«Mας αρκεί η πλειοψηφία»

Χαμηλά βάζει τον πήχυ για τις δημοτικές εκλογές ο γραμματέας της K.E. της N.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης. Δηλώνει ότι του αρκεί το κόμμα του να έχει την πλειοψηφία στις νομαρχίες και τους δήμους σε όλη τη χώρα. Που σημαίνει ότι ακόμη και αν ξεπεράσει κατά μία νομαρχία, κατά ένα δήμο η N.Δ. το ΠΑΣΟΚ, στη Ρηγίλλης θα υπάρχει ικανοποίηση, παρότι σήμερα έχει 30 νομαρχίες η N.Δ. και 23 το ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της N.Δ. παραδέχεται πάντως ότι στον Πειραιά η αναμέτρηση θα είναι δύσκολη ενώ στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς στοιχηματίζει ότι οι εκλογές θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.

Παράλληλα ο κ. Ζαγορίτης προειδοποιεί όσα κομματικά στελέχη είναι επικεφαλής ή συμμετέχουν σε αντάρτικα ψηφοδέλτια ότι θα εκπέσουν από τα κομματικά τους αξιώματα εάν επιμένουν στις επιλογές τους επισημαίνει όμως ότι το κόμμα δεν υιοθετεί τη λογική των διαγραφών αλλά προτιμά τη συνεννόηση.
Κύριε Ζαγορίτη, το κόμμα σας έχει σημαντικά προβλήματα στις δημοτικές εκλογές και πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θα καταφέρετε να κρατήσετε τις νομαρχίες και τους δήμους που έχετε σήμερα. Ίσως χάσετε κάποια προπύργιά σας.

Οι επιλογές μας έγιναν με κριτήριο την αξιοσύνη. Στηρίζουμε τους ικανότερους υποψηφίους ανάμεσα σε ικανούς. Πρόσωπα άξια, με γνώση, σχέδιο, δυνατότητες για προσφορά στην τοπική κοινωνία. Πολλοί είναι εν ενεργεία νομάρχες ή δήμαρχοι. Υπηρετούν με μεγάλη επιτυχία. Θα κριθούν από τον κόσμο. Και θα συνεχίσουν γιατί αναγνωρίζεται το έργο και η προσφορά τους. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν τις προτάσεις μας.

Αριθμητικά δηλαδή πού τοποθετείτε τον πήχυ στις νομαρχίες; Πόσες πρέπει να κερδίσετε για να πείτε πήγαμε καλά;

Την πλειοψηφία. Τοποθετούμε ψηλά τον πήχυ και ποσοτικά και ποιοτικά. Και θα πετύχουμε τον στόχο γιατί έχουμε την καλύτερη πρόταση. Αποδείξαμε ότι κάναμε πράξη την πολιτική μας για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Με τη θεσμική θωράκιση. Με την πραγματική οικονομική ενίσχυσή της. Με πόρους για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Με τη στήριξη άξιων, ικανών, ολοκληρωμένων συνδυασμών και προγραμμάτων.

H Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς είναι και πάλι η αχίλλειος πτέρνα σας. Έχετε δηλώσει ότι η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο. Προφανώς το λέτε για να συσπειρώσετε τα στελέχη σας να βοηθήσουν, διότι δεν μοιάζει να είναι ρεαλιστικό κάτι τέτοιο.

Θα το διαπιστώσετε στην πράξη. Από τα αποτελέσματα. Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συσπείρωσης ο συνδυασμός «Υπερνομαρχία Δράσης» με τους Ντινόπουλο – Πιπιλή – Σπυρίδωνα, αλλά αντίθετα έχει την απόλυτη συμπαράσταση των στελεχών μας και πολύ μεγάλη αποδοχή στον κόσμο. Το σχήμα που στηρίζουμε αποτελείται από πρόσωπα σημαντικά που δοκιμάστηκαν με εξαιρετική επιτυχία στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Πρόσωπα που έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο, πρόγραμμα, συγκροτημένο σχήμα και βέβαια είναι άνθρωποι της δράσης, που θα αντιπαρατεθούν με την αδράνεια της προηγούμενης τετραετίας.

Αλλά και στον Πειραιά, η ήττα φαίνεται να είναι πολύ πιθανή. Είναι μόνο η δυναμική του Παναγιώτη Φασούλα ή κάνατε και εσείς λάθη;

Ο Χρήστος Αγραπίδης είναι έμπειρος και πετυχημένος δήμαρχος. Με πλούσιο έργο. Νοικοκύρεψε τον Πειραιά, αντιμετώπισε τα τεράστια χρέη, τα ελλείμματα που φορτώθηκε η πόλη από τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Κάνει λάθος όποιος τον υποτιμά. Ο κ. Φασούλας αναμφισβήτητα είναι υπολογίσιμος αντίπαλος. Εκμεταλλεύεται και τη διάσπαση στον Πειραιά. Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει να αποδείξει στον κόσμο ότι μπορεί να ηγηθεί του δήμου που η παράταξή του, ο «χώρος» του, πριν από λίγα χρόνια χαντάκωσε. Τον είχε φθάσει σχεδόν σε αδιέξοδο. Αδιέξοδο που ξεπεράστηκε με σκληρή δουλειά της σημερινής δημοτικής αρχής.
Έχετε πολλά αντάρτικα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα. Ποιες θα είναι οι ποινές για τους αντάρτες; Διαγραφή; Έκπτωση από τα κομματικά αξιώματα;

Έχουμε πολύ λιγότερα προβλήματα και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και σε σχέση με προηγούμενες εκλογές. Δεν υιοθετούμε λογικές διαγραφών. Προσπαθούμε με διάλογο και συνεννόηση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Θέλουμε δίπλα μας και όχι απέναντί μας εκείνους που έχουν κοινές ιδέες με μας. Για το καλό κάθε περιοχής. Αν βέβαια κάποιοι εμμένουν να αυτοτοποθετούνται απέναντι στις αρχές, τις αξίες και τις κεντρικές επιλογές της παράταξης, είναι φυσικό να υπάρξουν επιπτώσεις. Όσοι έχουν κομματικό αξίωμα είναι αυτονόητο ότι θα εκπέσουν από αυτό.

Τα λάθη επισημαίνονται αθόρυβα
«Επισημαίνω διακριτικά και αθόρυβα τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και όχι με δημόσια διαφοροποίηση», δηλώνει ο κ. Ελ. Ζαγορίτης.

Είστε από εκείνους που πιέζουν τον Πρωθυπουργό να εξαγγείλει παροχές στη Θεσσαλονίκη εν όψει δημοτικών εκλογών;

Ο Πρωθυπουργός δεν ανήκει στην κατηγορία αυτών που πιέζονται. Γνωρίζει απόλυτα τις ανάγκες και τις δυνατότητες. Εργάζεται αποτελεσματικά για να ξεπερασθούν τα τεράστια προβλήματα που φόρτωσε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα. Ιδίως στον οικονομικό τομέα. Και τα ξεπερνάμε, παρά τη διεθνή συγκυρία. Με την υπευθυνότητα, τη συνέπεια και την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, ο Καραμανλής θα αποφύγει την «παροχολογία» και τον λαϊκισμό, που αντιστοιχούν σε πρακτικές του ΠΑΣΟΚ. Με σεβασμό στις θυσίες των πολιτών, θα κάνει αυτό που πρέπει. Ιδιαίτερα για τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Δέχεστε κριτική από κομματικά στελέχη, ότι επί των ημερών σας το κόμμα ταυτίζεται πλήρως με την κυβερνητική γραμμή και δεν εκφράζει δική του άποψη. Τι απαντάτε;

H κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα του κόμματος. Βέβαια, ο ρόλος του κόμματος σε σχέση με την κυβέρνηση είναι διακριτός. Δεν είναι, όμως, διακριτικός, όταν γίνονται λάθη και παραλείψεις. Επισημαίνονται. Εσωτερικά. Αθόρυβα. Όχι με δημόσια διαφοροποίηση. Αν, βέβαια, χρειαστεί θα γίνει και αυτό. Για λόγους, όμως, ουσίας. Όχι επικοινωνιακούς. Άλλωστε, όλοι θέλουμε να πάει καλά η κυβέρνηση Καραμανλή.

Στηρίζει Πολύδωρα
Στηρίζει τις πρωτοβουλίες Πολύδωρα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ο γραμματέας της K.E. τής N.Δ.

Οι χειρισμοί του κ. Πολύδωρα για τις διαδηλώσεις προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις. Δέχεται επικρίσεις, ότι μια ρύθμιση αυτονόητη που έπρεπε να γίνει από την Αστυνομία, την κατέστησε μείζον πολιτικό θέμα. Με αποτέλεσμα να μπερδέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Τα ξεμπέρδεψε άραγε και η επιστολή Σημίτη που ζητούσε νομοσχέδιο για το ίδιο θέμα; H πρωτοβουλία του Πολύδωρα για διάλογο σ’ ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα τους πολίτες, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Μέσα από τον διάλογο με τους αρμόδιους φορείς μπορεί να βρεθεί λύση, ώστε και η οικονομική, εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης να μην παραλύει, να μη διαταράσσεται σε υπερβολικό βαθμό από κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν 200 – 300 άτομα και ταυτόχρονα να διαφυλάσσονται και τα δικαιώματα των διαδηλωτών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “