Κοινοτικό πλαίσιο... σύγκρουσης

Οξύνονται οι κόντρες στην κυβέρνηση καθώς πολιτικό μέτωπο, απέναντι στον Γιώργο Αλογοσκούφη, συγκροτούν δύο κορυφαίοι υπουργοί, ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Μιχάλης Λιάπης.

Χαμόγελα από… το φωτογραφικό αρχείο
Το επίσημο σημείο διαφωνίας τους με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η κατανομή των κονδυλίων του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης – και οι δύο ζητούν περισσότερα κονδύλια για τα υπουργεία τους. Πίσω από τη διαφωνία, ωστόσο, κρύβεται μια σκληρή παρασκηνιακή κόντρα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ καιρό.

Οι Γ. Σουφλιάς και Μ. Λιάπης συναντήθηκαν χθες επί δύο ώρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και συμφώνησαν να πορευτούν στο εξής χέρι χέρι για την εξασφάλιση πόρων για τα υπουργεία τους από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πέραν αυτών που σχεδιάζει να τους δώσει το υπουργείο Οικονομίας. Ο υπουργός Μεταφορών ήδη έχει κάνει το πρώτο βήμα και με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ζητεί από το Δ’ ΚΠΣ 3 δισ. ευρώ για το υπουργείο του, κυρίως για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών της χώρας – τομέας που πράγματι έχει σοβαρά προβλήματα. Ο Γ. Σουφλιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μιλήσει στον Πρωθυπουργό για 6 δισ. ευρώ που χρειάζεται το υπουργείο του προκειμένου να υλοποιήσει τα μεγάλα έργα που έχει προγραμματίσει.

Όχι στη σκληρή πολιτική

Αυτή η πρωτοβουλία των δύο υπουργών να παρακάμψουν τον αρμόδιο υπουργό για τα κοινοτικά κονδύλια και να απευθυνθούν στον ίδιο Πρωθυπουργό είναι μια κίνηση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, με μεγάλη πολιτική σημασία και είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέχεια. Μάλιστα η στιγμή κατά την οποία γίνεται, λίγο πριν από τη ΔΕΘ, δείχνει ότι οι δύο υπουργοί επιχειρούν να τοποθετηθούν απέναντι στον Γ. Αλογοσκούφη, επομένως να καταδείξουν τη διαφωνία τους για τη συνεχιζόμενη σκληρή οικονομική πολιτική.

Ο υπουργός Μεταφορών πολλές φορές έχει διαφωνήσει με τον Γ. Αλογοσκούφη, ενώ η κόντρα του Θεσσαλού πολιτικού με τον υπουργό Οικονομίας κρατάει χρόνια και έχει βαθιές ρίζες από την περίοδο που το κόμμα τους ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γ. Αλογοσκούφης πριν από μία εβδομάδα μιλώντας στο Mega είχε πει, απευθυνόμενος κυρίως στους Γ. Σουφλιά και Μ. Λιάπη, ότι «όποιος νομίζει ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά του υπουργού Οικονομίας καλύτερα από μένα να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να με αντικαταστήσει».

Και κατά Γιώργου
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ άνοιξε μέτωπο χθες και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων – ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε πει στους κατασκευαστές ότι θα αλλάξει το σημερινό μειοδοτικό σύστημα. Ο Γιώργος Σουφλιάς χαρακτήρισε ανοησίες τις απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και υπεραμύνθηκε του νόμου που φέρει την υπογραφή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “