Στα TEI όσοι έχουν απολυτήριο

Την άμεση ψήφιση διάταξης για εισαγωγή σπουδαστών στα TEI όπου υπάρχουν κενές θέσεις ζητεί ο Ευάγγ. Βενιζέλος και δηλώνει ότι «το μέτρο της βάσης του 10 είναι μηχανιστικό, διαλύει τα περιφερειακά TEI και εξευτελίζει το απολυτήριο Λυκείου».

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απαντά εμμέσως, αλλά με τρόπο απόλυτα σαφή, στον Θεόδωρο Πάγκαλο για όσα είπε περί διάλυσης του κράτους την τελευταία περίοδο του ΠΑΣΟΚ. «Επί ημερών μας η κατάσταση βελτιωνόταν σταθερά. H προσπάθεια σύγκρισης των κυβερνήσεων Σημίτη – Καραμανλή προσβάλλει την κοινή λογική και αντιβαίνει στην κοινή εμπειρία».
Στο μέτωπο της Παιδείας προστέθηκε ακόμη ένα πρόβλημα καθώς πολλά TEI απειλούνται με λουκέτο.

Στην Παιδεία οι οιωνοί είναι οι χειρότεροι δυνατοί. H κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένη πολιτική. Εκφωνεί συνθήματα απλουστευτικού και ιδεοληπτικού χαρακτήρα. Αυτό αδικεί βαθύτατα το ελληνικό πανεπιστήμιο, τους καθηγητές και τους φοιτητές του, τους πτυχιούχους του όλων των γενεών και κυρίως τις οικογένειες που αγωνίζονται να μπουν τα παιδιά τους σε αυτό. Τα προχθεσινά αποτελέσματα, οι δεκαεννέα χιλιάδες κενές θέσεις, ενώ ταυτόχρονα εξήντα πέντε χιλιάδες παιδιά ρίχνονται στην αγορά εργασίας χωρίς προσόντα, είναι πρωτίστως μία αρνητική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ιδίως του Λυκείου σε συνδυασμό με το σύστημα εισαγωγής στα AEI και TEI. Για την κατάσταση αυτή δεν φταίει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά η πολιτεία.

Με τη βάση που επέβαλε το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή σε AEI και TEI γιατί διαφωνείτε; Δεν πρέπει να υπάρχουν στοιχειώδη κριτήρια στις εισαγωγικές εξετάσεις;

Είναι μηχανιστικό το μέτρο της βάσης του δέκα που διαλύει τα περιφερειακά TEI και εξευτελίζει το απολυτήριο Λυκείου, καθώς αφήνει εκτός των AEI και ιδίως των TEI παιδιά τα οποία ως κάτοχοι απολυτηρίου μπορούν να πάνε όχι μόνο στη μεταλυκειακή κατάρτιση, αλλά και σε ξένα πανεπιστήμια!

Προτείνω και πάλι την άμεση ψήφιση διάταξης για την εισαγωγή, εκεί όπου υπάρχουν κενές θέσεις, των παιδιών που με βάση τη συνολική τους επίδοση στη Γ’ Λυκείου έλαβαν απολυτήριο. Αυτό είναι το σωστό παιδαγωγικό κριτήριο και όχι η βάση του δέκα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που δεν αναζητούν τη «βάση» αλλά την κατάταξη στην κορυφή.

Παρ’ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σκληραίνει τον αντιπολιτευτικό λόγο του μιλώντας για «διαρρήκτες, για πιθανές ποινικές ευθύνες στις υποθέσεις της Εθνικής και της Εμπορικής, για κρυπτόμενο Πρωθυπουργό», η κυβέρνηση δείχνει σίγουρη για τη νίκη της στις βουλευτικές εκλογές.

Κοιτάξτε, δεν απευθυνόμαστε στον μικρό σκληρό πυρήνα της παράταξης, αλλά στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. H κυβέρνηση βέβαια δεν είναι ένας ακίνητος στόχος. Παίρνει τις δικές της πρωτοβουλίες, προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εκπληρώνει τις προεκλογικές της υποχρεώσεις και ότι διατυπώνει ένα δήθεν μεταρρυθμιστικό λόγο. Αυτό όμως που συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, στα εισοδήματα, στην αγορά εργασίας, στην καθημερινότητα του πολίτη, δεν αντιμετωπίζεται με τη νοοτροπία και τις συντηρητικές πολιτικές πρακτικές της κυβέρνησης. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των ονομαστικών στοιχείων σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα νέων εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Μεγαλώνει πολύ ο κύκλος των νοικοκυριών που νιώθουν να ασφυκτιούν, λόγω εισοδηματικής ανεπάρκειας και εργασιακής ανασφάλειας. H πλειοψηφία των πολιτών ανήκει πλέον στην κοινωνία της ανασφάλειας και αυτή η πλειοψηφία, να είστε σίγουρος ότι θα εκφραστεί. Γι’ αυτό ο δικός μας πολιτικός λόγος θέλουμε να είναι ταυτόχρονα κοινωνικά ευαίσθητος, δημοσιονομικά τεκμηριωμένος, θεσμικά υπεύθυνος, αναπτυξιακά εύστοχος, πολιτικά θαρραλέος και αντισυμβατικός.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ Στόχος να ξεπεράσουμε το αποτέλεσμα του 2002
NIKH ΘΑ είναι αν τον Οκτώβριο πάμε καλύτερα από τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του 2002, εκτιμά ο κ. E. Βενιζέλος.

Τι θα γίνει τον Οκτώβριο αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να καταγράψει μια δυναμική νίκης. Εσείς πού τοποθετείτε τον πήχυ της νίκης για το κόμμα στις νομαρχίες και στους δήμους;

Οι δημοτικές εκλογές στις μεγάλες πόλεις και ιδίως οι νομαρχιακές εκλογές έχουν αναμφίβολα έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό θέλουμε να καταγράψουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν βέβαια πάντοτε τοπικές ιδιομορφίες και ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάται το στοιχείο της προσωπικότητας των υποψηφίων. Το αποτέλεσμα του 2002 είναι ένα απλό και δεδομένο κριτήριο. Στόχος μας είναι να υπερβούμε το όριο αυτό και να εκφράσουμε την πλειοψηφία των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα. Οι εκλογές του Οκτωβρίου δεν είναι βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμά τους όμως, που πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ καλό για το ΠΑΣΟΚ, θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων τη στρατηγική και το πλαίσιο λειτουργίας μας στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές.

Αυτό που λέτε σημαίνει ότι θα προκύψουν εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ εάν η Νέα Δημοκρατία διατηρήσει την πρώτη θέση στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

Αυτό που λέω είναι αυτονόητο, υπεύθυνο και αισιόδοξο, και πιστεύω ότι εκφράζει το φρόνημα της παράταξής μας.

Επί των ημερών μας, η κατάσταση βελτιωνόταν σταθερά
AKOMH και η προσπάθεια σύγκρισης των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή προσβάλλει την κοινή λογική, λέει ο κ. Βενιζέλος.

Οι πυρκαγιές έθεσαν και πάλι το πρόβλημα της ανικανότητας του κράτους. Μετά τα όσα είπε όμως ο κ. Πάγκαλος, τι μπορεί να πει το ΠΑΣΟΚ;

Φυσικές καταστροφές και άρα προβλήματα πάνω στην εξέλιξη μιας κρίσης πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο η κατάσταση ως προς τις υποδομές, την επάρκεια και την εκπαίδευση του προσωπικού, τη διάθεση των αναγκαίων μέσων, τον καλό συντονισμό, την ενημέρωση και την καθοδήγηση των πολιτών. Επί των ημερών μας, η κατάσταση βελτιωνόταν σταθερά. Στις φετινές, όμως, πυρκαγιές τίποτα από αυτά δεν διασφαλίστηκε. H κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε το κοινωνικό της καθήκον. Ακόμη και η προσπάθεια, συνεπώς, σύγκρισης των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή προσβάλλει την κοινή λογική και αντιβαίνει στην κοινή εμπειρία.

Συζητείται πολύ το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχετε περιορίσει τις ραδιοτηλεοπτικές σας εμφανίσεις και εκφράζεστε μόνο για τα θέματα του τομέα σας. Αυτό σημαίνει αποστασιοποίηση από τις επιλογές τού Γιώργου Παπανδρέου ή αποδοχή και στήριξη όλων των επιλογών του;

Είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή της εκλογικής προετοιμασίας, της κοινοβουλευτικής δράσης και των προγραμματικών επεξεργασιών του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω βαθιά στις δημοκρατικές και συλλογικές λειτουργίες των κομμάτων, γνωρίζω όμως καλά το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός συγκεντρώνει στα χέρια του τεράστια εξουσία και ανάλογη ευθύνη, κι έτσι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα όσα λένε και εκφράζουν οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς μεταξύ αυτών γίνεται η επιλογή. Στο πλαίσιο συνεπώς του πολιτικού σχεδιασμού και της σημερινής οργανωτικής δομής του ΠΑΣΟΚ, κάνω και με το παραπάνω όλα όσα αντιστοιχούν στο δικό μου επίπεδο, με στόχο πάντα την ενότητα, τη νίκη και την αυθεντική έκφραση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “