Eπιχείρηση ομηρείας με τα εξοπλιστικά

«Τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η Δεξιά στην πατρίδα μας» καταδεικνύει η πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει την Ολομέλεια της Βουλής στη θερινή περίοδο, για να μην παραγραφεί – όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί – η υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό δηλώνει στα «NEA» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας και προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή ζήτησε να λάμψει η αλήθεια.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αυτή την περίοδο δέχεται αιχμές από στελέχη του κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα ηγετικά καθήκοντα, ο πρώην υπουργός τονίζει με έμφαση ότι δεν αμφισβητείται ο ηγετικός ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος αποτελεί το ισχυρό όπλο του ΠΑΣΟΚ.
Σας αιφνιδίασε η κυβέρνηση με την πρόθεσή της να παρατείνει τη λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής περιμένοντας να έρθουν από τη Γενεύη οι λογαριασμοί για τα εξοπλιστικά προγράμματα;

Αν αυτό επαληθευθεί, θα αποτελεί και κυβερνητική ομολογία για το πολιτικό αδιέξοδο. Το ΠΑΣΟΚ, πρώτο αυτό, πάντοτε ζήτησε και ζητεί για όλα τα θέματα να επικρατήσει και να λάμψει η αλήθεια. Γνωρίζουμε όμως ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κινείται από ενδιαφέρον και αγάπη προς την αλήθεια και το δημόσιο συμφέρον. Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν μας αιφνιδιάζει, αλλά ίσα ίσα επιβεβαιώνει τις αναλύσεις μας για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η Δεξιά στην πατρίδα μας. Το μόνο που θα επιτύχει είναι να κλείσει άδοξα την παρένθεση της κυβερνητικής παρουσίας της όπως και στο πρόσφατο παρελθόν της.

Κατά τη γνώμη σας, κ. Ρέππα, τελικά τι συνέβη στο ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο μήνα και υπάρχει τόση εσωτερική ένταση;

Όλοι ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο πήρε αρκετές και σημαντικές πρωτοβουλίες. Δυστυχώς όμως, τείνει να δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση της πολιτικής απουσίας. Και αν αυτό επιδιώκουν οι ποικιλώνυμοι αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ, εμείς έχουμε χρέος όλοι μαζί και καθένας ξεχωριστά να αποδεικνύουμε στην πράξη καθημερινά ότι το μέτωπο αντιπαράθεσής μας απέναντι στη δεξιά διακυβέρνηση είναι σταθερό και άκαμπτο. Ότι δηλαδή, αφενός οι αντίπαλοί μας είναι εκτός των γραμμών του ΠΑΣΟΚ, αφετέρου η προσωπική στάση καθενός αξιολογείται ως θετική στον βαθμό που πέρα από το προσωπικό όφελος παράγει προστιθέμενη πολιτική αξία για το Κίνημά μας. Αλλιώς είναι ανώφελη ή και επιζήμια.

Θα ακούτε και εσείς, βουλευτές και στελέχη κατ’ ιδίαν να υποστηρίζουν ότι για όλα φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου και το ηγετικό προφίλ του. Εσείς τι λέτε;

H ηγετική παρουσία του προέδρου ούτε αμφισβητείται ούτε είναι μέγεθος συγκρίσιμο. Αποτελεί το ισχυρό όπλο μας. Έτσι το αντιλαμβάνονται οι βουλευτές και τα στελέχη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας μας θα κηρύξουμε καθεστώς βουλητικής χαύνωσης και «σιωπής των αμνών» σε σκέψεις και προβληματισμούς που φανερώνουν ενδιαφέρον και κατατείνουν στη στήριξη και τη βελτίωση της προσπάθειάς μας, ώστε με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου και τη συμπόρευση του ελληνικού λαού να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας.
Ακόμη ένα ανησυχητικό φαινόμενο για πολλούς στο κόμμα σας είναι ότι στα μεγάλα θέματα δυσκολεύεστε να βγείτε όλα τα κορυφαία στελέχη με ενιαία άποψη. Τι φταίει; Υπάρχει κακός συντονισμός ή δεν έχετε οριστικοποιήσει τις θέσεις σας, όπως σας κατηγορεί η κυβέρνηση;

Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματα κυβερνητικών αντιφάσεων, διαφωνιών και συγκρούσεων. Και όμως, ο λόγος γίνεται για το ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν θα παραδοθούμε στον φόβο των εντυπώσεων, απεμπολώντας το πιο ζωογόνο στοιχείο της λειτουργίας μας, τον ανοιχτό διάλογο, την έκφραση απόψεων και τη σύνθεσή τους. Σε τελευταία ανάλυση αν κάπου υπολείπεται η αντιπολίτευση, αυτό αφορά εκείνη. Αν όμως η κυβέρνηση είναι κατώτερη των απαιτήσεων, τότε ζημιώνεται η χώρα.

Απαξιώνουν την Εμπορική Τράπεζα
«H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επί ένα χρόνο απαξιώνει την Εμπορική Τράπεζα, ενώ σκόπευε να την πουλήσει», λέει ο κ. Ρέππας.

Εμφανίζετε πολύ σκληρή στάση στο θέμα της Εμπορικής Τράπεζας. Σας κατηγορούν ότι ζητάτε να μπει ο εισαγγελέας και να ερευνήσει μια πώληση που ακόμη δεν έχει γίνει. Ως γνωστόν, οι Γάλλοι έχουν καταθέσει προσφορά.

H διγλωσσία της κυβέρνησης αποκαλύπτει πως χρησιμοποιείται συστηματικά «φερετζές» συγκάλυψης των αρνητικών παραμέτρων που ενέχει αυτή η πολιτική και επιχειρηματική πρωτοβουλία. Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση επιδιώκει την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που η Εθνική σκοπεύει να αγοράσει την τουρκική τράπεζα. Και όμως, με οποιοδήποτε κριτήριο κι αν αξιολογηθεί η Εμπορική είναι μεγαλύτερη τράπεζα σε σχέση με την τουρκική. Υπενθυμίζω ότι επί ένα χρόνο η κυβέρνηση διεκτραγωδεί την κατάσταση της Εμπορικής Τράπεζας συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην απαξίωσή της, άρα προσδιορίζοντας σε χαμηλότερο επίπεδο την τιμή πώλησης. Και όλα αυτά, ενώ έκανε φανερή την επιλογή της για πώληση της Τράπεζας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “