Bουλευτές σε... λευκή απεργία

Γυρίζουν την πλάτη οι βουλευτές της N.Δ. στους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους του κόμματός τους στο κέντρο και την περιφέρεια. Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τη μάχη των δημοτικών εκλογών το κυβερνών κόμμα δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό του, ενώ οι καταγγελίες που φθάνουν καθημερινά στη Ρηγίλλης για πλήρη αδιαφορία και απαξιωτική συμπεριφορά βουλευτών γι’ αυτές τις εκλογές είναι δεκάδες.

Οι βουλευτές βρίσκονται από τα μέσα Ιουλίου στην πλειονότητά τους στις εκλογικές τους περιφέρειες όπου ο καθένας πολιτεύεται για τον εαυτό του, αδιαφορώντας πλήρως αν θα κερδίσει το κόμμα τους τη νομαρχία ή τους δήμους της περιοχής του. «Αυτή είναι η συνηθέστερη και πιο ανώδυνη εκδοχή. Διότι υπάρχουν και εκείνοι που όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά “πριονίζουν” με όποιο τρόπο μπορούν τους υποψηφίους. Ιδιαίτερα εκείνους που έχουν δυναμική και μεσοπρόθεσμα θα τους βρουν μπροστά τους ως αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, επομένως, πολιτικούς παράγοντες», λέει κορυφαίο στέλεχος της N.Δ. που έχει πλήρη εικόνα τού τι συμβαίνει στη χώρα νομό προς νομό.

Φοβούνται τη φθορά

Είναι γεγονός ότι το πολιτικό δυναμικό της N.Δ. αυτή την ώρα λειτουργεί αντιφατικά. Από τη μια, οι βουλευτές και τα στελέχη της όπου βρεθούν και όπου σταθούν σπεύδουν πολύ νωρίς να προεξοφλήσουν τη νίκη του κόμματος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Για παράδειγμα – όπως περιέγραφε παραστατικά στέλεχος της Ρηγίλλης – με την είσοδό του στο καφενείο ενός μικρού χωριού στην περιφέρειά του, ο βουλευτής μετά τον χαιρετισμό δηλώνει με έμφαση ότι «η νέα νίκη μας είναι δεδομένη και αυτό το λένε όλες οι δημοσκοπήσεις». Από την άλλη όμως, οι ίδιοι βουλευτές αδιαφορούν για την… τύχη των υποψηφίων στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και ο τρόπος που κινούνται οι περισσότεροι είναι ο ίδιος πάνω κάτω. Για τους εν ενεργεία νομάρχες και δημάρχους αποφεύγουν συστηματικά να πάρουν θέση, με το πρόσχημα ότι δεν θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι το κόστος για τη φθορά και τη δυσαρέσκεια που έχουν συγκεντρώσει οι τοπικοί άρχοντες. Όσο για τα νέα πρόσωπα, αποφεύγουν να ταυτισθούν με αυτά για μη χρεωθούν ενδεχόμενη ήττα τους.

Μόνο τους δικούς τους…

Εξαιρέσεις αποτελούν οι περιπτώσεις στελεχών που οι ίδιοι οι βουλευτές επέβαλαν ως υποψηφίους, οπότε στηρίζουν την εκλογή τους με τη βεβαιότητα ότι από τη θέση του νομάρχη ή του δημάρχου θα ανταποδώσουν τη βοήθεια. «Πείτε στους βουλευτές να μπουν μπροστά, να υπερασπισθούν την πολιτική του κόμματός τους, να βγουν μαζί μας στις περιοδείες στα χωριά, να δώσουν στο ψηφοδέλτιο της νομαρχίας δυναμική και να πάψουν να κρύβονται», έλεγε προχθές υποψήφιος νομάρχης σε κορυφαίο υπουργό τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του.

«Αποφεύγουν να βάλουν πλάτη» για την υπερνομαρχία

Λευτέρης Ζαγορίτης
H ΣΤΑΣΗ των βουλευτών στο κέντρο δεν είναι καλύτερη από αυτή στην περιφέρεια. Στην Αθήνα, παραδείγματος χάριν, λένε καλά λόγια για τον Νικήτα Κακλαμάνη λόγω της δυναμικής που διαθέτει, στην υπερνομαρχία όμως – όπου τα πράγματα και αυτή τη φορά είναι δύσκολα για τη N.Δ. – οι βουλευτές του Λεκανοπεδίου «αποφεύγουν να βάλουν πλάτη», όπως αναφέρει στέλεχος της Ρηγίλλης.

Αργύρης Ντινόπουλος – Νικήτας Κακλαμάνης
H «αποχή» των βουλευτών έχει αναγκάσει τον γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Ζαγορίτη, να ασκεί πιέσεις σε όλους, αλλά και να προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα πιθανής νίκης δηλώνοντας με κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές στην υπερνομαρχία με τον Αργύρη Ντινόπουλο θα κριθούν στον β’ γύρο. Χειρότερα είναι τα πράγματα στον Πειραιά όπου το κλίμα για τον δήμαρχο κ. Αγραπίδη δεν είναι καλό και έτσι έμεινε μόνος «να παλεύει με τα κύματα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης», όπως χαρακτηριστικά λένε οι φίλοι του υπουργού Άμυνας στο κόμμα.
Παρέμβαση Καραμανλή

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο το κλίμα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύ, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι, από τον φόβο ήττας τον Οκτώβριο, εμφανίζουν τα πράγματα στη Ρηγίλλης περισσότερο δραματικά από όσο είναι στην πραγματικότητα. Το θέμα αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος, όπως λένε οι συνεργάτες του, έχει πληροφορηθεί την αδιάφορη στάση των βουλευτών του για τις δημοτικές εκλογές. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μετά τις διακοπές θα ζητήσει από τους βουλευτές να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, χέρι χέρι με τους υποψήφιους του κόμματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “