H σφαγή των Aθηνών

Το… πάπλωμα της A’ περιφέρειας Αθηνών βρίσκεται – όπως πιστεύουν κυβερνητικά στελέχη – πίσω από τους καβγάδες και τις κόντρες των κορυφαίων υπουργών που έχουν ξεσπάσει την τελευταία περίοδο στην κυβέρνηση.

H A’ Αθηνών για τους υποψήφιους βουλευτές της N.Δ. θα είναι πιο δύσκολη από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση, καθώς υπάρχουν νέοι αστάθμητοι παράγοντες. H Ντόρα Μπακογιάννη επιστρέφει με άλλον αέρα στο κυνήγι του σταυρού, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα επιδιώξει σε κάθε περίπτωση να βρεθεί στις πρώτες θέσεις. Δύσκολη μάχη έχουν να δώσουν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γιώργος Αλογοσκούφης και η Μαριέττα Γιαννάκου, τρεις υπουργοί που έχουν χειριστεί μέχρι σήμερα τα πιο δύσκολα και κρίσιμα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας. Δύσκολη μάχη έχει να δώσει ο Γιώργος Βουλγαράκης λόγω της μεγάλης φθοράς που έχει υποστεί εξαιτίας των υποκλοπών και των Πακιστανών, ενώ κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν στην A’ Αθηνών να προστεθεί ένας ακόμη αστάθμητος παράγων: ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, που δεν έχει ακόμα ανακοινώσει σε πια περιφέρεια θα πολιτευθεί τελικά.
Οι διαρροές και εκτιμήσεις από Ρηγίλλης και Μαξίμου για το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές ακόμη και την άνοιξη του 2007 έφεραν τους υπουργούς Ντόρα Μπακογιάννη, Προκόπη Παυλόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη σε θέση μάχης. Οι διαγκωνισμοί και τα μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν καθώς όλοι θέλουν να πλασαριστούν στις δημοσκοπήσεις στην ασφαλή θέση της πρώτης τριάδας.

«Μπήκαμε νωρίς στην προεκλογική μάχη και σύντομα οι καβγάδες θα είναι καθημερινοί», υποστηρίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο εκτιμά ότι «τα επώνυμα στελέχη κυρίως της A’ αλλά και της B’ περιφέρειας Αθηνών θα ανακαλύπτουν κάθε τρεις και λίγο θέματα για να διαφωνήσουν με στόχο να τονώσουν το φιλολαϊκό προφίλ και να γίνουν αρεστοί στη βάση του κόμματος». Στην A’ περιφέρεια στις προσεχείς εκλογές τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα από κάθε άλλη φορά καθώς υπάρχουν νέοι αστάθμητοι παράγοντες. H Ντόρα Μπακογιάννη ύστερα από μια τετραετία αποχής επιστρέφει στο κυνήγι του σταυρού με τον αέρα του πιο δημοφιλούς στελέχους της παράταξης. Την ίδια ώρα ο Νικήτας Κακλαμάνης βγαίνει από το παιχνίδι των βουλευτικών εκλογών, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα επιδιώξει σε κάθε περίπτωση να βρεθεί στις πρώτες θέσεις. Δύσκολη μάχη έχουν να δώσουν ο Π. Παυλόπουλος, ο Γ. Αλογοσκούφης και η M. Γιαννάκου, τρεις υπουργοί που έχουν χειριστεί μέχρι σήμερα τα πιο δύσκολα και κρίσιμα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας και στο διάστημα που απομένει πρέπει να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να βρεθούν σε καλή εκλόγιμη θέση.

Κόντρες και προσλήψεις

Το θέμα που άνοιξε ο υπουργός Υγείας για τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού απο διακομματική επιτροπή, η αντίδραση του κ. Π. Παυλόπουλου που μιλάει για διορισμούς μόνο μέσω ΑΣΕΠ, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και η αμήχανη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ενδεικτικό παράδειγμα αυτού του κλίματος. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. N. Αθανασάκης κάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να αφήσει τα «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και οι προσλήψεις να προχωρήσουν το ταχύτερο με νόμιμες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Αλλά και η τακτική Αλογοσκούφη, ο οποίος επιδιώκει να καθιερωθεί ως το πιο ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης που δεν διστάζει να διαφωνήσει με τον Γιώργο Σουφλιά και τον M. Λιάπη, είναι αποκαλυπτική του τρόπου που θα κινηθεί προεκλογικά. Πιο δύσκολη μάχη έχει να δώσει ο κ. Γ. Βουλγαράκης λόγω της μεγάλης φθοράς που έχει υποστεί εξαιτίας του θέματος των υποκλοπών και της απαγωγής των Πακιστανών. Κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν στην A’ Αθηνών να προστεθεί ένας ακόμη αστάθμητος παράγων. Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος ο οποίος διαθέτει υψηλή δημοτικότητα και μεγάλη προβολή ακόμη δεν έχει ανακοινώσει σε πια περιφέρεια θα πολιτευθεί και δεν αποκλείεται να βρεθεί κι αυτός στην A’ Αθηνών.

Διαφορετικό κλίμα στη B΄
Και στη B’ Αθηνών το κλίμα είναι προεκλογικό με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Μιχάλη Λιάπη, Λευτέρη Ζαγορίτη, Άρη Σπηλιωτόπουλο και Κυριάκο Μητσοτάκη να τρέχουν στην κούρσα για την πρωτιά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο λόγω των πολλών εκλόγιμων θέσεων που έχει αυτή η περιφέρεια το κλίμα είναι διαφορετικό.

Στρώνει χαλί για εκλογές
Ο ΚΩΣΤΑΣ Καραμανλής – ενώ τα κορυφαία πολιτικά στελέχη στην κυβέρνησή του έχουν βγει νωρίς νωρίς στο κυνήγι του σταυρού – με τακτικές κινήσεις στρώνει το χαλί πρώτα για τις δημοτικές και μετά για τις πρόωρες βουλευτές εκλογές.

Για τις δημοτικές εκλογές ο Πρωθυπουργός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Τραγάκης επιβεβαίωσε χθες δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» ότι θα παραταθεί η Ολομέλεια της Βουλής τη θερινή περίοδο με το επιχείρημα ότι το Σώμα βρίσκεται εν αναμονή του ανοίγματος των λογαριασμών από τη Γενεύη για τα εξοπλιστικά προγράμματα «TOR». Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί νέο κύκλο σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ για το επίμαχο αυτό ζήτημα ώστε να συσπειρώσει ξανά την κομματική βάση της N.Δ. εν όψει δημοτικών εκλογών.

Για τις εθνικές εκλογές ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι απλός: Ο κ. K. Καραμανλής και συνεργάτες του εκτιμούν ότι το πολιτικό κλίμα ευνοεί την κυβέρνηση περισσότερο από κάθε άλλη φορά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μόνο που αυτό το κλίμα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη άνοιξη και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Έτσι το σχέδιο προβλέπει ένα δίμηνο κυβερνητικών πρωτοβουλιών αμέσως μετά τις δημοτικές και στη συνέχεια να πέσουν οι τόνοι. Συγκεκριμένα οι συνεργάτες του κ. K. Καραμανλή εκτιμούν ότι ο ωφέλιμος πολιτικά χρόνος της παρούσας κυβέρνησης για δύσκολες αποφάσεις που προκαλούν εντάσεις είναι ουσιαστικά δυο μήνες: ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος. «Ειδικά εάν πάει καλά η N.Δ. στις δημοτικές εκλογές οι μήνες που έπονται είναι σημαντικοί για κρίσιμες αποφάσεις», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Και οι αποφάσεις αυτές είναι δυο: η πρώτη είναι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και η δεύτερη το νομοσχέδιο για την Παιδεία.«Αυτά είναι δυο θέματα που πρέπει να κλείσουν σε κάθε περίπτωση και επειδή οι τελευταίες εντυπώσεις είναι αυτές που μένουν στην πολιτική αυτό που θα μείνει στην κοινή γνώμη είναι ότι η κυβέρνηση προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις που έχει αποφασίσει και στη δεύτερη τετραετία το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “