Eνώ στο Xρηματιστήριο χρειάζονται γερά νεύρα

H τακτική του τσαμπουκά, ιστορικά, ουδέποτε έβλαψε την Τουρκία. Αντίθετα, κάθε φορά που δείχνει το σκληρό πρόσωπό της είτε προς τις ΗΠΑ είτε προς την Ευρώπη, και κυρίως προς την Ελλάδα, κερδίζει κάτι μικρό ή μεγάλο.

Έτσι χθες, μετά την τραγωδία από την οποία η Ελλάδα θρηνεί έναν νεκρό, η Άγκυρα επιχείρησε να στήσει σκηνικό… γκρίζων ζωνών. Ο διασωθείς Τούρκος πιλότος, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις εντολές της τουρκικής πλευράς, αρνήθηκε τη βοήθεια των ελληνικών σωστικών δυνάμεων και μάλιστα με το περίστροφο στο χέρι απείλησε ότι μόνο Τούρκοι θα μπορούσαν να τον παραλάβουν από το σκάφος που τον περισυνέλεξε. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι άδραξαν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν και πάλι το δικαίωμα της Ελλάδας να έχει την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Και όλα αυτά, σε μία εποχή κατά την οποία οι σχέσεις Ερντογάν – στρατηγών επιδεινώνονται καθημερινά στη γειτονική χώρα και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μπροστά μας θερμό καλοκαίρι.

ΣΤΗΝ OIKONOMIA τώρα, οι κλυδωνισμοί στην Εθνική Τράπεζα συνεχίζονται, καθώς ο διοικητής κ. T. Αράπογλου ρίχνει το μπαλάκι στον κ. Γ. Αλογοσκούφη για την αμφισβητούμενη απόφασή του να προχωρήσει στην εξαγορά της τουρκικής τράπεζας. «Είχα ενημερώσει προκαταβολικά τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη», λέει τώρα ο διοικητής, ενώ υπαναχωρεί από την αρχική του απόφαση, που ήταν να μην ενημερώσει για την ενέργειά του αυτή τη Βουλή των Ελλήνων.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το Χρηματιστήριο, εξελίσσεται σε παιχνίδι για γερά νεύρα. Μετά το ναδίρ της μαύρης Δευτέρας, χθες στην αρχή της συνεδρίασης ο δείκτης σημείωνε νέα βουτιά 3,5 μονάδων, έκλεισε όμως με άνοδο 3 μονάδων, δίνοντας ανάσα στους επενδυτές που είχαν δει μέσα σε λίγες ημέρες να εξανεμίζονται τα κέρδη πέντε μηνών. Οι ειδικοί πάντως συνιστούν μεγάλη προσοχή, διότι το σύνδρομο του ασανσέρ πιθανότητα θα συνεχιστεί.

KATA τα άλλα, η κυβέρνηση κόβει το ΕΚΑΣ σε περίπου 70.000 συνταξιούχους επειδή ξεπέρασαν για μερικά ευρώ το πλαφόν που έχουν οι δικαιούχοι για το βοήθημα, ενώ ο ΟΟΣΑ ζητάει από την Ελλάδα να πάρει μέτρα για το Ασφαλιστικό.

ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ειδικές δυνάμεις της Φατάχ που υπάγονται στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, συμμετέχουν σε μια εκπαιδευτική άσκηση στο στρατηγείο του Αμπάς. Χθες συνελήφθη ο ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη Ιμπραήμ Χάμεντ, κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Ραμάλα. Ο Χάμεντ κατηγορείται από το Ισραήλ ότι οργάνωσε, από το 2001, σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας, όπως αυτή σε καφέ της Ιερουσαλήμ που στοίχισε τη ζωή τριάντα ανθρώπων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “