Σουφλιάς - Έβερτ έδειξαν την πόρτα στον M. Kεφαλογιάννη

Πολιτική κρίση προκαλούν οι δηλώσεις του Μανώλη Κεφαλογιάννη περί «κυβέρνησης Καραγκιόζηδων». Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και άτυπο νούμερο δύο της κυβέρνησης Γιώργος Σουφλιάς, αλλά και ο κ. M. Έβερτ ζήτησαν τη αποπομπή του, ενώ πολλοί βουλευτές τον επέκριναν δημοσίως, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ναυτιλίας προσπάθησε να «τα μαζέψει» με γραπτή ανακοίνωσή του.

Ο Γιώργος Σουφλιάς, υπερασπιζόμενος τη διαφάνεια στα δημόσια έργα, δήλωσε: «Μόνο όσοι μιλούν έχοντας άγνοια των θεμάτων ή ασυγχώρητη σκοπιμότητα δεν το αναγνωρίζουν αυτό». M. Έβερτ: «Είναι δυνατόν να ομολογεί κάποιος ότι είναι Καραγκιόζης και να παραμένει στην εξουσία;»
Μάλιστα, ο κ. Σουφλιάς προχώρησε παραπέρα, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι δηλώσεις Κεφαλογιάννη – ειδικά σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ για το μετρό – εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Για σκοπιμότητες μίλησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και εκτίμησε ότι «ο υπουργός Ναυτιλίας ασφαλώς συζητά αυτά τα θέματα με έναν κύκλο ανθρώπων». Στο ίδιο κλίμα με τον κ. Γ. Σουφλιά ήταν και ο M. Έβερτ, ο οποίος διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν «να ομολογεί κάποιος ότι είναι Καραγκιόζης και να παραμένει στην εξουσία».

Δύο λόγοι

Σε μια αντίδραση απελπισίας, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες από την πλευρά της να υποβαθμίσει το θέμα, κάνοντας επίδειξη αδιαφορίας. H αγωνία όμως και η αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανείς για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι η υπόθεση αυτή ανέδειξε και πάλι τα σημαντικά εσωτερικά προβλήματα και έφερε στο προσκήνιο τις διακηρύξεις κατά της διαπλοκής, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να ξεχάσει μετά την ήττα που υπέστη στην υπόθεση του βασικού μετόχου.

Ο δεύτερος λόγος της ανησυχίας κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών είναι το ενδεχόμενο ο κ. M. Κεφαλογιάννης να αναζητεί ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση λόγω των αδιεξόδων στην ακτοπλοΐα, εμφανιζόμενος ως… θύμα της διαπλοκής. «Δεν είναι κανείς τόσο ανόητος για να του ξεφύγουν αυτές οι εκφράσεις ενώπιον των δημοσιογράφων. Κάποιο λόγο θα είχε ο υπουργός Ναυτιλίας για να το κάνει και αυτός ο λόγος είναι προφανής», έλεγε στα NEA κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και συμπλήρωσε: «Τα προβλήματα στο υπουργείο είναι τεράστια και ο ίδιος είναι σε πανικό, καθώς η κατάσταση στην ακτοπλοΐα είναι εκρηκτική και η φετινή ταλαιπωρία των επιβατών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

«Δεν απαντώ»

Ενδεικτικό του κλίματος αμηχανίας που υπάρχει στο Μαξίμου είναι ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, ο οποίος υιοθέτησε τον ισχυρισμό του κ. Κεφαλογιάννη περί παραποίησης των δηλώσεών του, υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει δεκαοκτώ φορές τη φράση «δεν απαντώ» για να παρακάμψει ένα μπαράζ ερωτήσεων στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ωστόσο, ο κ. Ευ. Αντώναρος απέφυγε συστηματικά να πει ότι ο «υπουργός Ναυτιλίας απολαμβάνει τη στήριξη του Πρωθυπουργού». Οργισμένος φέρεται να είναι και ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής – χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη δεν εμφανίστηκε πουθενά, προκειμένου να αποφύγει ερωτήσεις σε σχέση με τον κ. Κεφαλογιάννη.

«Ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής»
«ΠΕΡΑ ΑΠΟ κάθε όριο ανοχής», χαρακτήριζαν τις δηλώσεις του κ. Κεφαλογιάννη, ήδη από το βράδυ της Τρίτης, συνεργάτες του κ. Σουφλιά. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε σκληρότατη ανακοίνωση κατά του κ. Κεφαλογιάννη το μεσημέρι της Τετάρτης, παρά τη δήλωση ανασκευής του – καθ’ υπαγόρευσιν του Μαξίμου – το ίδιο πρωί. «Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Κεφαλογιάννης δεν αποκάλεσε την κυβέρνηση “κυβέρνηση Καραγκιόζηδων”. Διότι στην αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε ήδη να έχει φύγει», τόνισε ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος σε έντονο ύφος υπερασπίστηκε το έργο του υπέρ της διαφάνειας των δημοσίων έργων. Μάλιστα καταλόγισε στον υπουργό Ναυτιλίας σκοπιμότητα στις δηλώσεις του λέγοντας ότι «μόνο όσοι μιλούν έχοντας άγνοια των θεμάτων ή ασυγχώρητη σκοπιμότητα δεν τα αναγνωρίζουν όλα αυτά». Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θεώρησε ότι οι δηλώσεις του κ. Κεφαλογιάννη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς όπως εξηγούσαν έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα με διαρροές που διοχετεύονται ακόμα και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για τον τρόπο με τον οποίο «μοιράζεται» η πίτα των δημοσίων έργων.

Συναγερμός

H οργισμένη αντίδραση του κ. Σουφλιά προκάλεσε συναγερμό στο Μαξίμου. Όπως αναφέρουν μάλιστα κυβερνητικές πηγές, υπήρξε έντονη ανησυχία μήπως ο Θεσσαλός πολιτικός απαιτήσει να μιλήσει με τον κ. Καραμανλή για το θέμα αυτό, καθώς περίμεναν σε μια τέτοια περίπτωση ότι θα απαιτούσε την αποπομπή τον κ. Κεφαλογιάννη. Πάντως ακόμα και στελέχη του Μαξίμου αναγνώριζαν πως όσα είπε ο κ. Σουφλιάς για τον κ. Κεφαλογιάννη ήταν δικαιολογημένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα σχόλια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και ανάμεσα σε πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι μάλιστα υποστήριζαν πως οι χαρακτηρισμοί του κ. Κεφαλογιάννη είναι ανάρμοστοι. Πρόσθεταν μάλιστα ότι με τις δηλώσεις του στην ουσία ακυρώνει μια προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης την οποία είχε κάνει σημαία ο κ. Καραμανλής και εκθέτει έτσι και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Εν αναμονή…

Στελέχη του Μαξίμου άφηναν πάντως χθες να εννοηθεί, πως ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτε σε σχέση με τον κ. Κεφαλογιάννη, καθώς ο κ. Καραμανλής θα περιμένει πρώτα να δει τις διαστάσεις που θα πάρει το θέμα. Επιπλέον υπάρχει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση μήπως υπάρχει ηχητικό ντοκουμέντο από τις δηλώσεις του κ. Κεφαλογιάννη – καθώς σε μια τέτοια περίπτωση ο υπουργός κινδυνεύει να ακολουθήσει την πορεία του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Οι βολές εναντίον του κ. M. Κεφαλογιάννη ήρθαν βροχή και από αρκετούς βουλευτές. Πρώτος ο κ. M. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εφέρετο υποψήφιος στο παρελθόν για υπουργός ή υφυπουργός Ναυτιλίας, είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένας υπουργός θεωρεί τον εαυτό του Καραγκιόζη και την κυβέρνηση Καραγκιόζηδων και παραμένει σε αυτή. Αλλά και η κ. Ζέττα Μακρή είπε ότι «δεν είναι δυνατόν ένας πολιτικός με τα μισά χρόνια απο τους υπολοίπους να μιλά έτσι για συναδέλφους του». Χείρα βοηθείας στον κ. M. Κεφαλογιάννη έτεινε μόνο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης, ο οποίος είπε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας δεν εννοούσε όλους τους πολιτικούς διότι «άλλοι βγήκαν μέσα από τον αγώνα και άλλοι βγήκαν επειδή το ήθελαν κάποιοι πολιτικοί παράγοντες και σπόνσορες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “