«Για όλα φταίει η Mαριέττα»

Πυρ κατά βούληση εξαπολύουν κατά της Μαριέττας Γιαννάκου βουλευτές και κομματικά στελέχη σ’ όλη τη χώρα, στελέχη της ΔΑΠ αλλά και καθηγητές προσκείμενοι στον χώρο της N.Δ.

Το βράδυ του Σαββάτου υπουργοί και στελέχη της N.Δ. μιλούσαν για ενδεχόμενη παραίτηση της κ. Γιαννάκου τα προσεχή 24ωρα. Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή πάντως διευκρίνιζαν προς κάθε κατεύθυνση ότι σε καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να απομακρύνει την υπουργό Παιδείας
Οι επιθέσεις που δέχεται δεν έχουν κατ’ ανάγκη τον ίδιο στόχο καθώς για άλλα πράγματα την κατηγορούν οι καθηγητές, για άλλα οι φοιτητές και για άλλα οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη. Μόνο σ’ ένα πράγμα συμφωνούν όλες οι πλευρές: ότι η υπουργός χειρίστηκε λανθασμένα από την πρώτη στιγμή τη λεγόμενη μεταρρύθμιση στην Παιδεία με αποτέλεσμα να χάσει τις εντυπώσεις αλλά και την ουσία ακόμη και στα θέματα όπου είχε δίκιο.

Το βαρύ κλίμα μάλιστα που έχει δημιουργηθεί από τις συνεχείς επιθέσεις, τα σχόλια και τις επικρίσεις εντός και εκτός κυβέρνησης που δέχεται η υπουργός έχουν τροφοδοτήσει εδώ και μέρες σενάρια απομάκρυνσης της κ. Γιαννάκου από την κυβέρνηση προκειμένου να τοποθετηθεί σ’ αυτή τη θέση ένα άλλο στέλεχος που θα αρχίσει – όπως υποστήριζαν στελέχη της N.Δ. – μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης διάλογο με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης.

Επικρίσεις

Τα σενάρια αυτά εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο από το κεντρικό άρθρο της κυριακάτικης «Καθημερινής» με το οποίο ουσιαστικά η συμπολιτευόμενη εφημερίδα καλούσε την υπουργό να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολύνει τις μεταρρυθμίσεις. «Θα είναι κρίμα να παραμείνει στο τέλμα η ανώτατη εκπαίδευση. Θα χάσει πολλά ο τόπος αν δεν προχωρήσουν έστω και αυτές οι στοιχειώδεις αλλαγές, επειδή είναι φορτισμένο το κλίμα μεταξύ υπουργού και φορέων της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Και αυτό πρώτα πρέπει να το σκεφθεί η κ. Γιαννάκου» επισημαίνει η εφημερίδα και καταλήγει: «H παραμονή της στην ηγεσία του υπουργείου δεν είναι πλέον για το καλό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης την οποία τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

Από το βράδυ του Σαββάτου που κυκλοφόρησαν οι κυριακάτικες εφημερίδες πήραν φωτιά τα τηλέφωνα κορυφαίων υπουργών και βουλευτών και καθηγητών προσκείμενων στη N.Δ. οι οποίοι προσπαθούσαν να πληροφορηθούν εάν το άρθρο αυτό ανταποκρίνεται στο κλίμα του Πρωθυπουργού. Επί ώρες μάλιστα κάποιοι μιλούσαν για ενδεχόμενη παραίτηση της κ. Γιαννάκου τα προσεχή 24ωρα. Οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή πάντως διευκρίνιζαν προς κάθε κατεύθυνση ότι και ίδιοι αιφνιδιάστηκαν και σε καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός δεν προτίθεται να απομακρύνει την υπουργό Παιδείας.

Στήριξη του Πρωθυπουργού

Ταυτόχρονα κορυφαίοι υπουργοί τόνιζαν με έμφαση ότι όλες οι πρωτοβουλίες που πήρε η υπουργός Παιδείας έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, ο οποίος θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία βασικό άξονα της πολιτικής του.

«Οι αλλαγές στην Παιδεία δεν είναι προσωπικά θέματα κανενός υπουργού, είναι θέμα της κυβέρνησης και αυτή κάνει τον διάλογο», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης σε δηλώσεις του στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ στηρίζοντας την υπουργό Παιδείας. Τα στελέχη της ΔΑΠ ωστόσο, παρότι επισήμως δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον νόμο-πλαίσιο, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους και κυρίως όταν μιλούν με συναδέλφους τους φοιτητές άλλων παρατάξεων επικρίνουν την υπουργό και δεν κρύβουν την αγωνία τους για ζημιά που θα υποστεί η φοιτητική παράταξη της N.Δ. αν συνεχιστεί αυτό κλίμα. Ένα από τα βασικά θέματα που θέτουν είναι η αύξηση του ορίου σπουδών, το οποίο ζητούν να είναι μεγαλύτερο από εκείνο που προτείνει η υπουργός.

Γκρίνια βουλευτών

Παράλληλα η γκρίνια των βουλευτών ωστόσο συνεχίζεται. Αρκετοί, παρότι συμφωνούν με τις αλλαγές που προτείνει η κ. Γιαννάκου, την κατηγορούν ότι δεν προσπάθησε να δημιουργήσει συμμαχίες με καθηγητές και φοιτητές ώστε να έχει σήμερα συνομιλητές που να δημιουργούν θετικό κλίμα για την κυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός στηρίζει πλήρως την υπουργό Παιδείας, με την οποία άλλωστε – όπως επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία – έχει φιλική σχέση από την περίοδο της θητείας τους στην ΟΝΝΕΔ. Όπως όμως λέει με νόημα κορυφαίος υπουργός, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο εάν τα πανεπιστήμια συνεχίσουν να βρίσκονται σε διάλυση και η κυβέρνηση αδυνατεί να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που θέλει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “