Φαγούρα για τις υποψηφιότητες

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στη Ρηγίλλης για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές καθώς οι επιτελείς αδυνατούν μέχρι στιγμής να προχωρήσουν στην επιλογή υποψηφίων, ενώ κάθε μέρα που περνά μεγαλώνει η ανησυχία ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν αρκετοί δήμοι και νομαρχίες που κατέχει σήμερα το κόμμα.

Λάδι στη φωτιά της εσωτερικής σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό έριξε χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε χθες με δημοσιογράφους άφησε αιχμές εναντίον του νέου γραμματέα του κόμματος λέγοντας ότι έχει καθυστερήσει η ανακοίνωση των υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων και κατά την άποψή του έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί πριν από το Πάσχα. Αντίθετα, ο Λευτέρης Ζαγορίτης έχει την άποψη πως όσο νωρίτερα εκτίθενται οι υποψήφιοι τόσο πιο εύκολα «καίγονται» και ότι δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει από τον Απρίλιο η προεκλογική περίοδος.

Αδυναμία επιλογής

Καλά πληροφορημένες πηγές της N.Δ. ωστόσο θεωρούν ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης δεν είναι διαδικαστικό αλλά είναι θέμα ουσίας. «Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπάρχει αδυναμία επιλογής υποψηφίων που έχουν αέρα νίκης ενώ αρκετοί νομάρχες και δήμαρχοι έχουν υποστεί τεράστια φθορά και αρνούνται να αποσυρθούν ώστε να διευκολύνουν το κόμμα να επιλέξει νέα πρόσωπα», τονίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με μεγάλη κομματική εμπειρία.

Είναι γεγονός που δεν διστάζουν να παραδεχθούν σε Μαξίμου και Ρηγίλλης ότι αρκετοί γαλάζιοι αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κέντρο και στην περιφέρεια απέτυχαν παταγωδώς και ο φόβος της ήττας σε αρκετές περιοχές είναι ορατός. Είναι και ο λόγος που εγκαίρως ο κ. Μεϊμαράκης σπεύδει να προκαταλάβει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εθνικές και και όχι στις δημοτικές εκλογές ενώ διατυπώνει την άποψη πως το κόμμα θα κριθεί κυρίως στις νέες υποψηφιότητες διότι οι νυν δήμαρχοι και νομάρχες εάν ηττηθούν θα είναι εξαιτίας της παρουσίας τους την τετραετία που πέρασε.

«Κραυγές αγωνίας»

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις «κραυγές αγωνίας» για μεγάλη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που μεταφέρουν καθημερινά από την επαρχία οι βουλευτές που επιστρέφουν από τις πασχαλινές διακοπές, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη Ρηγίλλης και δυστοκία στην επιλογή υποψηφίων. Όπως χαρακτηριστικά λέει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, οι βουλευτές σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύουν παρά διευκολύνουν τα πράγματα διότι μεταφέρουν στο κόμμα παραπλανητικές και αντιφατικές πληροφορίες. Οι περισσότεροι βουλευτές βλέπουν τα πράγματα μέσα από το προσωπικό τους συμφέρουν.

«Για παράδειγμα προτείνουν για νομάρχες και δημάρχους πρόσωπα που είναι σίγουρο ότι θα χάσουν μόνο και μόνο για να θεωρηθούν αποτυχημένοι και να μη διεκδικήσουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές», λέει το στέλεχος της N.Δ. και προσθέτει: «Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο στις περιοχές όπου η N.Δ. έχει δύο ή τρεις βουλευτές και ο καθένας προτείνει για δήμαρχο τον κομματάρχη του». Το κομφούζιο πάντως αναμένεται να συνεχιστεί, και τις προσεχείς εβδομάδες ο κ. Ζαγορίτης ή ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει να κόψει τον γόρδιο δεσμό και να χρίσει υποψηφίους στις προβληματικές περιοχές.

Δεν βρίσκουν αντίπαλο της Φώφης

O νομάρχης Αν. Αττικής Λ. Κουρής και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Φούρλας αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι υπερνομάρχες Αθηνών – Πειραιώς με αντίπαλο τη Φώφη Γεννηματά
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ πονοκέφαλος της N.Δ. επιστρέφει. Τέσσερα χρόνια μετά, το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό είναι και πάλι η Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς.

Σχεδόν 15 μήνες αναζητούν από τη Ρηγίλλης υποψήφιο που θα αντιπαρατεθεί με τη Φώφη Γεννηματά – το πιο δημοφιλές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – και ακόμη δεν μπορούν να βρουν λύση. Και το χειρότερο είναι ότι τα κορυφαία στελέχη δεν έχουν την ίδια άποψη για τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου ενώ οι προτάσεις για πρόσωπα που πέφτουν στο τραπέζι «καίγονται» η μία μετά την άλλη. Πρώτα προτάθηκε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και σήμερα νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, ο οποίος όμως προτιμά να είναι ξανά υποψήφιος στην περιοχή του. Μετά ακούστηκε το όνομα του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα. H πρόταση αυτή δεν βρήκε πολλούς υποστηρικτές στη N.Δ. αλλά ούτε ο ίδιος φαίνεται να είχε ενδιαφέρον. Χθες ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου που αναζητεί το κόμμα: να είναι πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, όμως να ανήκει στον ευρύτερο χώρο της παράταξης αλλά και να μην είναι ενεργό στέλεχος της άλλης πλευράς.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “