Αρκεί να μη «στραβώσει» κάτι...

Τηλεφώνησα το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας στη συμβολαιογράφο μου. Συζητούσαμε εδώ και δύο χρόνια να μεταβιβάσω το σπίτι μου στο νησί και τα αγροτεμάχια στα παιδιά μου. Και όλο το καθυστερούσα, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή.

Γράφει ο Γιάννης Πολίτης

Μόλις άκουσα ότι μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ η γονική παροχή είναι δωρεάν, έσπευσα. Η απάντηση της συμβολαιογράφου ήταν η εξής: «Θα σε προγραμματίσω μετά από τέσσερις μήνες, γιατί από το πρωί έχουν σπάσει τα τηλέφωνα. Όλοι τώρα θα τρέξουν να μεταβιβάσουν τις περιουσίες στα παιδιά τους».

Είναι στ’ αλήθεια μεγάλο το καλάθι με τις παροχές που μοίρασε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Όποια κριτική κι αν γίνει σε επιμέρους θέματα, η αλήθεια δεν αλλάζει. Διάβασα και ξαναδιάβασα τα ποσά και μου θύμισαν εκείνες τις καλές ημέρες της δεκαετίας του ’80 που η μία παροχή διαδεχόταν την άλλη. Έχοντας συνηθίσει με μια δεκαετία στα μνημόνια να διαβάζω και να ακούω μόνο για περικοπές, δεν κρύβω ότι ανησύχησα. Έκανα τον λογαριασμό και αναρωτήθηκα πού θα βρει όλα αυτά τα λεφτά ο Μητσοτάκης, για να τα επιστρέψει στην κοινωνία. Δεν φύτρωσαν ξαφνικά χρήματα μέσα στην πανδημία, ώστε να αρχίζουμε να ξηλώνουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το πουλόβερ που με κόπο και αίμα έραψαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζήτησα από τους ειδικούς να μου εξηγήσουν αν αυτή η νέα εξίσωση που δημιουργείται από τις παροχές και τα επιδόματα της παρατεταμένης πανδημίας στο τέλος επιλύεται ή αν θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Και μου απάντησαν όλοι το ίδιο: «Μόνο αν υπάρξει έκρηξη ανάπτυξης την επόμενη διετία μπορεί η ελληνική οικονομία να καταφέρει να περάσει στο επόμενο πιο ψηλό σκαλοπάτι».

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο πρωθυπουργός, είτε συμφωνεί κανείς μαζί του είτε διαφωνεί με αυτά που λέει και κάνει, δεν είναι επιπόλαιος. Αντίθετα, είναι επιμελής και μεθοδικός. Αυτό το γνωρίζουν και οι αντίπαλοί του. Προφανώς κάτι ξέρει καλά, που εμείς δεν ξέρουμε. Έχει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα είναι πια ένας ασφαλής προορισμός για τους μεγάλους επενδυτές του κόσμου και τα επόμενα χρόνια θα συσσωρευτεί πλούτος στη χώρα, καθώς θα δημιουργούνται ευκαιρίες η μία μετά την άλλη.

Τα νέα που κάνουν τον γύρο του κόσμου για την Ελλάδα είναι μόνο θετικά. Η έκθεση της Moody’s, που ανεβάζει από το 6% στο 8,2% την εκτίμησή της για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ για αυτόν τον χρόνο, ήταν εντυπωσιακή και απρόσμενη για πολλούς. Αλλά και στην πραγματική ζωή, όχι μόνο στους αριθμούς, οι επενδύσεις ήδη έχουν εμφανιστεί. Και δεν μιλάω μόνο για το Ελληνικό, που είναι μια πραγματικότητα.

Σε πολλούς κλάδους της οικονομίας μπαίνουν νέα χρήματα που δημιουργούν ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας. Να αναφέρω ένα παράδειγμα: τους τελευταίους μήνες και παρά την πανδημία, παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η CVC που έχει φτάσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα στο 1,5 δισ. ευρώ και είναι πλέον ο μεγαλύτερος «εργοδότης» της χώρας, η BC Partners που έδωσε 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, η Italgas με 750 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ Υποδομών και αρκετοί διεθνείς οίκοι έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η ανάπτυξη που έρχεται δεν θα γίνει μόνο σε μεγάλα project, αλλά σε χιλιάδες μικρές επιχειρηματικές και ιδιωτικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η αγορά γης και ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και τα νησιά είναι εντυπωσιακή.

Ο τουρισμός μέσα σε αυτή την κακή συγκυρία, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο απογειώθηκε. Ρώτησα έναν επιχειρηματία στο νησί μου αν ο φετινός Αύγουστος ήταν καλύτερος από το 2019. Και μου απάντησε: «Ήταν καλύτερος από ποτέ. Κοντεύει να βγει ο Σεπτέμβριος και ακόμη τα θέρετρά μας σφύζουν από ζωή». Οι τιμές των οικοπέδων στα νησιά έχουν διπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια, ενώ χιλιάδες ξενώνες ανακαινίζονται ή χτίζονται από την αρχή.

Το ερώτημα για τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι πόσοι τουρίστες θα έρθουν, αλλά αν θα μπορεί η χώρα να φιλοξενήσει όλους τους επισκέπτες της. Όσο για την πρωτεύουσα, την Αθήνα, που είναι πάντα ο καθρέφτης και στα χρόνια της ανάπτυξης και στα χρόνια της χρεοκοπίας, δεκάδες ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν κάθε μήνα σε όλο το ιστορικό κέντρο. Και έπεται συνέχεια. Σε λίγο, πολλά ακόμη εμβληματικά κτίρια στους γνωστούς δρόμους θα μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας. Η Αθήνα, που πριν από μια δεκαετία λέγαμε ότι ένα μικρό μέρος των τουριστών περνάει μόνο για να δει την Ακρόπολη, γίνεται προορισμός.

Ξένοι και ντόπιοι επενδυτές αγοράζουν και ανακαινίζουν κτίρια, ενώ οι τιμές και για αγορά και για ενοικίαση καλπάζουν. Η πόλη ομορφαίνει. Η εμβληματική πλατεία Ομονοίας βρήκε ξανά τη λάμψη της. Η πλατεία Συντάγματος, που πάντα ήταν ένα αδιάφορο -αισθητικά- μέρος, σε λίγους μήνες θα είναι πανέμορφη, αν κρίνει κανείς από τις μακέτες που βλέπουμε μπροστά από το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ακολουθούν η πλατεία Θεάτρου και η Πανεπιστημίου, η οποία, όπως άκουσα τον δήμαρχο Αθηναίων να δηλώνει, σύντομα θα αποκτήσει την τελική της μορφή ως ένας όμορφος ευρωπαϊκός δρόμος με φαρδιά σύγχρονα πεζοδρόμια και μεγάλα πλατύφυλλα δέντρα. Όλα αυτά οι επενδυτές τα παρακολουθούν και τρέχουν να αγοράσουν ό,τι πωλείται στην καρδιά της πόλης. Φαίνεται ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή, αρκεί να μη «στραβώσει» κάτι τους προσεχείς μήνες.