Πάντα την πληρώνουν οι σώγαμπροι

Η τύχη του σώγαμπρου είναι γνωστή. Πρώτα γίνονται γενίτσαροι για να γοητεύσουν τη φαμίλια της συζύγου, που τους εξασφαλίζει καλοπέραση. Μόλις όμως αρχίσει στο σόι η γκρίνια και ο καβγάς για το πάπλωμα, την πληρώνει πάντα ο ξένος. Ποτέ δεν φταίει ο πεθερός, ποτέ οι γιοι του και η κόρη του. Η ιστορία έχει βρει δεκάδες φορές εφαρμογή στην πολιτική.. Όταν τα κόμματα χάσουν τις εκλογές οι άνθρωποι του μηχανισμού αμέσως σπεύδουν να αθωώσουν τον εαυτό τους. Αυτοί δεν έφταιξαν σε τίποτα. Κράτησαν την «καθαρή» ιδεολογική γραμμή του κόμματος και η αγαπημένη τους φράση είναι: «εμείς τα λέγαμε αλλά οι υπουργοί αυτοσχεδίαζαν»

Και επειδή τα κομματικά στελέχη που κατείχαν κυβερνητικούς θώκους πρέπει να προστατευθούν, το ανάθεμα πέφτει στους ξένους ,δηλαδή στους σώγαμπρους. Ποιοι είναι αυτοί; Πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους τα οποία κάποτε παρακάλεσαν να συμπράξουν μαζί τους, τα υποδέχτηκαν με παράτες και ύμνους και όλο αυτό το αποκάλεσαν «άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς χώρους για προσέλκυση στελεχών που μοιράζονται ίδιες αξίες.
«Το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές σε Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ με το ίδιος τέλος. Πόσοι θυμούνται για παράδειγμα ότι στις εκλογές του 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο επικράτειας τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και τον Στέφανο Μάνο; Την επόμενη ,το κόμμα τους έκλεισε την πόρτα και σε λίγο τους ξέχασε και ο ίδιος ο Γιώργος .

Αυτήν τη φορά η παράσταση ’το κυνήγι των μαγισσών’’, θα παιχθεί στην Κουμουνδούρου με πολλά κωμικά και δραματικά επεισόδια .Τα κωμικά θα αφορούν τους ΑΝΕΛ ,στους οποίους αρχικά θα προσπαθήσουν να φορτώσουν και αυτά για τα οποία δεν φταίνε. Κάποιοι το κάνουν ήδη. Κανείς ωστόσο. όταν θα τους αποδοκιμάζει, δεν θα αναφέρει ότι χωρίς το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν θα είχαν πατήσει το κατώφλι της εξουσίας. Και ακόμη. ότι χωρίς τους 2-3 βουλευτές του ,που ετοιμάζονται αυτόν τον καιρό να ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών, το σκοπιανό θα έμπαινε στο ράφι .

Θα ακολουθήσει το δράμα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ . Εδώ να δείτε τι έχει να γίνει .Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν θα τους βρουν τα σκάγια. Έχουν επαναπαυθεί με το τωρινό αφήγημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να γίνει κεντροαριστερός και να δημιουργήσει το νέο ΠΑΣΟΚ, επομένως όσοι πήγαν εκεί από την αρχή θα μπούνε στην βιτρίνα της παράταξης ως θετικά παραδείγματα. Κούνια που τους κούναγε .Ανεξαρτήτως των προθέσεων του Τσίπρα -όλοι άλλωστε θέλουν να γίνουν αρχηγοί σε ένα κόμμα σαν εκείνο του Ανδρέα – τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που έπιασαν στασίδι από νωρίς στην Κουμουνδούρου, θα δεχθούν μπούλινγκ, με πιο έντονο τρόπο μάλιστα όσο διεκδικήσουν κομματικούς ρόλους και αξιώματα .
Οι «53» – που μετά την ήττα θα είναι περισσότεροι – αποτελούν την ραχοκοκκαλιά του κόμματος. Και θα είναι αυτοί που για μεγάλο διάστημα και μέχρι να βρεθούν οι νέες συμμαχίες, θα μοιράζουν τα πιστοποιητικά της αριστερής νομιμοφροσύνης και θα υποδεικνύουν τους υπαίτιους της ήττας. Επειδή ποτέ δεν συμπάθησαν το ΠΑΣΟΚ, μετά από την ήττα θα εντείνουν τον πόλεμο εναντίον τους. Θα πείτε ότι, στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλει ο Τσίπρας. Πράγματι. Αλλά αφού υποστεί και εκείνος για καιρό την βάσανο της αμφισβήτησης των επιλογών του σε πολιτικές και επιλογές προσώπων. Την επομένη των εκλογών οι ξένοι θα είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για την έξοδο από το «ιερό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γλιτώσει την εσωστρέφεια εάν ηττηθεί. Το ότι μετατράπηκε σε μεγάλο συστημικό κόμμα, έχει και συνέπειες . Όταν τα κυβερνητικά στελέχη χάσουν την λάμψη της εξουσίας θα επιστρέψουν στο μαντρί της Κουμουνδούρου για να αναβαπτιστούν .Εκεί θα αρχίσει η περιπέτεια. Τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι κομματικοί, Και στις πολύωρες θυελλώδεις συνεδριάσεις για να αναζητηθούν τα αιτία της ήττας, τα ομαδικά πυρά θα δέχονται όσοι βρεθήκαν στην πρώτη γραμμή της κάθε κυβερνητικής κωλοτούμπας. Θα πείτε ποιος θα τολμήσει να αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα; Είναι ο άνθρωπος που πήρε ένα κόμμα διαμαρτυρίας το οποίο ακροβατούσε στο όριο της εισόδου στη Βουλή και το οδήγησε στην εξουσία, στην οποία παρέμεινε σχεδόν 4 χρόνια. Αυτό είναι ένα λογικό επιχείρημα .Αλλά εκείνες τις στιγμές θα κυριαρχεί το θυμικό. Τα κομματικά στελέχη θα θέλουν να αποδείξουν στην κοινωνία ότι παραμένουν αριστεροί, δεν πούλησαν την ιδεολογία για τις καρέκλες, δεν έγιναν τα καλά παιδιά της Γερμανίας και οι άνθρωποι των αμερικανών στην Ελλάδα . Είναι μια πολύμηνη και επώδυνη διαδικασία η οποία θα δώσει στην επόμενη κυβέρνηση την χρονική ανάσα που θα χρειάζεται η επόμενη κυβέρνηση.

Κατόπιν, όταν θα ανασυνταχθεί το αριστερό τμήμα του κόματος θα βγει στην αντεπίθεση με τα παλιά όπλα και τα παλιά συνθήματα. Αυτά που ξέρει να διαχειρίζεται καλά. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει κυρίαρχος στο εσωκομματικό παιχνίδι, αρκετοί όμως απο τους σημερινούς εκλεκτούς θα έχουν υποστεί σοβαρά πολιτικά τραύματα. Αυτή άλλωστε είναι η μοίρα των εκλεκτών των προέδρων. Πολύ περισσότερο, όσοι απ’ αυτούς είναι σώγαμπροι.

 

Προτεινόμενα για εσάς