Θα βάλω χορηγούς στις μπουλντόζες

Έτοιμος να βγάλει τις μπουλντόζες στον δρόμο εάν εκλεγεί δήμαρχος της Αθήνας εμφανίζεται ο Νικήτας Κακλαμάνης. Με τη συνέντευξή του σήμερα στα «NEA» εξηγεί με ποιο τρόπο σχεδιάζει να προχωρήσει στο γκρέμισμα «γερασμένων» κτιρίων στο κέντρο. Και αυτός ο στόχος – όπως χαρακτηριστικά λέει – δεν είναι «ονειρικός», είναι εφικτός.

Μάλιστα βρίσκεται σε επαφή με χορηγούς, οι οποίοι θα «αγοράζουν χώρους ή οικοδομές για τον δήμο προκειμένου να μετατραπούν σε ελεύθερους χώρους ή γκαράζ». Ο κ. N. Κακλαμάνης προαναγγέλλει ότι το ψηφοδέλτιό του δεν θα είναι αμιγώς κομματικό, αλλά θα υπάρχουν υποψήφιοι από όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Και τονίζει με νόημα: «Υπάρχουν πρόσωπα λαμπρά και πρόσωπα λαμπερά. Εγώ προτιμώ τα πρώτα».
Κύριε Κακλαμάνη, λένε πολλοί ότι ανακοινώθηκε πολύ νωρίς η υποψηφιότητά σας για τον Δήμο Αθηναίων με αποτέλεσμα να βρίσκεστε πολύ καιρό εκτεθειμένος στο προσκήνιο της επικαιρότητας και έτσι αποτελείτε στόχο τόσο της αντιπολίτευσης όσο και «άσπονδων» φίλων σας στη Νέα Δημοκρατία.

Την ίδια άποψη, όσον αφορά τον χρόνο, είχα κι εγώ στην αρχή, τώρα όμως σας λέγω ότι αν θέλει κάποιος υποψήφιος να ενημερωθεί σωστά για το «τι τον περιμένει» αν εκλεγεί δήμαρχος της πόλης μας, οι περίπου 6 μήνες μάλλον είναι λίγοι. Αν δεν προχωρήσεις στους δρόμους της πόλης και δεν μιλήσεις με τους ανθρώπους της στο κέντρο και κυρίως στις γειτονιές δεν μπορείς να έχεις άποψη για το τι «πρέπει να κάνεις». Τώρα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η απάντηση είναι μία: Όταν οι συμπολίτες σου σε θέλουν για δήμαρχο, όλα τ’ άλλα είναι λεπτομέρειες…

Έχετε καθορίσει ωστόσο τη στρατηγική σας για τον τρόπο που θα κινηθείτε προεκλογικά; Ποιος θα είναι ο βασικός άξονας του προγράμματός σας;

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, ναι, σχεδόν έχουμε καταλήξει. Θα υπάρχουν στοιχεία από την πετυχημένη στρατηγική της κ. Μπακογιάννη (η οποία στέκεται δίπλα μου) εμπλουτισμένα με νέα. Θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά από τις 4 Μαΐου, με την ομιλία μου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, όλες οι προτάσεις θα συνοδεύονται από το πόσο θα κοστίσουν και πού θα βρεθούν τα χρήματα.

Πάντως η δήλωσή σας ότι δεν θα διστάσετε να γκρεμίσετε οικοδομικά τετράγωνα, προκάλεσε πολλά σχόλια. Το εννοείτε;

Πολύ πριν από μένα, αυτή τη σκέψη την είχε διατυπώσει ο Αντώνης Τρίτσης. Σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρη. H Αθήνα είναι μια «γερασμένη πόλη» από άποψη πολυκατοικιών. Οι παλαιοί ευεργέτες έκτιζαν, θα ψάξουμε να βρούμε σημερινούς ευεργέτες όχι για να κτίσουν αλλά για να αγοράσουν χώρους ή οικοδομές για τον δήμο προκειμένου να τους μετατρέψουμε σε ελεύθερους χώρους ή γκαράζ ή και τα δύο. Ο στόχος δεν είναι «ονειρικός», είναι εφικτός. Δεν πρόκειται να θέσω στο περιθώριο τους πλούσιους δημότες αυτής της πόλης. Έχω αρχίσει συναντήσεις μαζί τους, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο «χορηγιών» για την Αθήνα.

Για το ψηφοδέλτιό σας ετοιμάζετε εκπλήξεις. Θα υπάρχουν πρόσωπα γνωστά και από άλλους πολιτικούς χώρους;

Ναι, είναι αλήθεια ότι το ψηφοδέλτιό μας δεν θα έχει αμιγή κομματικό χαρακτήρα. Ναι, θα υπάρχουν άνθρωποι και από άλλους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους. Αξιόλογοι, σοβαροί, πετυχημένοι στη ζωή τους, που αγαπούν την Αθήνα και θέλουν να βοηθήσουν. Άλλο τα λαμπρά ονόματα και άλλο τα λαμπερά. Ενδιαφέρομαι για τα πρώτα.

Ακούγεται, για παράδειγμα, ότι ο Λάκης Λαζόπουλος είναι ένα από τα πρόσωπα που θα είναι στο ψηφοδέλτιό σας.

H σύνθεση του ψηφοδελτίου δεν προαναγγέλλεται. Απλά αναγγέλλεται την ώρα που πρέπει. Ο κ. Λαζόπουλος είναι φίλος, μαζί με άλλους ανθρώπους του πολιτισμού θα σταθούν δίπλα, όχι στον Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά στην Αθήνα και τον κόσμο της.

H βασική κριτική που θα δεχτείτε από την αντιπολίτευση είναι αυτή που δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές από το κόμμα σας. Ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία στον δήμο είναι πλέον καθεστώς, καθώς διοικεί τον πρώτο δήμο της χώρας περισσότερο από 20 χρόνια. Ποια θα είναι η απάντησή σας;

Στα 20 αυτά χρόνια, όπως και επί Δ. Μπέη, έγιναν πολλά. Χρειάζονται και άλλα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ να συνεχίσουμε, να ολοκληρώσουμε, να σχεδιάσουμε, να ονειρευτούμε την Αθήνα του αύριο. Θέλω να κλείσω τη συζήτησή μας με μια φράση του Κέννεντυ: «Μερικοί βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και λένε “γιατί”. Εγώ ονειρεύομαι τα πράγματα όπως θα ήθελα να είναι και λέω “γιατί όχι”…».

H θητεία μου στο υπουργείο έκλεισε με ωραίες αναμνήσεις
ΛΗΞΑΝ θεωρεί το θέμα της αντιπαράθεσής του με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο ο κ. N. Κακλαμάνης και τονίζει ότι η θητεία του στο υπουργείο Υγείας έκλεισε με ωραίες αναμνήσεις.

Πάντως, τα «συντροφικά» μαχαιρώματα που δεχτήκατε – από τον νέο υπουργό Υγείας ή από κύκλους του, όπως κάποιοι υποστηρίζουν στο κόμμα σας – σε κάθε περίπτωση σάς προκάλεσαν τραύματα κατά την εκκίνηση σας για τον δήμο.

Το θέμα αυτό για μένα, στον βαθμό που ενδεχομένως να υπήρξε, έχει τελειώσει. Με τον συνάδελφό μου κ. Αβραμόπουλο, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει, έχουμε κοινούς στόχους όσον αφορά το κυβερνητικό έργο αλλά και την προσπάθειά μου για την Αθήνα μας. Με τους «κύκλους» ουδέποτε ασχολήθηκα στην πολιτική μου σταδιοδρομία. Δεν με ενδιέφεραν και δεν με ενδιαφέρουν.

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτές τις επικρίσεις για την πορεία σας στο υπουργείο Υγείας και τα «περί τρικοκοσμικής κατάστασης στα νοσοκομεία» θα τις αξιοποιήσει ο αντίπαλός σας από το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά;

Για δύο συνεχή χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα άλλο από το να καταστροφολογεί και να επικρίνει, λες και δεν είχε πολιτικό παρελθόν. Επί δύο συνεχή χρόνια ο λαός με στήριζε και επιβράβευε είτε την προσπάθειά μου είτε το έργο μου, μικρό ή μεγάλο. Το κομμάτι αυτό για μένα έχει κλείσει με ωραίες αναμνήσεις. Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει το σήμερα και το αύριο της Αθήνας μας. Με ενδιαφέρει να δώσω όραμα στους πολίτες αυτής της πόλης, να τους κάνω να την ξαναερωτευθούν.

Δεν θα κάνω κριτική για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δική μου δουλειά να κριτικάρω το πρόσωπο που θα επιλεγεί από το ΠΑΣΟΚ, ούτε τη διαδικασία επιλογής του, δηλώνει ο κ. N. Κακλαμάνης.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταλήξει ακόμη στον υποψήφιό του για την Αθήνα. Λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναζητά ένα πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά που να συνδέει το παλιό με το νέο ΠΑΣΟΚ. Εσείς αναμένετε κάποια έκπληξη πέραν των ονομάτων που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα;

Όπως έχω εκφρασθεί επαινετικά για τους γνωστούς μέχρι στιγμής ανθυποψηφίους μου (KKE και ΣΥΝ), το ίδιο θα πράξω και για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δική μου δουλειά να κριτικάρω είτε τη δυστοκία επιλογής είτε το πρόσωπο που θα επιλεγεί… Σέβομαι τους πάντες, είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ μαζί τους. Σημασία για μένα έχει η συνεργασία μας για το καλό της Αθήνας, όταν τα φώτα των εκλογών θα σβήσουν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “