Όχι στις προσωπικές πολιτικές

Σκληρή επίθεση εξαπολύει ο κ. Κώστας Σκανδαλιδης εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν τις διαφωνίες τους δημοσίως, αλλά και εναντίον εκείνων που προτείνουν προσωπικές πολιτικές συνταγές για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Δεν κατονομάζει, αλλά φωτογραφίζει τα στελέχη κατά των οποίων στρέφεται, τονίζοντας: «Τέρμα η σκιαμαχία σε αφυδατωμένα από ιδέες γήπεδα. Να αλλάξουμε τώρα γήπεδο και όχι να βολευόμαστε στην αυτάρκεια του υπερπατριωτισμού ή στη θαλπωρή του ευρωπαϊκού μιμητισμού».
Ο πρώην υπουργός υπερασπίζεται ανοιχτά την υποψηφιότητα Καραχασάν λέγοντας πως ό,τι και να γίνει εκλογικά, η διαχωριστική γραμμή με το χθες και τη συντήρηση έχει τεθεί.

Κύριε Σκανδαλίδη, από τη μία η κυβέρνηση δείχνει να «πνίγεται» στα προβλήματά της με τις υποκλοπές, τους Πακιστανούς, στην αποπομπή Κωστόπουλου, από την άλλη όμως εξακολουθεί να προηγείται του ΠΑΣΟΚ.

Είναι φανερό ότι, προϊόντος του χρόνου, το καράβι κλυδωνίζεται ολοένα και περισσότερο. Μία μία οι τάπες ανοίγουν και μπάζει νερά από παντού. Δεν νομίζω ότι υπάρχει προοπτική σωτηρίας. Εξάλλου σε όλη την Ευρώπη οι συντηρητικοί υποχωρούν, αδυνατώντας να απαντήσουν στα σύγχρονα προβλήματα και μάλιστα ως χείριστοι διαχειριστές της κρίσης.

Πάντως η κυρίαρχη άποψη αυτή την ώρα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη θέση στα κρίσιμα ζητήματα και γι’ αυτό διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από κορυφαία στελέχη…

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε παλιά όμως γήπεδα. Δεν ζούμε πια στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80, ούτε στην Ευρώπη του ’90. Τα πράγματα έχουν αλλάξει στη χώρα και τα αλλάξαμε εμείς όχι για να βολευόμαστε στην αυτάρκεια του υπερπατριωτισμού ή στη θαλπωρή του ευρωπαϊκού μιμητισμού και επαρχιωτισμού. Τέρμα η σκιαμαχία σε αφυδατωμένα από ιδέες πεδία. Να αλλάξουμε γήπεδο τώρα. Γιατί η Αριστερά μπορεί να επανακάμπτει στην Ευρώπη, όμως ή θα γίνει ξανά ανατρεπτική ή δεν θα είναι Αριστερά.

Πού και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτή η ανατροπή;

Πρώτα απ’ όλα στη σχέση με το κεφάλαιο. Δεν μπορεί η αγορά να αποφασίζει ελεύθερα και το κράτος να διαμεσολαβεί απλώς για να συμβολαιοποιήσει τη σχέση του με τους εργαζομένους. Να τους βάλουμε να πληρώνουν τα σπασμένα. Δεν πρέπει να ενοχοποιούμε την εργασία, τον κόσμο της, τη νέα γενιά που ψάχνει για δουλειά και μάλιστα φτηνή, ασύδοτη και ανασφάλιστη. Να συνυπογράψουμε πρώτα το κοινωνικό συμβόλαιο με το κεφάλαιο να τηρεί τους κανόνες, να παράγει κοινωνικό πλούτο, να διαμορφώνει παραγωγικές δομές και όχι να παρασιτεί ή να επιβάλλει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ήταν τολμηρή και καινοτόμα η πρόταση του Γ. Παπανδρέου στη Συνέλευση του ΣΕΒ.

Έχει ανακτήσει, πιστεύετε, την αξιοπιστία του το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία ώστε να επιβάλλει τέτοιες ανατροπές;

Είναι ανάγκη να αντισταθούμε. Να ξεκαθαρίσουμε τα χωράφια μας με το νέο κατεστημένο του χρήματος και του πνεύματος που θέλει τους πολιτικούς θερμαστές στα καράβια της δικής του σημαίας. Όχι καταργώντας τους κανόνες του πολιτικού πολιτισμού ή ενοχοποιώντας τις κοινωνικές σχέσεις, αλλά καθιστώντας τον λαό συμβολαιογράφο του νέου κοινωνικού συμβολαίου. Ό,τι προοδευτικότερο έχει ειπωθεί τα τελευταία χρόνια περιέχεται στις φράσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση του κεφαλαίου, την επένδυση στη γνώση και την απασχόληση, την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας και τη ριζική αλλαγή στο εκλογικό σύστημα.

Πιστεύετε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, με την εσωστρέφεια, τη δημόσια αντιπαράθεση κορυφαίων στελεχών, είναι ικανό να ανταποκριθεί σ’ αυτήν την ανάγκη;

Ασφαλώς, φθάνει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι το Κίνημα έχει το δυναμικό που μπορεί να δώσει υπόσταση και να αναπτύξει αυτήν την πρόταση. Και πάνω σε αυτήν την πρόταση να χτιστεί η σπονδυλική στήλη του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Γιατί οι σκιαμαχίες είναι προϊόν ενός κόμματος που αναπαράγει το παρελθόν του, που παραμένει αιχμάλωτο σ’ αυτό. Εδώ κρίνεται η πραγματική ανανέωση, όχι στις προθέσεις και τις ταμπέλες.

Στο στόχαστρο αυτόν τον καιρό φαίνεται να βρίσκεται ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος για τη στάση που τηρεί δέχθηκε δύο αλλεπάλληλες επιθέσεις από τους κ.κ. Πάγκαλο και Χρυσοχοΐδη. Πολλοί διερωτώνται γιατί δεν αντιδρά ο Γ. Παπανδρέου και τον προτρέπουν να κάνει διαγραφές.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει ή να επικρίνει θέσεις, απόψεις, προτάσεις, το αν και ποιος επιτίθεται στον άλλο, το αν βοηθά ο καθένας από τη μεριά του την παράταξη. Και οι τρεις που αναφέρατε είναι στελέχη με σημαντική διαδρομή, δυνατότητα και προσφορά. Έχουν κρίση και όλο το δικαίωμα να κρίνουν το πώς παρεμβαίνουν, αλλά και συνείδηση ότι κρίνονται κάθε στιγμή από τον κόσμο της παράταξης. Το να εισηγείται κάποιος όμως στον Γ. Παπανδρέου διαγραφές, είναι σαν να τον προτρέπει να ανατρέψει αυτό που τον ξεχωρίζει ως δομικό στοιχείο της δημοκρατικής του φυσιογνωμίας και στάσης, αυτό που τον καθιστά σύγχρονο ηγέτη.

Οι δημοτικές εκλογές μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών που έπονται;

Συνήθως δεν το κρίνουν. Τάσεις μόνο δείχνουν. Κρίνουν, όμως, τη μεγάλη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η ελληνική Πολιτεία και που απεικονίζεται ανάγλυφα στις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έκαναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός. Όπου υψώθηκε μια πραγματική διαχωριστική γραμμή, δύο διαφορετικοί δρόμοι, ανάμεσα στην πρόοδο που στηρίζει τη δημοκρατία και τον πολίτη και στη Δεξιά που ενισχύει την εξουσία για να την παραδώσει σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το ερώτημα και για τις τοπικές κοινωνίες και για τον θεσμό είναι σαφές. Με το αύριο της ελπίδας ή με το χθες της συντήρησης. Κι εκεί θα υπάρξει πολιτικό μήνυμα.

Για την υποψηφιότητα Καραχασάν συμμερίζεστε τη γνώμη εκείνων που λένε ότι αποτέλεσε τη διαχωριστική γραμμή με το χθες ή εκείνων που ισχυρίζονται ότι θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ;

Ό,τι και να γίνει εκλογικά, η διαχωριστική γραμμή τέθηκε. Ο Γ. Παπανδρέου, πιστός στις αρχές και τις ιδέες που υπηρετεί εδώ και χρόνια, άλλαξε σελίδα. Ιστορικά, η Ελλάδα κάνει βήμα μπροστά. Άσε που μπορούμε και να νικήσουμε.

Εκλογική χρονιά το 2007
TO 2007 θα είναι εκλογική χρόνια προβλέπει ο πρώην υπουργός.

Στη N.Δ. αναζωπυρώνονται πάλι τα σενάρια πρόωρων εκλογών και κάποιοι μιλούν για την άνοιξη του 2007…

Φαίνεται ότι στη N.Δ. ξεθάρρεψαν πάλι. Έτσι κι αλλιώς, το 2007 θα είναι ο εκλογικός χρόνος. Πρόθεση του K. Καραμανλή είναι ασφαλώς να τον εξαντλήσει γιατί έχασε οριστικά το πλεονέκτημα να κάνει πρόωρες για να νικήσει. Θα μπορέσει όμως να φθάσει ώς εκεί;

Στηρίζει την επιλογή Γιώργου για την Αθήνα
ΔΕΝ KPYBEI το ενδιαφέρον του για τον Δήμο Αθηναίων ο κ. K. Σκανδαλίδης, ωστόσο διευκρινίζει ότι θα στηρίξει την όποια επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου.

Και ο Δήμος Αθηναίων; Εξακολουθείτε σε όλα τα σενάρια να βρίσκεστε κι εσείς μέσα ως πιθανός υποψήφιος.

H θέση μου είναι απλή. Θεωρώ τη μάχη της Αθήνας σημαντική πολιτική μάχη για την πρωτεύουσα και τα είκοσι χαμένα χρόνια της, για τον θεσμό και την προοπτική του και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν στελέχη αρκετά και ικανά να τη βγάλουν θετικά πέρα. Κι όταν λέω θετικά, εννοώ όχι για την τιμή των όπλων. Όποιος και να επιλεγεί θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια προσωπικών στρατηγικών, ιδιαίτερα σε αυτή την φάση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “