Στο ένα πόδι ο ΣΥΡΙΖΑ

Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα αιφνιδιάσει με εκλογές ο Μητσοτάκης τον Απρίλιο. Δεν έχω καμία μυστική πληροφορία και την κρύβω. Ξέρω αυτά που ξέρουν όλοι. Γνωρίζω, όμως, καλά πώς σκέφτονται οι άνθρωποι του Μαξίμου. Οι μπλόφες και οι μαγκιές με κάλπες, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο καναβάτσο και χάνει με 15-16 μονάδες, δεν πάνε μαζί με τον ρόλο που επιφυλάσσει για τον εαυτό του ο πρωθυπουργός. Διότι μεταρρυθμιστής και παλιομοδίτικα κόλπα δεν ταιριάζουν.

Τσάμπα ανησυχεί ο Αλέξης Τσίπρας και ξορκίζει το κακό με ατάκες στη Νίκαια, τσάμπα τρομάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μήπως, μετά από τόσο κόπο να εκλεγούν, βρεθούν ξαφνικά εκτός Κοινοβουλίου. Δεν κινδυνεύουν σίγουρα από μια ολοκληρωτική καταστροφή τώρα. Όχι γιατί θα τους λυπηθεί ο Μητσοτάκης. Όλοι οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων έχουν παγωμένο αίμα. Η πολιτική τους επιβίωση είναι η πρώτη τους αξία. Το σενάριο που λέει ότι προτιμά για αντιπολίτευση τον Τσίπρα, με τον οποίο έχει δημιουργήσει θεσμικό διάδρομο να μην ενοχλεί ο ένας τον άλλον για τρία χρόνια τουλάχιστον, ελέγχεται για την αξιοπιστία του. Οι συμφωνίες με τους αντιπάλους δεν έχουν ποτέ μακρά διάρκεια και δεν είναι ποτέ εφ’ όλης της ύλης. Γίνονται για συγκεκριμένα θέματα και έχουν ημερομηνία λήξης.

Επομένως, δεν θα προστατεύσει ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από μια δεύτερη μεγαλύτερη ήττα, επειδή δήθεν έχουν καλή συνεννόηση. Θα του το κάνει επειδή κυρίως προστατεύει τον εαυτό του από μια κίνηση που δεν ξέρει τι ντόμινο θα προκαλέσει. Φοβάται για την αξιοπιστία του εκτός Ελλάδος, καθώς η οικονομία μας παίζεται στη διεθνή σκακιέρα.

Είναι κάμποσοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που τον συμβουλεύουν να δώσει, τώρα που μπορεί, στον ΣΥΡΙΖΑ τη χαριστική βολή. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου βρίσκεται ακόμη στη μετεκλογική κατηφόρα και κανείς δεν είναι σε θέση να τραβήξει το χειρόφρενο. Η μια πλάνη ακολουθεί την άλλη. Το προεκλογικό αφήγημα που είχε φτιάξει, για να χτυπήσει τη Ν.Δ., το πίστεψε στο τέλος. Οτι δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι σκληρή, νεοφιλελεύθερη, αντεργατική, βάναυση με τους μετανάστες και πάει λέγοντας. Αντί αυτών, εμφανίστηκε ένας κεντρώος ευρωπαϊστής πρωθυπουργός που πιο πολύ ενοχλεί τους σκληρούς δεξιούς, παρά τους κεντροαριστερούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε ότι μετά τις εκλογές, στις οποίες πήρε το υψηλό ποσοστό του 31,5%, θα γλεντάει κάθε μέρα τον Μητσοτάκη. Ότι δεν θα προλάβανε να αντιπολιτεύεται τις αντιλαϊκές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, όμως, κυβερνά μια μετριοπαθής Ν.Δ. με πολύ μείγμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις-κλειδιά, που ανακοινώνει διαρκώς φιλολαϊκά μέτρα. Μειώσεις ΕΝΦΙΑ, μειώσεις φόρων, αυξήσεις συντάξεων και μειώσεις εισφορών.

Όσο για τους μετανάστες, εκεί που η ριζοσπαστική Αριστερά ανέμενε η ακροδεξιά ρητορική να κυριαρχήσει με κηρύγματα μίσους, τους προέκυψε η πιο ήπια πολιτική ευρωπαϊκής χώρας. Ο πρωθυπουργός να απαιτεί από τους δήμους να φιλοξενήσουν στην ενδοχώρα τους ξένους και παράλληλα να ετοιμάζει δομές ενσωμάτωσης για εκείνους που εκ των πραγμάτων δεν θα φύγουν ποτέ.

Με αυτά και με αυτά, η Κουμουνδούρου έμεινε χωρίς οπλοστάσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να πάρει ξανά μαζί του ένα κομμάτι από το παλιό ακροατήριο που υπερασπίζεται δήθεν το άσυλο και καταγγέλλει τη δράση της Αστυνομίας. Διαπιστώνει, όμως, ότι αυτό το ριζοσπαστικό ακροατήριο το έχασε οριστικά. Δεν δέχονται να συνομιλήσουν ούτε με τον αριστερό Νίκο Φίλη, όπως είδαμε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Μέσα σε αυτό το ιδεολογικό και στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα ψάχνει για καιρό με ποιους να πάει και ποιους να αφήσει, οι εισηγητές των πρόωρων εκλογών θα επιμένουν ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη την άνοιξη θα είναι σαρωτική και θα καεί οριστικά η «απλή αναλογική». Μιλάμε για τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο θα γίνουν υποχρεωτικά οι επόμενες εκλογές. Ένας νόμος που απαιτεί ευρεία συνεργασία για να υπάρξει κυβέρνηση, αν το πρώτο κόμμα δεν έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, όπως σήμερα.

Πρόβλεψη: Δεν θα ενδώσει σε πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης, παρ’ ότι τον βολεύουν πολύ. Και αυτό για να μην ανακόψει τη δυναμική πορεία της κυβέρνησής του και τσαλακώσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ του. Όμως, θα κρατήσει ενεργό το σενάριο ώστε να έχει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ένα πόδι και με ευκολία να εξασφαλίζει συναίνεση, είτε δια της σιωπής είτε δια της άχρωμης αντιπολίτευσης. Με αλλά λόγια, για πολύ καιρό ο Μητσοτάκης θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού που θα κινεί τα νήματα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.