Έβαλαν την Eλλάδα στη γωνία

Για αδράνεια, ατολμία, έλλειψη σχεδίου στρατηγικής και πρωτοβουλιών κατηγορεί την κυβέρνηση ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος χαρακτηρίζει «πρόταση ευθύνης» την πρόταση του Κωστή Στεφανόπουλου για παραπομπή στο Δικαστήριο της Χάγης του θέματος της υφαλοκρηπίδας.

Ο υπεύθυνος στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας επισημαίνει με έμφαση ότι όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική υπάρχει κίνδυνος να δημιουργούνται μικρές ή μεγάλες κρίσεις με την Τουρκία που θα θέτουν την Ελλάδα διαρκώς μπροστά στο δίλημμα: νέα κλιμάκωση της έντασης ή υποχωρητικότητα;
Με αφορμή το «θρίλερ» στο Αιγαίο, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, μία κατηγορία που απηύθυνε και ο Κώστας Καραμανλής στο ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια. Εσείς πιστεύετε ότι έχει αλλάξει η εξωτερική μας πολιτική επί N.Δ.;

Εγκατέλειψαν τις προϋποθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα του Ελσίνκι, το πεδίο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου. Με την αδράνεια, την ατολμία, την έλλειψη σχεδίου, στρατηγικής και πρωτοβουλιών έβαλαν την Ελλάδα στη γωνία των εξελίξεων. Επέτρεψαν στην Τουρκία να επιχειρεί να ξεκινήσει την ενταξιακή της πορεία διατηρώντας στο ακέραιο τις αμφισβητήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Κι αν για άλλους λόγους ανακοπεί αυτή η πορεία, τα προβλήματα και η ένταση θα παραμείνουν στην περιοχή μας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι προφανές ότι κινδυνεύουμε από ένα τυχαίο περιστατικό να οδηγηθούμε σε σύρραξη με τη γειτονική χώρα. Χρειάζεται να γίνει κάτι άμεσα; Και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;

Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργούνται μικρές ή μεγάλες κρίσεις που θα θέτουν την Ελλάδα διαρκώς μπροστά στο δίλημμα: ένταση και νέα κλιμάκωση της έντασης ή υποχωρητικότητα; Κι όπως αντιλαμβάνεστε η αδράνεια, η παθητικότητα και η υποχωρητικότητα ενισχύουν την επιθετικότητα και αυξάνουν τις διεκδικήσεις των Τούρκων, γεγονός που ενισχύεται από την απουσία ενεργού διπλωματίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με θέσεις και επιχειρήματα που βασίζονται στο κοινοτικό κεκτημένο. Ο κ. Καραμανλής και η κ. Μπακογιάννη αντί να περιορίζονται σε δηλώσεις για εγχώρια κατανάλωση, πρέπει να υπενθυμίσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η Τουρκία έχει την υποχρέωση να σέβεται τις Συνθήκες, τις αρχές, τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας. Με τις οποίες δεν συμβιβάζονται οι συνεχιζόμενες αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, οι απειλές πολέμου και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. H τουρκική ηγεσία, επιμένοντας σε αυτήν την πολιτική, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει περιβάλλον αυτή την ώρα στη χώρα μας για συναίνεση στα μεγάλα εξωτερικά μας προβλήματα;

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτική επιλογή η διαρκής επιδίωξη της συναίνεσης στα μεγάλα εθνικά θέματα και τους εθνικούς στόχους. Δεν υπάρχει όμως συναίνεση στην εξωτερική πολιτική της N.Δ., την πολιτική της ακινησίας και της υποχωρητικότητας.

Είστε ανήσυχος δηλαδή για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων…

Αλήθεια ανησυχώ, γιατί βλέπω την εμφανή αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας που επηρεάζει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Σας θυμίζω τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και της παρακολούθησης των Πακιστανών. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται το περιεχόμενο του αναθεωρημένου κανονισμού ICAO από τον Νοέμβριο του 2004 που δημιουργεί νέα δεδομένα, άγνωστα σε πολλούς με υπεύθυνη θέση, σχετικά με την εναέρια κυκλοφορία. Και μέσα σε αυτό το κλίμα της έντασης, της συναισθηματικής φόρτισης, ξανάνοιξε η συζήτηση για το FIR Αθηνών, τα κυριαρχικά δικαιώματα, τον εθνικό εναέριο χώρο, την έκταση των χωρικών υδάτων και την υφαλοκρηπίδα. Για να αποδειχθεί ακόμη μία φορά η τάση που έχουμε ως κοινωνία να ασχολούμαστε με όλα ευκαιριακά και επιφανειακά…

Οι θέσεις που διατύπωσε ο κ. Στεφανόπουλος για την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης σάς βρίσκουν σύμφωνο;

Ταυτίζεται πλήρως με την κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση της N.Δ. και αναδεικνύει την αναγκαιότητα αποσαφήνισης της ελληνικής τακτικής και στρατηγικής. H πρόταση του κ. Στεφανόπουλου για το Δικαστήριο της Χάγης και την υφαλοκρηπίδα είναι πρόταση ευθύνης η οποία μπορεί να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί από τη δυναμική των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συντονισμένες επιθέσεις N.Δ. – ακροδεξιών κατά της Καραχασάν
ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ επιθέσεις από τη N.Δ. σε συνεργασία με ακροδεξιούς κύκλους εναντίον της κ. Καραχασάν μιλάει ο Χρήστος Παπουτσής.

H υποψηφιότητα Καραχασάν συνεχίζει να προκαλεί κλυδωνισμούς. Πιστεύετε πράγματι και εσείς ότι υπάρχει ένα κέντρο που συντονίζει αυτές τις επιθέσεις εναντίον της υποψηφίας σας και, αν υπάρχει, ποιο είναι αυτό;

Δεν ξέρω εάν υπάρχει κέντρο συντονισμού, αλλά είναι προφανείς οι συντονισμένες επιθέσεις από τη Νέα Δημοκρατία, τους ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους. Κι ας μη γελιόμαστε, οι επιθέσεις δεν αφορούν το πρόσωπο. Αφορούν την πολιτική επιλογή και τον πολιτικό συμβολισμό, το μήνυμα που εκπέμπει προς τους νέους ανθρώπους, τους Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας.

Στην τελική ευθεία της αναμέτρησης
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία της αναμέτρησης με τη N.Δ. μπαίνει το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει το κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται και πάλι να έχει επιστρέψει στην εσωστρέφεια, γεγονός που το δυσκολεύει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει από την πολιτική Πόσο θα συνεχιστεί αυτό;

Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών, με τις θέσεις μας και τις ιδέες μας. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία της πολιτικής αναμέτρησης με τη N.Δ. Γι’ αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ επιμένουμε στην προσπάθεια να εκφράσουμε με καθαρό και αποφασιστικό τρόπο τη νέα ελπίδα, τη νέα προοπτική για την ελληνική κοινωνία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “