Kαι 10 προτάσεις - τομές για το Σύνταγμα από τον Γιώργο

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπήκαν χθες 800.000 εργαζόμενοι, τους οποίους η κυβέρνηση αποκαλεί «ευνοημένους».

Από όσα είπαν οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Τσιτουρίδης που εγκαινίασαν χθες τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, γίνεται σαφές ότι τα νέα δεν είναι καλά για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, όσους εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλά και για εκείνους που παίρνουν αναπηρικές συντάξεις. Τα συνδικάτα βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η πίτα θα ξαναμοιραστεί υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων δεν έχουν πείσει κανέναν. Αντίθετα υπάρχει βεβαιότητα ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιβληθεί στο τέλος η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ γραμμή της επικαιρότητας σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τάραξε τα νερά για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα. Χθες επέλεξε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με τη συντήρηση και να τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή με το χθες. Κατέθεσε 10 προτάσεις-τομές οι οποίες θα προκαλέσουν έντονες συζητήσεις για την προοδευτική τους κατεύθυνση, ενώ θίγουν θέματα που μέχρι σήμερα αποτελούσαν ταμπού, όπως οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι πολίτες στη μεγάλη πλειοψηφία θα αγκαλιάσουν αυτές τις προτάσεις, ενώ βουλευτές και στελέχη της N.Δ. θα βρεθούν σε δύσκολη θέση καθώς συμφωνούν με πολλά από τα θέματα που ρίχνει στο τραπέζι ο κ. Γ. Παπανδρέου.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ επικρατεί στη N.Δ. από την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να περάσει ρύθμιση – την καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ – για οικονομική ενίσχυση των ανέργων στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα – ρύθμιση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αιτήματα από χιλιάδες ανέργους σε όλη τη χώρα, τα οποία ωστόσο θεωρούνται αδύνατο να ικανοποιηθούν λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

THN ΙΔΙΑ ΩΡΑ ο χορός των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές συνεχίστηκε με την κατάθεση χθες στη Βουλή του πρώην και του νυν διοικητή της ΕΥΠ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η διαβόητη υπηρεσία είναι «γυμνή» από πλευράς υποδομής για να κάνει υποκλοπές – φανταστείτε και να μην ήταν δηλαδή…

Ο 80ΧΡΟΝΟΣ TZOPTZIO ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ εξελέγη χθες νέος Πρόεδρος της Ιταλίας. Ο Ναπολιτάνο, ισόβιος γερουσιαστής, είναι παράλληλα ο πρώτος πρώην κομμουνιστής που καταλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας και ο 11ος αρχηγός του κράτους από το 1945. Ύστερα από την εκλογή Προέδρου ανοίγει ο δρόμος και για τον Ρομάνο Πρόντι, τον νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, για να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “