«Όχι» σε όλα από τον Καραμανλή

Μόνο τρία λεπτά μίλησε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντησή του με τη ΓΣΣΕ. Αφού άκουσε επί μακρόν τους εκπροσώπους των εργαζομένων να του παραθέτουν τα στοιχεία τους για τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες που ολοένα και διευρύνονται, έκλεισε τη συνάντηση με έναν μικρό επίλογο.

Με άδεια χέρια. Ο Πρωθυπουργός απάντησε με ένα μεγάλο «όχι» σε όλα τα αιτήματα της ΓΣΕΕ
Ο Πρωθυπουργός σε αυτόν τον επίλογο δεν άφησε κανένα περιθώριο – όπως λένε οι συνδικαλιστές αλλά και υπουργοί που πήραν μέρος στη συνάντηση – για ικανοποίηση αιτημάτων των εργαζομένων. Ήταν προφανές σε όσους τον άκουσαν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να πάει στη Θεσσαλονίκη με άδεια χέρια.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι όσες πιέσεις και να δεχθεί αυτή την ώρα από τις κοινωνικές ομάδες δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει ένα βήμα πίσω. Η απόφασή του είναι να συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά η σφιχτή οικονομική πολιτική ώστε το 2007 να έχει τη δυνατότητα από το βήμα της Θεσσαλονίκης να κάνει προεκλογικές παροχές. Έτσι για φέτος «το καλάθι θα είναι μικρό» και ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει πράγματα σε όλους γνωστά, όπως η αύξηση του επιδόματος του ΕΚΑΣ, του επιδόματος ανεργίας και της σύνταξης του ΙΚΑ. Για το επίδομα θέρμανσης – λένε κυβερνητικές πηγές – το θέμα έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα παρότι και χθες τέθηκε από τη ΓΣΕΕ.

Η σκληρή αυτή στάση πάντως θα φέρει τον Πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο στη Θεσσαλονίκη αντιμέτωπο με μεγάλο κύμα αντιδράσεων. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη. Στη ΔΕΘ θα διαδηλώσουν επίσης οι φοιτητές που διαφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και οι άνεργοι των Φωσφορικών Λιπασμάτων. Έτσι, όπως παραδέχονταν χθες κυβερνητικές πηγές, το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι εντυπωσιακό, γεγονός που προβληματίζει τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τους επιτελείς της Ρηγίλλης.

Υπουργοί και βουλευτές εκφράζουν φόβους μήπως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα επισκιαστεί από τις διαμαρτυρίες εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα κυριαρχήσει στις συσκέψεις των διοργανωτών της Έκθεσης τις προσεχείς ημέρες. Όλοι στην κυβέρνηση συμφωνούν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη να κάνουν χρήση βίας. Επομένως – όπως υποστηρίζουν κομματικά στελέχη – η οργάνωση των εκδηλώσεων πρέπει να είναι τέτοια που να μην αφήνει περιθώρια για απρόοπτα γεγονότα κατά τις μετακινήσεις και τις δημόσιες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “