Ο γλυκός πειρασμός της κάλπης

Γράφει ο Γιάννης Πολίτης

Ήταν αναμενόμενο αυτό που συμβαίνει. Μόλις έφυγαν οι προβολείς από τις εντατικές και τα κρούσματα της πανδημίας, ανοίγει μέρα την ημέρα ξανά η κουβέντα για πρόωρες εκλογές. Στα πολιτικά «καφενεία» γίνεται η τρίχα τριχιά και οι θιασώτες της άποψης για κάλπες μετά το καλοκαίρι βρήκαν δύο νέα επιχειρήματα για να ενισχύσουν την άποψή τους. Το πρώτο είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης νομοθετεί διαρκώς και κλείνει εκκρεμότητες. Το δεύτερο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξαναβρίσκει την επικοινωνιακή φόρμα του και αρχίζει τις περιοδείες.

Αδύναμα επιχειρήματα και τα δύο. Η κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας, έχει μείνει πίσω στο νομοθετικό της έργο και όλοι οι υπουργοί τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα που τους έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου, γιατί από τα αποτελέσματά τους θα αξιολογηθούν στον ανασχηματισμό. Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάποτε έπρεπε να κάνει κάτι για να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια της Κουμουνδούρου. Μετά από ενάμιση χρόνο φαγούρας, αστοχιών και αντιφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολιτευτική του πολιτική, αποφάσισαν να ξαναβγάλουν προς τα έξω το μόνο δυνατό χαρτί που διαθέτουν, τον πρόεδρο του κόμματος.

Πράγματι, ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει το παλιό του χαμόγελο και θα τρέξει σε όλη τη χώρα για να ξαναζεστάνει το ακροατήριό του, αναζητώντας στην πράξη και στην επαφή του με τον κόσμο ένα νέο πολιτικό αφήγημα, γιατί οι παλιές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεθωριάσει. Ξέρει καλά ο πρώην πρωθυπουργός πως όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα τις χάσει. Γι’ αυτό, δεν παλεύει για τη νίκη αλλά για τη σωτηρία του ιδίου και της παράταξής του. Θα επιχειρήσει να ξαναφέρει κοντά του όλους όσοι τον ψήφισαν στις εκλογές του 2019, ώστε να επιστρέψει από το 22%-23%, που εμφανίζει σήμερα στις δημοσκοπήσεις, στο 30%-31%. Ένα τέτοιο ποσοστό θα έκανε τη δεύτερη ήττα του αξιοπρεπή και διαχειρίσιμη.

Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στοιχηματίζω ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τις εκλογές. Το μεγάλο του προσόν, όπως έχουμε όλοι κατανοήσει, είναι η μεθοδικότητα και η επιμέλεια. Και είμαι σίγουρος ότι αξιολογεί τα δεδομένα μήνα με τον μήνα. Είναι γλυκός πειρασμός για εκείνον οι πρόωρες εκλογές. Δεν αμφιβάλλει κανείς δημοσκόπος ή πολιτικός αναλυτής ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα σαρώσει. Έτσι, θα ξεμπερδέψει με την απλή αναλογική και θα κερδίσει άλλα τέσσερα χρόνια άνετης διακυβέρνησης. Δεν έχει αντίπαλο αυτή την ώρα. Όλες οι συγκυρίες τον ευνοούν.

Εάν ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο να αιφνιδιάσει, δεν θα μπορέσει, ωστόσο, να το «κλειδώσει» πριν από το τέλος του καλοκαιριού, που θα γνωρίζει με ακρίβεια τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού, όπως λένε οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ πιθανό να μας έρθει τον Οκτώβριο. Μόνος τρόπος να αποτραπεί είναι να έχουμε χτίσει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, με τους εμβολιασμούς να έχουν ξεπεράσει το 70% του πληθυσμού. Και ταυτόχρονα να μην έχει εμφανιστεί -Θεός φυλάξει- κάποια μετάλλαξη που δεν την πιάνουν τα εμβόλια που ήδη έχουμε. Εάν η πανδημία δείξει ξανά τα δόντια της, το τελευταίο πράγμα που θα έχει να σκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι οι εκλογές. Η χώρα θα μπει ξανά στη δίνη του κυκλώνα.

Αυτή την ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει με όλους τους τρόπους ότι αποκλείεται ο αιφνιδιασμός της κάλπης, καθώς ο πρωθυπουργός είναι ένας μεταρρυθμιστής πολιτικός που δεν θα παίξει με τα παλιά τερτίπια. Αποκλείουν τις εκλογές μέσα στο 2021 και λένε ότι, αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας, όλο το βάρος της κυβέρνησης θα στραφεί στην ανάπτυξη και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαθεί χρόνος μέσα σε μια εκλογική διαμάχη που θα κρατήσει δύο μήνες. Εξηγούν πως έτσι κι αλλιώς, όποτε και να γίνουν εκλογές, θα τις κερδίσει. Άρα, ποιος ο λόγος να βιαστεί;

Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο που θα δυσκολέψει τον πρωθυπουργό εάν αποφασίσει πρόωρες εκλογές. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του λεγόμενου μεταρρυθμιστικού κέντρου διαφωνεί με έναν τέτοιο αιφνιδιασμό. Μιλάμε για τους ψηφοφόρους του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πιο φανατικά και από τους νεοδημοκράτες. Αυτοί του έδωσαν τη συντριπτική νίκη στις εκλογές και συνεχίζουν να είναι δίπλα του σε κάθε βήμα. Το επιτελείο του Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις διαθέσεις των συγκεκριμένων ψηφοφόρων γιατί τοποθετούν τον πρωθυπουργό στο κέντρο του πολιτικού συστήματος και αυξάνουν το εύρος της εκλογικής του βάσης.

Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν έχουν μπει οριστικά στη δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το πιο ευμετάβλητο κομμάτι του εκλογικού σώματος και μετακινείται με ευκολία. Αρα, έχει μεγάλη σημασία για τον εκάστοτε αρχηγό που τους χρειάζεται τι σκέφτονται και πώς αντιδρούν σε κάθε απόφασή του. Υπάρχει και μια θεωρία που λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα ψήφιζαν ποτέ ΣΥΡΙΖΑ, οπότε, ακόμη κι αν δυσαρεστηθούν με τις πρόωρες εκλογές, στο τέλος θα ψηφίσουν ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όλα αυτά τα δεδομένα που περιγράφουμε είναι πάνω στο τραπέζι του πρωθυπουργού και τα επεξεργάζεται με σχολαστικότητα. Αυτή την ώρα η ζυγαριά κλείνει στο «όχι στις κάλπες». Ώμος, ποτέ δεν ξέρεις, γιατί στην πολιτική δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Την οριστική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα τη γνωρίζουμε περίπου στα τέλη Αυγούστου.