Eπιχείρηση «Tσάι και συμπάθεια»

Οι βουλευτές που είχαν προσκληθεί απο τον Πρωθυπουργό το βράδυ της Τετάρτης στην ταβέρνα του Βασίλη ήταν προετοιμασμένοι για μια μακρά πολιτική συζήτηση. Καθώς μάλιστα συνέπεσε την ημέρα εκείνη η κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακραυγή πολιτών αλλά και κομμάτων για την απίστευτη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού στην κατάσβεση των πυρκαγιών, θεωρούσαν δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός όχι μόνο θα πει πράγματα που θα αποτελούν απάντηση στις καταγγελίες, αλλά με κάποιο αιχμηρό σχόλιό του θα δημιουργήσει νέο γεγονός «τύπου Μπαϊρακτάρη». Έπεσαν έξω όμως οι βουλευτές, όπως και οι δημοσιογράφοι που περίμεναν τα μεσάνυχτα να καταγράψουν τα σχόλια του Πρωθυπουργού.

Χαλαρή ατμόσφαιρα, μακριά από την πολιτική και τις «κακοτοπιές». Ο κ. Καραμανλής στο τραπέζι με τους βουλευτές συζήτησε σοβαρά μόνο για… ποδόσφαιρο
Ο κ. Καραμανλής εκινείτο σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τους συνδαιτυμόνες του. Άνετος, χαλαρός, ευδιάθετος, με σπορ ρούχα και φανερά αδυνατισμένος, μίλησε για όλα τα άλλα εκτός από την πολιτική. Μάλιστα η πιο δυνατή ατάκα της βραδιάς αφορούσε το ποδόσφαιρο· και καθώς ξέρει καλά τον τρόπο να γίνεται συμπαθής στις παρέες, είχε ένα κομπλιμέντο και μια καλή κουβέντα να πει στον κάθε βουλευτή του για να του φτιάξει την διάθεση. Έτσι έφυγαν όλοι χαρούμενοι, παρότι δεν έγιναν πιο σοφοί ούτε κατάφεραν να αποσπάσουν κάτι από τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού για το επόμενο διάστημα.

Όλα αυτά δεν συνέβησαν τυχαία επειδή ο Πρωθυπουργός εκείνο το βράδυ δεν είχε κέφι για πολιτικές κουβέντες. H βραδιά ήταν προσαρμοσμένη στο νέο πολιτικό στυλ που είχε υιοθετήσει ο ίδιος τους τελευταίους 6 μήνες. «Μοιράζει τσάι και συμπάθεια ο πρόεδρος στις συναντήσεις του», έλεγε ένας από τους βουλευτές που παρέστη στο δείπνο. Ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να προστατεύσει με κάθε τρόπο την εικόνα του μέχρι τις εθνικές εκλογές. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν – λένε στενοί συνεργάτες του – ότι ο ίδιος παραμένει το πιο ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και του κόμματός του. Και ότι με κύριο όπλο τη δική εικόνα θα δώσει τη μάχη στις επόμενες εκλογές. Ο σχεδιασμός για τη διατήρηση αυτού του προφίλ – λένε οι ίδιες πηγές – προϋποθέτει ότι δεν πρέπει να «τσαλακωθεί» η εικόνα του κ. Καραμανλή· και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να εμφανίζεται ελάχιστα, να μιλάει ακόμη λιγότερο και να αποφεύγει τις «κακοτοπιές». Έτσι στις πυρκαγιές παρότι η κυβέρνησή του επί ημέρες δεχόταν πυρά ομαδόν, απέφυγε ο ίδιος να εμφανισθεί και να μιλήσει και πολύ περισσότερο απέφυγε να μεταβεί στις φλεγόμενες περιοχές όπως έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τώρα οι ειδικοί τον συμβουλεύουν να μην παίρνει ρίσκο στις δημόσιες εμφανίσεις του, που μπορεί να του κοστίσει. Και δεν είναι μόνο οι φωτιές. Οι δηλώσεις και οι δημόσιες παρεμβάσεις του μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν ελάχιστες και μάλιστα σε ήπιο τόνο και με ύφος αυτοπεποίθησης.

Αυτό το πολιτικό στυλ – λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη – θα συνεχισθεί μέχρι τις εκλογές. Και όσο κορυφαία στελέχη – ακόμα και υπουργοί – θα «καίγονται» το ένα μετά το άλλο, τόσο ο πρόεδρος θα παραμένει στο απυρόβλητο ώστε να μπορεί εκείνος – αν χρειαστεί και μόνος του – να δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών

H ΔΕΘ. Οι εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη πάντως – λένε στελέχη του Μαξίμου -, για τις οποίες προετοιμάζεται καιρό, φέτος δεν θα είναι περίπατος. Κι αυτό διότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα τα οποία συσσώρευσε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες – από τις πυρκαγιές μέχρι την Παιδεία και τη «σφιχτή» οικονομική πολιτική. Το στοίχημα του κ. Καραμανλή, καταλήγουν στελέχη του Μαξίμου, είναι κατά πόσον θα καταφέρει να γυρίσει από τη συμπρωτεύουσα χωρίς τραύματα, διατηρώντας «ατσαλάκωτη» την εικόνα του.