Ο Kαραμανλής φέρει την ευθύνη για τη λιτότητα

«Επιλογή προοπτικής» χαρακτηρίζει ο Γιάννος Παπαντωνίου την κίνηση του κ. Παπανδρέου να τοποθετήσει τη μουσουλμάνα Γκιουλ Μπεϊάζ Καραχασάν επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την Υπερνομαρχία Καβάλας-Ξάνθης-Δράμας.

Και προσθέτει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αμφισβητείται από κανέναν. Έχει τη στήριξη όλων μας ώστε να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη νίκη». Παράλληλα επιτίθεται στον κ. Καραμανλή για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας ότι φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη λιτότητα.
Κρύβει κάτι που δεν ξέρουμε η σκληρή αντιπαράθεση Πάγκαλου – Βενιζέλου;

Οι αντιπαραθέσεις είναι φυσιολογικές σε ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ. Το κρίσιμο είναι να μην έχουν τη μορφή αντιδικίας, αλλά ένα πολιτικό πλαίσιο αναφοράς. Γι’ αυτό χρειάζονται ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και συλλογικές διαδικασίες διευθέτησης των διαφωνιών. Δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία ότι το πολιτικό μας σύστημα έχει εισέλθει την τελευταία διετία σε μια καμπή που κινδυνεύει να οδηγήσει σε απαξίωση το πολιτικό προσωπικό. H διευρυνόμενη απόκλιση των ιδεολογικών κηρυγμάτων και εξαγγελιών της σημερινής κυβέρνησης από την εφαρμοσμένη πολιτική, σε συνδυασμό με τη δειλία να λεχθούν τα πράγματα με το όνομά τους λόγω πολιτικού κόστους, αποσυνδέει την πολιτική από την κοινωνία. H ανάδειξη στελεχών χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση ενισχύει την αίσθηση απαξίωσης. Αποτελεί χρέος του ΠΑΣΟΚ να μιλήσει ανοιχτά, με ειλικρίνεια, στον ελληνικό λαό, να μπολιάσει τον πολιτικό διάλογο με ιδέες και θέσεις που θα αντλήσει από την κοινωνική πραγματικότητα για να ανακτήσει η πολιτική τη χαμένη της αξιοπιστία.

Αλήθεια, είχε δίκιο ο Αλέκος Παπαδόπουλος για τη σύνταξη στα 60;

Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι μια πτυχή του ασφαλιστικού προβλήματος, που σίγουρα θα πρέπει να συζητηθεί. Όμως, η αποσπασματική εστίαση σε αυτό το θέμα, χωρίς μια συνολικότερη προσέγγιση, οδηγεί σε παρερμηνείες και εντονότερη ανασφάλεια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε πρόσφατη παρέμβασή του, έθεσε ένα συνολικό πλαίσιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Κάποιοι στη N.Δ. μιλούν για σημάδια αποδυνάμωσης και αμφισβήτησης του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αμφισβητείται από κανέναν. Έχει τη στήριξη όλων μας για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη νίκη στις επόμενες εκλογές, ώστε να επανέλθει η χώρα σε τροχιά προόδου. Χρειάζεται συστράτευση για τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα. Είναι αδιανόητο να χάσουμε από τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Πάντως στο παρελθόν και εσείς έχετε αμφισβητήσει τον κ. Παπανδρέου. Τώρα τι άλλαξε;

Όχι, αντίθετα στηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου με τις θέσεις και τις προτάσεις μου. Έχουμε εξάλλου κοινές μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες. Θέλω να συμβάλω στην αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του Κινήματος για να έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικά και ευέλικτα συλλογικά όργανα, για να αξιοποιούνται πλήρως οι αντιπολιτευτικές ευκαιρίες. Και, κυρίως, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες και κατανοητές θέσεις για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει η χώρα μας τις προκλήσεις της νέας εποχής. Το τελευταίο βιβλίο μου «Το επόμενο βήμα» νομίζω ότι συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.

Συμφωνείτε με την κίνηση του κ. Γ. Παπανδρέου να τοποθετήσει μουσουλμάνα υποψήφια υπερνομάρχη;

Είναι επιλογή προοπτικής σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μας. Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα. Το ΠΑΣΟΚ είναι πρωτοπόρο στον αγώνα για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αξίες αυτές αποτελούν βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εμάς και τη συντηρητική παράταξη.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα βγάλει πέρα στις δυσκολίες που θα προκύψουν από την τρελή κούρσα του πετρελαίου;

H ελληνική οικονομία εκτροχιάστηκε από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Διαθέτουμε το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου, το ευρώ, καθώς και αυξημένη ανταγωνιστικότητα λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών και των έργων υποδομής της προηγούμενης δεκαετίας. Είναι επιτεύγματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που με εμπάθεια επιχειρεί να αμαυρώσει η σημερινή κυβέρνηση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι, πέρα από την επιχείρηση δυσφήμησης του έργου του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση δεν πραγματοποιεί κανένα ουσιαστικό θετικό βήμα για την ενίσχυση της οικονομίας. Με την απάτη τής δήθεν απογραφής και τη διόγκωση της φοροδιαφυγής διευρύνθηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι φόροι και να μειωθούν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές δαπάνες. Το δημοσιονομικό πρόβλημα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας τα επόμενα χρόνια. Έχουν, εξάλλου, καθηλωθεί οι δημόσιες επενδύσεις, ενώ δεν προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα, τις διοικητικές δομές, για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, την προώθηση της καινοτομίας και τη μετάβαση στην Οικονομία της Γνώσης. Ο Πρωθυπουργός φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας όπως επιβεβαιώνει η παράλογη εμμονή του να χρεώνει τα προβλήματα, που ο ίδιος δημιούργησε, στο ΠΑΣΟΚ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “