Διακοπές στην «αμπούλα»

Να μη ματιαστούμε. Ο τουρισμός πήρε την ανηφόρα. Από τις 15 Ιουλίου και μέχρι το τέλος Αυγούστου, όλα τα καταλύματα που άνοιξαν φέτος έχουν φουλ κρατήσεις.

Γράφει ο Γιάννης Πολίτης

Αν η καλή μας τύχη συνεχιστεί, μπορεί και να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Δηλαδή, η φετινή σεζόν να φτάσει στο 60%-65% του 2019, που αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε υπερδιπλάσιους επισκέπτες από πέρυσι. Όλα αυτά είναι καλά, υπό την προϋπόθεση να διαρκέσουν. Γιατί οι κρατήσεις από μόνες τους δεν είναι εισόδημα. Το εισόδημα προκύπτει όταν φτάσουν οι τουρίστες στη χώρα, περάσουν τις διακοπές τους και καταναλώσουν. Για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει να σοβαρευτούμε άπαντες.

Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν πολλοί σοβαροί επαγγελματίες σε όλη τη χώρα, τόσο στον τουρισμό όσο και στην εστίαση, που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Μάλιστα, σε ενημερώνουν πριν καθίσεις σε ένα τραπέζι ότι το προσωπικό είναι όλο εμβολιασμένο. Μόνο που αυτό δεν το κάνουν όλοι. Αναδείξαμε τη Μύκονο πριν από τρεις εβδομάδες επειδή ξεσάλωσε πρώτη, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα ίδια συμβαίνουν στους περισσότερους δημοφιλείς προορισμούς.

Συνωστισμός στις παραλίες, συνωστισμός στα μπαρ, πατείς με πατώ σε στα στενά δρομάκια των νησιών μας. Και μπορεί οι επαγγελματίες να «τρώνε» τα πρόστιμα, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ευθύνη όλων μας. Χαλαρώσαμε πολύ οι περισσότεροι. Μας συνεπήρε η ραστώνη και η ευφορία του καλοκαιριού. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι συμπεριφερόμαστε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία, ενώ την ίδια ώρα η μετάλλαξη «Δέλτα» επελαύνει και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται καθημερινά.

Τώρα έχουμε τριών κατηγοριών υποψηφίους να νοσήσουν. Η πρώτη είναι οι εμβολιασμένοι, κάποιοι από τους οποίους θα νοσήσουν ελαφρά και θα περάσουν τον κορωνοϊό σαν μια ίωση. Οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι ελάχιστες. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι νέοι. Έχουν εμβολιαστεί ελάχιστοι, παρότι είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Μην έχουν ψευδαισθήσεις ούτε οι ίδιοι ούτε οι οικογένειές τους. Οι περισσότεροι νέοι μας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα νοσήσουν.

Άλλοι θα είναι ασυμπτωματικοί, άλλοι θα περάσουν τον κορωνοϊό στο πόδι και άλλοι με πυρετό θα μείνουν λίγες ημέρες στο σπίτι. Ελάχιστοι θα φτάσουν στο νοσοκομείο. Το κακό με τους νέους είναι ότι θα μολύνουν γονείς και παππούδες με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι στο παρελθόν λόγω μετάλλαξης «Δέλτα» και αυτό θα έχει ως συνέπεια να μπει η κοινωνία ξανά στον παλιό φαύλο κύκλο.

Η τρίτη κατηγορία είναι όσοι επιμένουν στην άρνηση του εμβολιασμού. Αυτό που γράφω τώρα είναι χιλιοειπωμένο, αλλά ίσως χρειαστεί να το πούμε χιλιάδες φορές ακόμη μέχρι να το εμπεδώσουν οι αρνητές. Μόνο ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει εμβολιαστεί, ενώ οι εμβολιασμένοι πρέπει να ξεπεράσουν το 80%, ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τα lockdowns, τοπικά και γενικά.

Κοντολογίς, οι επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι και τη Δευτέρα 23 Αυγούστου δηλαδή, θα είναι καθοριστικές για την πορεία της χώρας. Έχουμε δύο στοιχήματα μπροστά μας. Το πρώτο είναι να μη φορτώσει ξανά το σύστημα Υγείας και μπούμε στο φθινόπωρο με εικόνες από τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό δεν το αντέχει πλέον η χώρα και είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα γονατίσει. Την ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση δεν θα την έχει ούτε η πολιτεία ούτε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ένα-δύο εκατομμύρια άνθρωποι που επιμένουν πεισματικά στην άρνησή τους να εμβολιαστούν, όταν οι κορυφαίοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο λένε ξεκάθαρα ότι το 99% των εμβολιασμένων, ακόμα κι αν νοσήσει, νοσεί ελαφρά.

Το δεύτερο στοίχημα, μικρότερο αλλά σημαντικό, είναι να σωθεί η τουριστική σεζόν, να διατηρηθούν δηλαδή οι κρατήσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα και να επεκταθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους και εντέλει την εθνική μας οικονομία. Τώρα βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Η κατάσταση είναι οριακή. Εάν στραβώσει, θα φταίμε οι ίδιοι.

Πέρυσι λέγαμε ότι φταίνε οι τουρίστες που μπήκαν στη χώρα μας χωρίς κανόνες. Το επιχείρημα φέτος δεν ισχύει, γιατί οι περισσότεροι επισκέπτες μας έρχονται εμβολιασμένοι και τηρούν τα μέτρα περισσότερο από εμάς. Εμείς μεταδίδουμε τον κορωνοϊό, με τη μεγάλη κοινωνικότητα και τον αυθορμητισμό μας.

Το ερώτημα είναι: «Υπάρχει λύση;». Ναι, υπάρχει. Είναι ανάγκη να ξαναμπούμε στην «αμπούλα». Και στις διακοπές να επιστρέψουμε στο μοντέλο που εφαρμόσαμε τους «πέτρινους» μήνες του χειμώνα. Δηλαδή, να κάνουμε παρέα με 4-5 ανθρώπους, που θα είναι πάντα οι ίδιοι.

Να αποφεύγουμε τις παραλίες με συνωστισμό και τα μπαρ με πολύ κόσμο, να τρώμε σε ταβέρνες που φαίνονται από την πρώτη ματιά ότι πληρούν τους κανόνες και δεν στοιβάζουν τους πελάτες τον έναν δίπλα στον άλλον και, προς Θεού, μακριά από μαζικούς γάμους και αυθόρμητα γλέντια στις πλατείες των χωριών με διαχυτικά καλωσορίσματα, αγκαλιές και φιλιά. Στην όμορφη χώρα μας υπάρχουν χίλιοι εναλλακτικοί τρόποι για να απολαύσουμε το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ας αναβάλλουμε το ξεσάλωμα για του χρόνου.

Και μην ξεχνάμε. Όποιος αλλάξει γνώμη στις διακοπές και θέλει να εμβολιαστεί, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν βρίσκεται, τον περιμένουν γιατροί και νοσηλευτές, ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία. Αυτό θα είναι το καλύτερο δώρο των διακοπών για τον ίδιο, αλλά και για τους ανθρώπους που αγαπά.