Ν.Δ.: δελφίνοι σε αναμονή

Στη Ν.Δ. κορυφαία, μεσαία και κατώτερα στελέχη της στοιχηματίζουν – βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις – ότι το κόμμα τους θα είναι ο νικητής στις προσεχείς εκλογές. Ίσως αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης όπως λένε οι βουλευτές του κόμματος, καθώς οι αξιωματούχοι κινούνται χαλαρά, είναι απρόσεκτοι σε αυτά που λένε και απολαμβάνουν την εξουσία περιμένοντας τη νέα νίκη.

Κανείς από το κόμμα του δεν αμφισβητεί τον Κ. Καραμανλή σήμερα… Συζητήσεις όμως μεταξύ στελεχών γίνονται… Πολλοί προσπαθούν να μαντέψουν τις μελλοντικές κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη (η ίδια είναι απολύτως νομιμόφρων). Άλλοι «βλέπουν» τον Δημ. Αβραμόπουλο να διεκδικεί ρόλο στα σενάρια του αύριο ­ και ο ίδιος ενθαρρύνει παρόμοιες σκέψεις…
Το παράδοξο είναι ότι αυτή η βεβαιότητα της νίκης κάνει τους «παίκτες», μικρούς και μεγάλους, να τοποθετούνται στο γήπεδο για τη μετά Καραμανλή εποχή. Κινητοποιούνται τώρα που έχουν τον χρόνο και την ηρεμία να χτίσουν σχέσεις, για να βρεθούν στο άρμα της εξουσίας στη νέα εποχή – όταν αυτή έρθει. Η λαϊκή ρήση «πιάνω πόρτα για τον χειμώνα» είναι κανόνας λειτουργίας και επιβίωσης για τους πολιτικούς, λέει παλαιός βουλευτής, τις απόψεις του οποίου ακούν πάντοτε με προσοχή οι νέοι στο καφενείο της Βουλής.

Βουλευτές στα καφενεία. Έτσι, στο γνωστό καφέ του Κολωνακίου που είναι το μόνιμο στέκι Νεοδημοκρατών την τελευταία τριετία τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, αλλά και στα συνεχή δείπνα που οργανώνουν κατά κανόνα οι βουλευτές της επαρχίας στήνουν τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις για την επόμενη μέρα έχει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες της. Όλοι προσπαθούν να μαντέψουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί μετά τη νέα νίκη Καραμανλή και την πορεία που θα έχει στο μέλλον η σημερινή καλή σχέση της με τον Πρωθυπουργό.

Είναι γεγονός ότι από χρόνια η υπουργός Εξωτερικών αποφεύγει τις ομαδοποιήσεις, δεν συγκροτεί αντιπολιτευτικά μέτωπα και στηρίζει την ηγεσία. Ακόμη, αποφεύγει να μιλά για τη διαδοχή στο κόμμα καθώς πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός είναι ισχυρός και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Έτσι με όλες τις κινήσεις της, πολιτικές και κοινωνικές, απευθύνεται στο «όλον της Ν.Δ.» – κατά τη γνωστή έκφραση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Όπως λένε οι φίλοι της, αυτή είναι μια πρακτική από την οποία δεν έχει να χάσει, καθώς την κατέστησε το δημοφιλέστερο στέλεχος κόμματος.

Γ. Αλογοσκούφης, Σ. Τσιτουρίδης, Γ. Βουλγαράκης, Αντ. Σαμαράς. Τρεις πιστοί και ένας επανακάμψας «στρώνουν» δρόμους ο καθένας για λογαριασμό του
Αβραμόπουλος – Βουλγαράκης. Πολύ δημοφιλής είναι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πλέον προβάλλει τις ηγετικές φιλοδοξίες του και δεν κρύβει ότι την επόμενη μέρα, όταν και όποτε έρθει, θα είναι παρών. Έτσι σιγά σιγά στήνει τον μηχανισμό του για να βρεθεί, όπως λένε οι διακινητές των σεναρίων, απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Υγείας έχει συμπήξει «συμμαχία» με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Φιλοδοξίες έχει και ο Γιώργος Βουλγαράκης και μάλιστα οι φήμες έλεγαν πέρυσι ότι είχε κοντά του 12 βουλευτές. Μετά τα μεγάλα πλήγματα που υπέστη στη δημοτικότητά του φροντίζει να ανακτήσει τις δυνάμεις του, αλλά όπως λένε όσοι τον ξέρουν καλά δεν θα παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες του.

Το… μικρόβιο της αρχηγίας. Οι «σεναριογράφοι» βουλευτές της Ν.Δ. επιμένουν ότι ηγετικό προφίλ οικοδομεί και ο Γ. Αλογοσκούφης με τη φιλοδοξία να είναι συνεχιστής του έργου του Κ. Καραμανλή. Ο ίδιος ωστόσο ποτέ δεν μιλάει γι’ αυτά, ενώ μέλη της λεγόμενης ομάδας των λοχαγών θα ήθελαν σε αυτό τον ρόλο τον Σ. Τσιτουρίδη. Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά; Ο ίδιος κινείται πράγματι σεμνά και ταπεινά. Όσοι όμως τον ξέρουν καλά λένε πως πάντα μέσα του υπάρχει το «μικρόβιο» της αρχηγίας, αλλά ακόμη δεν έχουν επουλωθεί τα τραύματα του παρελθόντος στη βάση του κόμματος.

Μαζεύουν την «πολιτική πασαρέλα» της Θεσσαλονίκης
Φρένο στις ομαδοποιήσεις βάζει η Ρηγίλλης στη Θεσσαλονίκη. Είναι παράδοση ομαδάρχες και επίδοξοι ομαδάρχες της Ν.Δ. να οργανώνουν δείπνα στα πιο γνωστά στέκια της πόλης με τους πολιτικούς τους φίλους με ένα στόχο: τα δείπνα αυτά να γίνουν γνωστά στο Πανελλήνιο. Έτσι επί μέρες τροφοδοτούνται από τους ίδιους οι παραπολιτικές στήλες με όσα ειπώθηκαν ή και δεν ειπώθηκαν στο δείπνο, τα οποία είχαν δήθεν πολιτικό νόημα, ή γράφονται σχόλια για τη δύναμη του τάδε ή του δείνα ο οποίος έχει ομάδα επιρροής στο κόμμα και συγκεντρώνει στα δείπνο του βουλευτές και στελέχη. Οι αξιωματούχοι του κόμματος σε συμφωνία με το Μαξίμου έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση η «πολιτική πασαρέλα» της Θεσσαλονίκης να σταματήσει. Οι περιορισμοί του κόμματος όμως δεν σταματούν εκεί. Η Ρηγίλλης ζητά υπουργοί και διοικητές οργανισμών να συμπεριφερθούν… σεμνά και ταπεινά. Να μη συνοδεύονται από κουστωδίες συνεργατών και να μην… επιδίδονται στη χλιδή, που σημαίνει ότι απαγορεύονται οι ολονυκτίες στα μπουζούκια.

Μες στου Αιγαίου τα νερά…
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μεταφέρθηκαν και στις διακοπές, στα νησιά όπου συναντήθηκαν βουλευτές και υπουργοί. Για παράδειγμα, στην Αμοργό βρέθηκαν τρεις πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ. Ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βουλγαράκης και Στ. Μαύρος, που τους ενώνουν πολλά και τους χωρίζουν περισσότερα και σίγουρα αυτή την ώρα είναι αδύνατο να συμφωνήσουν για την επόμενη μέρα. Στην Κω αντάμωσαν τυχαία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αδάμ Ρεγκούζας, ο Απόστολος Ανδεουλάκος και ο Στ. Καλαφάτης. Σε αυτή την παρέα, η συζήτηση για τη διαδοχή προχώρησε σε βάθος. Ο υπουργός Υγείας με τρόπο προσεκτικό ξεδίπλωνε τη φιλοδοξία του και ήταν εμφανές ότι η στρατηγική του είναι να χτίσει σχέσεις προσωπικές με τους βουλευτές και τα στελέχη και του κόμματος δημιουργώντας, έτσι την πρώτη μαγιά.

«Γιάφκα» πρώην λοχαγών στις Σπέτσες. Η τρίτη «γιάφκα» στήθηκε το καλοκαίρι στις Σπέτσες. Εκεί συναντήθηκαν μέλη της ομάδας των λοχαγών στην οποία ηγείται ο Σάββας Τσιτουρίδης, καθώς ο Γ. Αλογοσκούφης έχει προ ετών προαχθεί σε… στρατηγό και έχει ξεκόψει από τις παλιές παρέες του. Εκεί ήταν ακόμη ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Π. Σκανδαλάκης. Ως γνωστόν, όταν βρίσκονται οι λογαχοί συζητούν μόνο πολιτικά και όπως λέει με χιούμορ ένας από αυτούς, «στις δέκα φράσεις που λέμε οι πέντε έχουν τη λέξη Καραμανλής και οι άλλες πέντε τη λέξη ο αρχηγός». Ακόμη και εκείνοι που δηλώνουν πικραμένοι από τον πρόεδρο, περιμένουν το νεύμα του για να ξέρουν πού θα κοιτάξουν για την επόμενη μέρα. Πάντως σε μία αυτές τις συνάξεις στην Αθήνα, είχε πέσει στο τραπέζι και το όνομα του Σάββα Τσιτουρίδη ως αυτού που μπορεί εκφράσει την νεοκαραμανλική πτέρυγα στη μετά Καραμανλή εποχή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “