Eπιστρατεύουν τη σκανδαλολογία

Πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν οι αποκαλύψεις που εμπλέκουν και πάλι σε νέες σκανδαλώδεις υποθέσεις του παραδικαστικού κυκλώματος τον βουλευτή Πειραιώς κ. Π. Μαντούβαλο.

Οι πληροφορίες για τον νέο κύκλο αποκαλύψεων όσον αφορά το παραδικαστικό κύκλωμα με εμπλοκή του γνωστού στελέχους της N.Δ. είχαν φθάσει σε Μαξίμου και Ρηγίλλης πριν από σχεδόν 15 ημέρες, όπως είχαν αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους «TA NEA»
Και αυτό γιατί για τον βουλευτή κ. Π. Μαντούβαλο – πριν αυτός προλάβει να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς του με τη Δικαιοσύνη – θα ζητηθεί εκ νέου άρση της ασυλίας του προκειμένου να απολογηθεί για τέσσερα νέα κακουργήματα και πλημμελήματα με βαριές κατηγορίες, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η απάτη, η εκβίαση και η παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων. Έτσι η κυβέρνηση με έναν παιδαριώδη πολιτικά αντιπερισπασμό αποφάσισε χθες να παρατείνει για ολόκληρο το καλοκαίρι τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων για τους εξοπλισμούς TOR που αφορούν την περίοδο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει σε πολιτική ομηρεία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει δημοτικών εκλογών.
Θέλουν «καθαρό ορίζοντα»

Απόστολος Κακλαμάνης: «H κυβέρνηση έκανε θόρυβο και μετά κοίταξε πώς να ξεχαστεί το θέμα. Βρίσκεται παγιδευμένη και θα επιδιώξει να συντηρήσει το κλίμα σκανδαλολογίας όλο το καλοκαίρι»
Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία όταν δουν το φως της δημοσιότητας θα προκαλέσουν νέο κύμα έντονων συζητήσεων, με πρωταγωνιστή τον κ. Π. Μαντούβαλο, γύρω από τα παραδικαστικά κυκλώματα κάτι που είναι πολύ πιθανό να «θολώσει» την εικόνα του κόμματος της N.Δ. παραμονές δημοτικών εκλογών. Και αυτό μάλιστα έρχεται σε στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να έχει «καθαρό ορίζοντα» – όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος της Ρηγίλλης – καθώς οι δημοσκοπήσεις την ευνοούν ενώ οι φήμες για πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως και την άνοιξη του 2007, εντείνονται καθημερινά.

H ανησυχία της N.Δ. οφείλεται σε ακόμη έναν σημαντικό λόγο. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Π. Μαντούβαλος έχει βεντέτα στην εκλογική του περιφέρεια με τον δήμαρχο κ. Χρ. Αγραπίδη, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιθανόν να χάσει τον δήμο από τον κ. Π. Φασούλα του ΠΑΣΟΚ. «Ο μόνος τρόπος να κερδίσει η N.Δ. τον Δήμο Πειραιά θα ήταν με τον κ. Μαντούβαλο που διαθέτει μεγάλη δύναμη για να στηρίξει ενεργά τον Αγραπίδη. Τώρα αυτό είναι αδύνατον να συμβεί, διότι εκ των πραγμάτων εμείς θα πρέπει να αποκηρύξουμε τον πρώην βουλευτή της N.Δ.», λέει με έμφαση κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Παράταση της Βουλής

Ανδρέας Λοβέρδος: «Προλέγουμε πως όταν τελειώσει αυτή η ιστορία κάποιος πρέπει να παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα δεν είναι όπως οι συκοφαντικές κουβέντες της N.Δ.»
Οι πληροφορίες για τον νέο κύκλο αποκαλύψεων όσον αφορά το παραδικαστικό κύκλωμα με την εμπλοκή του γνωστού στελέχους της N.Δ. είχαν φθάσει σε Μαξίμου και Ρηγίλλης πριν από σχεδόν 15 ημέρες, όπως είχαν αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους «TA NEA». Έτσι η κυβέρνηση με πρόσχημα την παραγραφή της γνωστής υπόθεσης για τα εξοπλιστικά προγράμματα TOR αποφάσισε να παρατείνει τη λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής περιμένοντας να έρθουν οι «ύποπτοι» λογαριασμοί από τη Γενεύη. Λογαριασμοί από τους οποίους ελπίζουν ότι θα υπάρξουν στοιχεία με τα οποία έστω έμμεσα θα ενοχοποιήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της υπουργίας του κ. Άκη Τσοχατζοπουλου, όταν έγινε η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος TOR. «Με αυτό τον τρόπο», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πετύχει σε επίπεδο εντυπώσεων στην κοινή γνώμη έναν δήθεν συμψηφισμό σκανδάλων».

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Αλλά και επισήμως το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο χρόνο τον οποίο άφησε να περάσει διότι δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Θέλει να υπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες». Ο πρώην υπουργός κ. Γιάννος Παπαντωνίου με δήλωσή του διευκρινίζει ότι το θέμα δεν τον αφορά και τονίζει: «Ανέλαβα το υπουργείο Άμυνας τον Οκτώβριο του 2001 σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο από την ερευνώμενη περίοδο. Δεν υπάρχει καμιά σχέση ή χρονική επαφή με την υπουργική μου θητεία και γι’ αυτό δεν θα ανεχθώ καμία ανάμειξη του ονόματός μου σε αυτές τις υποθέσεις. Εξάλλου οι καταγγελίες αποδείχθηκαν ανυπόστατες και κατέρρευσαν ως σκευωρία στην Εξεταστική Επιτροπή».

Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ήταν μονόδρομος η παράταση της Ολομέλειας της Βουλής εφόσον υπήρχαν πληροφορίες ότι ανοίγουν μέσα στον Ιούλιο οι λογαριασμοί της Γενεύης. «Αν κλείναμε τη Βουλή, τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα μας κατηγορούσαν ότι σκανδαλολογούμε δυο χρόνια και στο τέλος οδηγήσαμε την υπόθεση σε παραγραφή ώστε να μη λάμψει η αλήθεια και να αιωρείται πάντα η σκιά πάνω από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “