Δεν βιάζεται για εκλογές

Οριστικά τέλος στο σενάριο που ήθελε τον Πρωθυπουργό να αιφνιδιάζει με πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2007 βάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα έκλεισε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες με τουλάχιστον 4 κορυφαίους υπουργούς.

Τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει ήδη εξαγγείλει ο Γ. Αλογοσκούφης θα επαναλάβει ο K. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη
«Στοιχηματίζω ότι η πρόθεσή του, από αυτά που λέει, είναι να κάνει εκλογές τον Μάρτιο του 2008, δηλαδή όταν η κυβέρνηση θαέχει εξαντλήσει πλήρως την τετραετία», δηλώνει κορυφαίος υπουργός και τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο: « Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχομενο να γίνουν κάποιους μήνες νωρίτερα με πιθανότερο σενάριο τον Οκτώβριο του 2007. Πάντως για την ερχόμενη άνοιξη ξαχάστε το».

Ποντάρει… στο ΠΑΣΟΚ. H πρόθεσή του αυτή, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. K. Καραμανλή, θα γίνει εμφανής σε όλους τόσο από την ομιλία όσο και από τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ. Από τις απαντήσεις που θα δώσει σε όλα τα θέματα θα είναι σαφές ότι δεν σχεδιάζει εκλογές την άνοιξη. Είναι γνωστό ότι ο κ. K. Καραμανλής εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις και τις χρησιμοποιεί ως εργαλείο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Σ’ αυτήν τη φάση λοιπόν οι δημοσκοπήσεις θέλουν όπως λένε στελέχη του Μαξίμου, το κόμμα του να προηγείται σταθερά έναντι του ΠΑΣΟΚ και το δικό του προφίλ να είναι ενισχυμένο έναντι του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Εκτιμά δε,ο κ. Καραμανλής ότι αυτό το κλίμα είναι δύσκολο να ανατραπεί μέσα στον επόμενο χρόνο καθώς, κατά την εκτίμηση των συνεργατών του, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ταλανίζεται από τα εσωτερικά προβλήματα.

Μικρό καλάθι. Από την ώρα λοιπόν που ο Πρωθυπουργός έχει αυτές τις βεβαιότητες είναι αυτονόητο ότι στη Θεσσαλονίκη θα κρατά μικρό καλάθι, θα είναι φειδωλός στις υποσχέσεις και σφιχτός στις παροχές. Κορυφαία στελέχη επισημαίνουν ότι έχει υιοθετήσει πλήρως τις προτάσεις του κ. Αλογοσκούφη, με τον οποίο πορεύεται χέρι χέρι και θα κρατήσει τα πακέτα των παροχών για το 2007. Έτσι η ομιλία του κ. K. Καραμανλή θα έχει σαφή πολιτική ανάγνωση: «Θα αποπνέει τη σιγουριά ότι θα είναι ο νικητής και των επομένων εκλογών και δεν έχει λόγο να βιάζεται για χρόνο διεξαγωγής», λέει χαρακτηριστικά στενός του συνεργάτης και εκτιμά ότι ο κ. K. Καραμανλής δεν θέλει απλώς να κερδίσει τις εκλογές, θέλει αυτό να γίνει με λήξη της τετραετίας διότι με τέτοια νίκη θα έχει μεγαλύτερο βάρος».

Πάντως, το πρώτο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση λένε συνεργάτες του, το έστειλε με το επίδομα θέρμανσης. Έσπευσε να κλείσει το θέμα σχεδόν 2 μήνες πριν μεταβεί στη συμπρωτεύουσα ώστε να μην καλλιεργεί προσδοκίες. «Είχε πειστεί τόσο πολύ από τον Γ. Αλογοσκούφη ότι το επίδομα θέρμανσης αυτή την ώρα θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα, που το θέμα ούτε καν έπεσε στο τραπέζι», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος.

TI ΘΑ ΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ BHMA ΤΗΣ ΔΕΘ Επιστροφή στις «μεταρρυθμίσεις»
ME ΑΞΟΝΑ της πολιτικής του στρατηγικής ότι οι εκλογές θα γίνουν το νωρίτερο σε 14 μήνες από σήμερα, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ματαρρυθμιστής και να μιλήσει με σιγουριά τόσο για τα οικονομικά όσο και για τα κοινωνικά ζητήματα. Θα πει με έμφαση λένε στενοί του συνεργάτες ότι η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα στην οικονομική πολιτική, ότι οι δείκτες βελτιώνονται, απαιτείται ωστόσο ακόμη προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα και δι’ αυτού του τρόπου θα κλείσει το μάτι στους πολίτες ότι οι κρουνοί των παροχών θα ανοίξουν τον επόμενο χρόνο.

Επίσης ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει και πάλι για μεταρρυθμίσεις. Παρότι τα λεγόμενα μεταρρυθμιστικά προγράμματα της κυβέρνησης είτε έχουν μείνει μετέωρα είτε μπήκαν στο ράφι για την επόμενη τετραετία, ο Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της, βαδίζει βάσει χρονοδιαγράμματος, δεν φοβάται το κόστος και προχωρεί σε τομές και αλλαγές τις οποίες η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί. Θα σταθεί στο παράδειγμα της πώλησης της Εμπορικής προκειμένου να μιλήσει για ιδιωτικοποιήσεις. Δεν έχει, ωστόσο, να πει πολλά για την Ολυμπιακή, ένα θέμα το οποίο άνοιξε στην περσινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και έναν χρόνο μετά ουδείς στην κυβέρνηση είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι τελικά η τύχη του εθνικού αερομεταφορέα. Μια ενότητα της ομιλίας του θα αφορά το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και σε αυτό το θέμα θα είναι ασαφής, καθώς οι υπουργοί του δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συνεννοηθούν πώς θα μοιραστούν τα κονδύλια στα υπουργεία και ποια θα είναι η αναπτυξιακή κατεύθυνση της χώρας. Προς το παρόν – όπως λέει κορυφαίος υπουργός – περιορίζονται μόνο σε καβγάδες για το ποιος θα διαχειριστεί τη μερίδα του λέοντος.

Δωράκι στους ανέργους
ΜΟΝΟ ME ENA μικρό δωράκι για τους ανέργους πάει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής, το οποίο πάντως σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου δεν θα το εξαγγείλει ο ίδιος αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα θα ανακοινωθεί από τους κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη και Σάββα Τσιτουρίδη. Οι δύο υπουργοί σχεδιάζουν την αύξηση του επιδόματος ανεργίας προκειμένου αυτό να φθάσει στο 60% του βασικού μισθού. Κατά τα άλλα, τα ψίχουλα που σχεδιάζει να δώσει από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, είναι οι γνωστές και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες των υπουργών του, τις οποίες και θα επαναλάβει. Για πολλοστή φορά, λοιπόν, θα ακούσουμε για την αύξηση του επιδόματος ΕΚΑΣ και της σύνταξης του ΟΓΑ και για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Αλογοσκούφης για το 2007.

Θα ρίξει γέφυρες για την Παιδεία
ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ θα εμφανιστεί ο κ. K. Καραμανλής στο θέμα των αλλαγών στην Παιδεία καθώς, όπως λένε οι συνεργάτες του, για τον Πρωθυπουργό το θέμα έχει κλείσει και παρά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο της κ. Γιαννάκου θα έρθει στη Βουλή μετά τις δημοτικές εκλογές και θα ψηφιστεί. Θα επιχειρήσει, ωστόσο, με ρητορικούς ακροβατισμούς να ρίξει γέφυρες στους εκπαιδευτικούς και στους φοιτητές που αντιδρούν και να πει ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον δημοκρατικό διάλογο, ώστε οι αλλαγές που τελικά θα γίνουν να είναι αποδεκτές από τη συντριπτική πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “