Θέλω να μιλήσω με τον Σημίτη

Με βαριές αιχμές για όσους υπουργούς τον επικρίνουν ότι δεν τους δίνει χρήματα για να ασκήσουν πολιτική απαντά μιλώντας στα «NEA» ο υπουργός Οικονομίας τονίζοντας: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι λιγότερο θέμα χρημάτων και περισσότερο πολιτικής βούλησης και αποτελεσματικότητας».

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δηλώνει «συνήγορος του φορολογουμένου», ενώ καθιστά σαφές ότι πλέον έχει αλλάξει τακτική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Μετά την πόλωση που προκάλεσε σχεδόν μια διετία με την απογραφή τώρα μιλάει για συναίνεση και δηλώνει ανοιχτά ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον κ. K. Σημίτη και να συζητήσουν την πορεία της οικονομίας.
Όσο για τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ, επιμένει ότι θα συνεχισθούν και υποστηρίζει ότι κάνουν λάθος όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έκανε πίσω γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος.

Δηλώνετε σταθερά αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, δύο κορυφαία στελέχη της παράταξης, ο K. Μητσοτάκης και ο Γ. Σουφλιάς αμφισβήτησαν πρόσφατα ότι τελικά τα ελλείμματα μπορούν να συγκρατηθούν. Δεν είναι και λίγο…

Δεν έχω την ίδια αίσθηση με εσάς. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η πορεία της οικονομίας, όπως δείχνουν όλοι οι δείκτες και όπως πιστοποιούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, είναι θετική. H ανάπτυξη είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεργία μειώνεται και τα ελλείμματα μειώνονται σημαντικά, όπως μειώνεται και το δημόσιο χρέος. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, κάτω από δύσκολες διεθνείς συνθήκες, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

O νόμος για τις ΔΕΚΟ

Φαίνεται ότι η πιο πολυσυζητημένη από τις μεταρρυθμίσεις σας, αυτή που αφορούσε στις ΔΕΚΟ, τελείωσε άδοξα την περασμένη εβδομάδα. Όχι μόνο δώσατε αυξήσεις άνω του πληθωρισμού σε πολλές περιπτώσεις αλλά βάλατε στο ράφι και το θέμα της αλλαγής των κανονισμών.

Δεν έχετε δίκιο. Ο νόμος για τις ΔΕΚΟ εφαρμόζεται πλήρως. Πρόκειται για μεταρρύθμιση μακράς πνοής που αλλάζει τον χάρτη της οικονομίας και του δημόσιου τομέα. Την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ και διαπιστώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα στην εφαρμογή του νόμου, που αφορά την εισοδηματική πολιτική στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς δεν υπερβαίνουν τα όρια που είχαν τεθεί, δηλαδή το 3% για το 2006 και το 4% για το 2007, ενώ η συνολική αύξηση των δαπανών προσωπικού δεν υπερβαίνει το 5% για το 2006 και το 6% για το 2007, δηλαδή κινείται επίσης στα όρια που είχαμε θέσει με εγκύκλιό μας προς τις ΔΕΚΟ. Το βήμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι οι συμφωνίες που έγιναν μεταξύ των διοικήσεων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει κλίμα συναίνεσης στην ελληνική κοινωνία γενικά και ειδικότερα και στον δημόσιο τομέα.

Σφιχτός προϋπολογισμός σημαίνει και παράπονα υπουργών γιατί δεν παίρνουν αυτά που απαιτούν. Και αυτά τα παράπονα είναι πολλά. Τι θα κάνετε με τις πιέσεις αυτές και μάλιστα εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού για το 2007;

Ο ρόλος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών είναι να κοιτά πάντα το δάσος και όχι τα δέντρα. Αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Ως υπουργός Οικονομίας δεν μπορώ παρά να είμαι ο καταλύτης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορώ παρά να είμαι ο συνήγορος του φορολογουμένου. Οφείλουμε όλοι να παράγουμε έργο με αυτά που διαθέτουμε στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Εξ άλλου, οι μεταρρυθμίσεις είναι λιγότερο θέμα χρημάτων και περισσότερο θέμα πολιτικής βούλησης και αποτελεσματικότητας.

Μετά την απογραφή που δημιούργησε πόλωση με το ΠΑΣΟΚ τώρα μιλάτε για συναίνεση στην οικονομία.

Οι μεταρρυθμίσεις καλό είναι να προχωράνε με πολιτική συναίνεση. Μέχρι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να μη συμμερίζεται αυτή την άποψη και ακολουθεί έναν αδιάλλακτο και μοναχικό δρόμο. Νομίζω όμως ότι έχει έρθει η ώρα οι πολιτικοί να αλλάξουμε νοοτροπία. Είμαστε σε κομβικό σημείο. Ή αλλάζουμε τα πράγματα ή μας προσπερνά η εποχή. Ποιος μπορεί να αναλάβει το κόστος της απόφασης να μη δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα για τις επόμενες γενεές; Υπάρχουν πολιτικές διαφορές και κανένας δεν είναι ούτε αλάθητος ούτε παντογνώστης. Ας μη στεκόμαστε όμως εκεί. Είναι ανάγκη να δούμε μπροστά. H συνεννόηση και η συναίνεση είναι απαραίτητες, ώστε να υλοποιηθούν τα οράματα των Ελλήνων πολιτών. H αλλαγή νοοτροπίας και στάσης απέναντι στα προβλήματα – ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο – μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του τόπου.

Επιμένετε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για κρίσιμα οικονομικά θέματα με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη – παρά την έντονη κριτική που το κόμμα σας εξακολουθεί να ασκεί στην πολιτική της κυβέρνησής του μέχρι να κερδίσετε τις εκλογές;

Οι πολιτικές διαφορές υπάρχουν. Ούτε η κυβερνητική δράση ούτε ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακυβεύονται όταν υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και διάλογος για το μέλλον του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο, και παρά τις γνωστές μας πολιτικές διαφορές, εγώ δεν θα είχα κανένα πολιτικό πρόβλημα να συζητήσω για το μέλλον με οποιονδήποτε μπορεί να έχει ενδιαφέρουσες και χρήσιμες απόψεις. Πόσο μάλλον με πολιτικούς που λόγω εμπειρίας γνωρίζουν και τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της κυβερνητικής δράσης.

ΓΙΑ TO ΠΑΣΟΚ Δεν έχει μάθει από τα λάθη στο Χρηματιστήριο
«TO ΠΑΣΟΚ δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος στο Χρηματιστήριο» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για σκάνδαλο στην εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική. Πιστεύετε ότι αυτή η επιλογή θα κάνει καλό στην ελληνική οικονομία ή εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο; Ο Γ. Παπανδρέου λέει ότι αντί η Εθνική να παίρνει προίκα, δίνει.

H επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι προς όφελος της οικονομίας μας και της γενικότερης θέσης της χώρας μας. H συμβολή των ελληνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη των άλλων χωρών της περιοχής μάς οδηγεί με βεβαιότητα και στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος όλων των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, όταν προσπαθούσε να χειραγωγήσει το Χρηματιστήριο. Τώρα επιχειρεί να αντιπολιτεύεται επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και να βγάζει αποφθέγματα, λες και γνωρίζει καλύτερα από τις διοικήσεις τους, που αποτελούνται από υψηλού επιπέδου μάνατζερ, το τι είναι καλό ή όχι για αυτές.

ΓΙΑ THN ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ώρα για αποκρατικοποίηση
«ΗΡΘΕ H ΩΡΑ για την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής» δηλώνει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Μετά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ποια είναι στα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις; Τι θα γίνει για παράδειγμα με την Εμπορική Τράπεζα;

Με την ιδιαίτερα επιτυχημένη διάθεση του 7,2% των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας και του 35% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε διεθνώς δύσκολες χρηματιστηριακές συνθήκες, έχουμε υλοποιήσει το 80% του στόχου που είχαμε θέσει με το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Είμαστε συνεπείς με τα χρονοδιαγράμματά μας και μπορούμε να εστιάσουμε τώρα την προσοχή μας στην αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία είναι πιο δύσκολη λόγω των χειρισμών που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “