς του κόσμου για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το μέλλον της ανατολικής Μεσογείου. Και θα τον υποδεχθούν -στοιχηματίζω- χωρίς ντροπή οι δυτικοί ηγέτες. Το θερμό επεισόδιο που καιρό τώρα περιμένει η Ελλάδα, στην πραγματικότητα συμβαίνει. Τα όπλα της Τουρκίας είναι οι απελπισμένοι μετανάστες. Και αυτό που ξεκίνησε θα κρατήσει καιρό, μην έχουμε αυταπάτες.

Η απόλυτη εργαλειοποίηση

Ο Ερντογάν νομίζει ότι αιφνιδιάζει, αλλά παραείναι προβλέψιμος. Απειλούσε ότι θα πάει στην Κρήτη ή στο Καστελόριζο να ψάξει για φυσικό αέριο και εμφανίζεται στον Έβρο ως «ταξιδιωτικός πράκτορας» χιλιάδων δυστυχισμένων. Με δωρεάν λεωφορεία και προβοκάτορες συνοδούς που τους καθοδηγούν, Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρανοί, Μαροκινοί και ελάχιστοι Σύροι -για ξεκάρφωμα- πολιορκούν νυχθημερόν τα σύνορά μας. Τώρα κλιμακώνει με χυδαιότητες αυτή την ιδιότυπη επιχείρηση.

Πρόκειται για οργανωμένη από την Άγκυρα εισβολή με τριπλή στόχευση. Ο πρώτος στόχος είναι οι ισχυροί της Ευρώπης. Ο δεύτερος είναι η Ελλάδα και ο τρίτος οι ΗΠΑ. Από τους Αμερικανούς τι θέλει; Την προσοχή τους όπως παλιά.

Από την Ελλάδα του αρκεί μέχρι τις εκλογές να μας αποσυντονίζει και να δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας. Από τους Ευρωπαίους θέλει χρήματα. Θέλει και μάλιστα πολλά για να συνεχίσει να κρατάει μετανάστες στην επικράτειά του. Αυτός είναι ένας άλλος, αλλά επίσης μεγάλος, κουμπαράς σαν εκείνον που ονειρεύεται για τους υδρογονάνθρακες. Στους υπολογισμούς του είναι μια δεύτερη φλέβα χρυσού. Θέλει να ρέουν τα ευρώ στην Τουρκία με αφθονία, ώστε να ρυθμίζει με μέτρο τη στρόφιγγα. Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις για να καταλάβουν οι Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο τι κάνει ακριβώς αυτή την ώρα η Τουρκία.

Κρυφτούλι με την αλήθεια

Γνωρίζει πολύ καλά ο Ερντογάν αυτό που ξέρουμε όλοι. Οι Ευρωπαίοι τόσα χρόνια δεν έχουν καταλήξει ακόμη τι θα κάνουν με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές που τους απειλούν. Κρύφτηκαν για καιρό πίσω από την Ελλάδα. Έδωσαν χρήματα στις ΜΚΟ για να κρατούν στα ελληνικά νησιά με όποιο τρόπο μπορούν τους μετανάστες. Όλο αυτό ήταν ασπιρίνη για τον καρκίνο. Και πολύ άντεξε να σηκώσει η Ελλάδα σχεδόν έξι χρόνια αυτό τον παιδαριώδη χειρισμό των ισχυρών συμμάχων της. Έκαναν σαν να μην έβλεπαν πόσα εκατομμύρια μεταναστών έχουν συγκεντρωθεί στην Τουρκία. Δήθεν δεν είχε περάσει από το μυαλό τους ότι κάποια μέρα ο Ερντογάν θα εκβίαζε με τον τρόπο που ξέρει.

Πλέον, η σχέση του με την Ουάσιγκτον είναι μετέωρη και πιστεύει ότι θα βρει συνομιλητές στη Δύση εκβιάζοντας χυδαία την Ευρώπη. Φαντασιώνεται τη στιγμή που θα καθίσει σε ένα τραπέζι με τον Σολτς και τον Μακρόν και θα πάρει όλα όσα ζητήσει για να μη γεμίσει την Ευρώπη μετανάστες.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα στο στόχαστρό του. Είμαστε το μέσο για να πετύχει το μεγάλο σχέδιό του. Εμείς όμως τρώμε το ξύλο. Η δική μας χώρα βρίσκεται ξανά στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύει από προβοκάτσιες αν η πίεση στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου συνεχιστεί.

Υπάρχει τρόπος αυτή η μεγάλη δοκιμασία να γίνει ευκαιρία, αν η Ευρώπη κατανοήσει ότι το κρυφτούλι τελείωσε. Οι αποφάσεις της πρέπει να είναι γενναίες και ξεκάθαρες. Έχει χρέος να βοηθήσει αποτελεσματικά τη φύλαξη των συνόρων μας που είναι σύνορά της. Και παράλληλα να διαπραγματευτεί επιτέλους σοβαρά με την Τουρκία για την τύχη των εκατομμυρίων ανθρώπων που καταφτάνουν στα παράλιά της και θέλουν να πάνε στην κεντρική Ευρώπη. Οφείλει να τηρήσει κατά γράμμα η Ευρώπη τις νέες συμφωνίες -που αναγκαστικά θα κάνει- και αν η Τουρκία την εξαπατήσει, ξέρουμε όλοι ότι έχει τον τρόπο και τη δύναμη να επιβάλλει τη θέλησή της. Βούληση χρειάζεται, σχέδιο και κοινή δράση. Οι ακροδεξιές κορόνες και οι αριστερίστικες επιπολαιότητες δεν βοηθούν.