Η αναβίωση της Σπιναλόγκας

Θα σας πω μια ιστορία που συνέβη σε ένα μικρό νησί πριν από λίγες ημέρες. Έφθασε εκεί ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Αθηναίων για να περάσουν 15 ημέρες διακοπών. Οι ντόπιοι είχαν ανοίξει τα εστιατόρια και τους ξενώνες τους, περιμένοντας τους πρώτους επισκέπτες να κάνουν σεφτέ. Μόνο αυτοί οι επαγγελματίες, όμως, ήθελαν επισκέπτες. Όλοι οι άλλοι που νομίζουν ότι δεν τους αφορά ο τουρισμός, γιατί ζουν από τις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου, θα ήταν χαρούμενοι, όπως φαίνεται, αν συνεχιζόταν το lockdown στο διηνεκές.

Η γυναίκα του ζευγαριού ανέβασε τη δέκατη ημέρα λίγο πυρετό. Αυτή ήταν η αρχή του Γολγοθά της. Πού να ήξερε ότι στην επαρχία εδώ και 4 μήνες όποιος αρρωσταίνει κρύβεται σπίτι του, για να μην υποπτευθούν οι συγχωριανοί του, ότι έχει κορωνοϊό και τον εξοστρακίσουν.

Πήγε, λοιπόν, η καλοπροαίρετη γυναίκα στην αγροτική γιατρό. Την εξέτασε, δεν της βρήκε κανένα σύμπτωμα περίεργο, ωστόσο, επειδή ήταν αγχωμένη με τη δουλειά της και άπειρη, της είπε ότι «αύριο θα έρθω σπίτι σας να σας πάρω δείγμα για κορωνοϊό». «Βεβαίως», απάντησε η κυρία με χαρά.

Την επομένη στήθηκε η επιχείρηση. Έφθασε στο σπίτι μια γιατρός με στολή, συνοδευόμενη από ντόπιο οδηγό του δήμου επιφορτισμένο με το καθήκον να μεταφέρει στο κοντινότερο νοσοκομείο το δείγμα, ενώ αμέσως ενημερώθηκε η λεγόμενη επιτροπή πολιτικής προστασίας του δήμου.

Δεν χρειάστηκαν περισσότερες από δύο ώρες για να αρχίσει το κυνήγι των μαγισσών. Από στόμα σε στόμα, η λήψη δείγματος έγινε βέβαιο κρούσμα. Την επομένη, το ένα κρούσμα έγιναν δύο και το 37,5 πυρετός έγινε 40. Το νέο έφθασε και στα γειτονικά νησιά. Ο καθένας που διακινούσε το κακό νέο προσέθετε και κάτι στην αφήγησή του. Παρότι το δείγμα βγήκε αρνητικό και αυτό ανακοινώθηκε, το κουτσομπολιό συνέχισε να διακινείται και σε γειτονικούς νομούς.

Στο τέλος, όλοι τα έψελναν στον γαμπρό του ζευγαριού, που καταγόταν από το νησί και έστειλε για διακοπές τους δύο ηλικιωμένους, γνωρίζοντας -όπως έλεγαν- εκ των προτέρων ότι ήταν άρρωστοι. Οι ηλικιωμένοι απομονώθηκαν χωρίς φαγητό, αφού ακόμη και ο άνθρωπος που συντηρούσε το σπίτι τούς ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να πάει ξανά, γιατί άλλοι γονείς τού ζήτησαν να κρατηθεί μακριά από το «σπίτι του κορωνοϊού».

Η μικρή αυτή η ιστορία, που είμαι σίγουρος ότι συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της χώρας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, οδηγεί σε σύγκρουση, που κλιμακώνεται καθημερινά, ανάμεσα στους επαγγελματίες του τουρισμού και όλους τους υπόλοιπους που θεωρούν ότι είναι δεδομένο το εισόδημά τους από τον κρατικό κορβανά.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Φοβάμαι ότι μετά τις 20 Ιουλίου, που θα έρθουν στη χώρα Βρετανοί, Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί, θα γίνει χαμός στις τοπικές κοινωνίες. Θα χωριστούν σε δύο στρατόπεδα που θα συγκρούονται καθημερινά στις πλατείες. Όσοι δεν εμπλέκονται άμεσα με τον τουρισμό θα ζητούν οι ξένοι που νοσούν να σταλούν στη… Σπιναλόγκα. Οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι θα ζητούν και άλλους τουρίστες για να μη χρεοκοπήσουν. Μόνο όσοι από την κυβέρνηση έχουν ζήσει στην επαρχία μπορούν να καταλάβουν τη δυναμική που αποκτά μέσα σε λίγο χρόνο η δαιμονοποίηση μιας τέτοιας κατάστασης.

Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, νέα καμπάνια και λεπτομερής ενημέρωση τώρα που μπαίνουμε στην τρίτη φάση της πανδημίας, με το σύνθημα «είμαστε ασφαλής χώρα, ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι δεν περιμένουν τους τουρίστες στα νησιά και στα χωριά τους.

Οι επιστήμονες λένε ότι στατιστικά με τους δείκτες που υπάρχουν σήμερα στην κεντρική Ευρώπη, εφόσον περιμένουμε εννέα εκατομμύρια τουρίστες, θα έχουμε μέσα στον Αύγουστο εισαγόμενα εννέα χιλιάδες κρούσματα. Αυτοί θα κολλήσουν άλλους στα θέρετρα και πάει λέγοντας.

Ο δημόσιος υπάλληλος, για παράδειγμα, που δεν θέλει ξένους να τον μολύνουν, θα επιτεθεί στον γείτονά του ξενοδόχο και οι έντρομοι επισκέπτες θα κλειδωθούν στα δωμάτια για να μη διαπομπευτούν.

Η καμπάνια της εξωστρέφειας που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός από τη Σαντορίνη ήταν απολύτως στη σωστή κατεύθυνση. Έγινε την κατάλληλη ώρα. Τώρα η αγορά διψά για ρευστότητα, για να περιοριστούν τα λουκέτα, η ανεργία και η χρεοκοπία.

Μόνο που αυτές οι εξαγγελίες είναι ανάγκη να συνοδευτούν με πολλές καθημερινές εξηγήσεις από ειδικούς. Όπως -σωστά- μας τρόμαξαν οι γιατροί τον Μάρτιο και κλειστήκαμε στα σπίτια, τώρα πρέπει να μας χαλαρώσουν. Αν τηρούμε τις αποστάσεις και εφαρμόσουμε όλους τους άλλους κανόνες, δεν έχουμε να φοβηθούμε. Η χώρα πλέον διαθέτει τα μέσα ώστε όποιοι νοσήσουν σοβαρά να μεταφερθούν εγκαίρως στα νοσοκομεία και να θεραπευτούν. Ο κορωνοϊός δεν είναι λέπρα. Μπορεί να μεταδίδεται εύκολα, αλλά το ποσοστό θνητότητας είναι πιο χαμηλό από την κοινή γρίπη.

Αυτά θέλουν καθημερινή αναφορά από τους ειδικούς, που τώρα καλούνται να κάνουν την αντίστροφη δουλειά από αυτή που έκαναν την άνοιξη. Μόνο έτσι θα σωθεί η χώρα από την οικονομική καταστροφή και θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.