Zητούν φιλολαϊκό πακέτο

«Αλογοσκούφη δώσε κάτι», είναι το νέο σύνθημα που «φωνάζουν» όλο και περισσότεροι – όσο πλησιάζει η ΔΕΘ – βουλευτές, υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι της N.Δ., δηλαδή εκείνοι που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο και έχουν την πραγματική εικόνα της κοινωνίας.

Αντίθετα, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στο στο οικονομικό επιτελείο εξακολουθούν να μιλούν για ευημερία των αριθμών και προετοιμάζουν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τουλάχιστον πριν από το καλοκαίρι το κυβερνών κόμμα να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ.
Το κλίμα έντονης δυσφορίας που επικρατεί στην κομματική βάση της N.Δ., όπως αυτό φθάνει καθημερινά από βουλευτές και υποψηφίους στις εκλογές του Οκτωβρίου στη Ρηγίλλης, θα μεταφέρει σήμερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της N.Δ. κ. Ζαγορίτης στον κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος μέχρι στιγμής τουλάχιστον φαίνεται να έχει πείσει τον Πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει στη Θεσσαλονίκη να εξαγγείλει παροχές παρότι η οικονομία κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο.

«Είμαστε αισιόδοξοι»

Πάντως ο κ. Ρουσόπουλος επιχείρησε χθες, επικαλούμενος δείκτες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, να εμφανίσει ότι τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης είναι ανθηρά. Δήλωσε μάλιστα: «Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς σειρά στόχων μας γίνεται πραγματικότητα». Κανείς όμως στην κυβέρνηση, με πρώτο τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, δεν άπαντα στο ερώτημα που διατυπώνουν και βουλευτές της N.Δ. – γιατί αφού η οικονομία πάει καλά, ο Πρωθυπουργός αντί να προχωρήσει σε εξαγγελίες μέτρων που θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους, πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη με «μικρό καλάθι». Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μάλιστα έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψιν να δοθεί στη ΔΕΘ το επίδομα θέρμανσης, το οποίο ειδικά φέτος με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα το έχουν απόλυτη ανάγκη.

Δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι

Το κλίμα έντονης δυσφορίας που φθάνει καθημερινά στη Ρηγίλλης θα μεταφέρει σήμερα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Ζαγορίτης
Όμως η πίεση που φθάνει από την περιφέρεια στο κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλη και καθημερινά κλιμακώνεται. Οι υποψήφιοι στις νομαρχίες και τους μεγάλους δήμους στέλνουν σήμα κινδύνου στην κυβέρνηση, ότι είναι πιθανό η N.Δ. να υποστεί σημαντικές ήττες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες οι οποίες στήριξαν ανοιχτά το κόμμα στις εθνικές εκλογές. Ταυτόχρονα οι υποψήφιοι καταγγέλλουν βουλευτές των περιφερειών τους, ότι δεν υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο και είναι άφαντοι στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Οι βουλευτές από την πλευρά τους, όταν εγκαλούνται από το κόμμα, ζητούν βοήθεια από την κυβέρνηση με εξαγγελίες φιλολαϊκών μέτρων ώστε να μπορέσουν να συσπειρώσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους τους εν όψει εκλογών. Και ο φαύλος κύκλος της μετατόπισης των ευθυνών συνεχίζεται και θα συνεχίζεται – όπως όλα δείχνουν – μέχρι τις δημοτικές εκλογές.

Παλαιοί βουλευτές της N.Δ. ωστόσο επισημαίνουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εφησυχάσει με τις δημοσκοπήσεις και δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στα λαϊκά στρώματα. «Τα όρια της αντοχής και της ανοχής του κόσμου έχουν εξαντληθεί. Και μπορεί τον Οκτώβριο να βρεθούμε προ εκπλήξεων και στις κάλπες και στις δημοσκοπήσεις», λέει βουλευτής της Θεσσαλίας και προσθέτει: «Το επιχείρημα που λέει ότι η N.Δ. πάει καλά είναι επιχείρημα του Κολωνακίου και δεν αφορά καθόλου τον κόσμο στην επαρχία και τις συνοικίες της Αθήνας».

Το δίλημμα Καραμανλή
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του. Θεωρεί ότι η αύξηση του επιδόματος του ΕΚΑΣ, η αύξηση των αγροτικών συντάξεων, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι επαρκή μέτρα για το 2ΟΟ6 και όποιες άλλες παροχές ενδέχεται να ακυρώσουν όσα κατά την κυβέρνηση έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Μένει να φανεί εάν ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συνεχίσει να συμμερίζεται αυτήν την άποψη ή οι πιέσεις των βουλευτών και των υποψηφίων θα τον οδηγήσουν σε αλλαγή γραμμής.

«Ωραίο παραμύθι»

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. N. Αθανασάκης αντεπιτέθηκε με έντονο τρόπο στον κ. Θ. Ρουσόπουλο, δίνοντας έτσι το στίγμα της σκληρής πολιτικής σύγκρουσης που θα ακολουθήσει εν όψει της ΔΕΘ. Μίλησε «για ωραίο παραμύθι» και «εικονική πραγματικότητα» του κυβερνητικού εκπροσώπου και τόνισε ότι «οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απο την N.Δ., οι πολιτικές της οποίας ευνοούν τους λίγους, πλήττουν τους πολλούς και πηγαίνουν τη χώρα πίσω».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “