Εισιτήριο επιστροφής στο «αρχαίο» κρέας

Τον δρόμο της επιστροφής για το Βέλγιο παίρνει το «ύποπτο» κρέας των επτάμισι χρόνων, το οποίο έφτασε τον Ιούνιο στην Ελευσίνα αφού πρώτα είχε κάνει τον γύρο της Ευρώπης.

Το πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» με την αποκάλυψη για το κρέας των 7,5 χρόνων που προκάλεσε θύελλα στην κοινή γνώμη
Το βαρύ κλίμα που έχουν δημιουργήσει από τη Δευτέρα οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για υποθέσεις διαφθοράς με συναλλαγή επιχειρηματιών και κρατικών αξιωματούχων οδήγησε όσους εμπλέκονται στο μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων να κλείσουν άρον άρον την υπόθεση ώστε να μη στραφούν ξανά πάνω της οι προβολείς της δημοσιότητας.

Έτσι ο εισαγωγέας του ύποπτου εμπορεύματος μετά την κατακραυγή της κοινής γνώμης και τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» αναγκάζεται τώρα να στείλει πίσω στον προμηθευτή τους ογδόντα επτά τόνους από τους εκατόν οκτώ που είχαν φτάσει συνολικά στη χώρα μας παρ’ ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί μέρες διαβεβαίωνε τους καταναλωτές ότι το κρέας είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Οι υπόλοιποι είκοσι ένας τόνοι δυστυχώς είχαν διοχετευτεί σε ξενοδοχεία τουριστικών περιοχών και είχαν καταναλωθεί από ανύποπτους πελάτες, πριν το σκάνδαλο δει το φως της δημοσιότητας.

Επιστολή. Ο ιδιοκτήτης της μεγάλης εισαγωγικής εταιρείας κρεάτων που εδρεύει στην περιοχή της Ελευσίνας το πρωί της περασμένης Τρίτης έστειλε επιστολή στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής με την οποία δήλωσε ότι θέλει να αποσύρει το κρέας από την ελληνική αγορά και ζήτησε από την κτηνιατρική υπηρεσία να αποδεσμεύσει τους δεκάδες τόνους που είχε στα ψυγεία του, ώστε να το επιστρέψει στο Βέλγιο από όπου το είχε προμηθευτεί. Παράλληλα, η εισαγωγική εταιρεία γνωστοποίησε στις Αρχές ότι με δική της πρωτοβουλία ζήτησε από τους πελάτες της να επιστρέψουν τις ποσότητες κρέατος από αυτή την παρτίδα που είχαν στο ψυγείο τους και δεν το είχαν ακόμη διαθέσει στους καταναλωτές.
Κίνδυνος να διοχετευτεί σε βαλκανικές χώρες

Αν δεν βρεθούν οι ασφαλιστικές δικλίδες για την επιστροφή του κρέατος στην εταιρεία παραγωγής του, ενδεχομένως το εμπόρευμα να διοχετευτεί ξανά σε βαλκανικές χώρες, υποστηρίζουν οι ειδικοί
Με ανακούφιση δέχτηκε την απόφαση του εμπόρου να μη συνεχίσει να διαθέτει το κρέας στην ελληνική αγορά ο νομάρχης Δυτικής Αττικής κ. Αρ. Αρκουδιάρης, ωστόσο η επιστροφή του εμπορεύματος στο Βέλγιο – όπως ο ίδιος παραδέχεται – δεν είναι μια απλή υπόθεση. Και αυτό γιατί, πρέπει σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Κομισιόν να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που να διασφαλίζουν ότι το κρέας πράγματι θα επιστρέψει στο Βέλγιο και πράγματι θα το παραλάβει η βελγική εταιρεία MERITUS, η οποία το παρήγαγε πριν από επτάμισι χρόνια. Γνωστοί κτηνίατροι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος, αν δεν βρεθούν οι ασφαλιστικές δικλίδες για την ασφαλή επιστροφή του κρέατος στην εταιρεία παραγωγής του, το εμπόρευμα να διοχετευτεί σε αγορές των βαλκανικών χωρών και να καταναλωθεί από ανύποπτους πολίτες μίας άλλης χώρας, στην οποία δεν υπάρχουν οι αυστηροί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για να μπορέσει να φύγει το κρέας από την Ελευσίνα, πρέπει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Δυτικής Αττικής να το αποδεσμεύσει. Μετά την αποδέσμευση λοιπόν, ο έμπορος ουσιαστικά μπορεί να το διαθέσει όπου θέλει εκτός Ελλάδας, αν δεν έχει διασφαλιστεί η διαδρομή που θα ακολουθηθεί κατά την επιστροφή του στο Βέλγιο. Δηλαδή, πρέπει να ξέρουμε με κάθε λεπτομέρεια τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το εμπόρευμα, πού θα φτάσει, ποιος θα το παραλάβει, και ποια υπηρεσία στο Βέλγιο – που είναι ο τελικός προορισμός – θα αποφασίσει για την τύχη αυτού του κρέατος που δεν μπορεί να είναι άλλη από την καταστροφή του», λέει γνωστός κτηνίατρος και διερωτάται: «Μα αν το κρέας επιστρέψει στο Βέλγιο για να καταστραφεί, ποιος ο λόγος να μην καταστραφεί στην Ελλάδα και να χρειαστεί να επιστέψει στον αρχικό του προορισμό;».

Όλα αυτά είναι ερωτήματα τα οποία μένει να απαντηθούν τις προσεχείς ημέρες και ο νομάρχης Δυτικής Αττικής διαβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Στην επιστολή της Νομαρχίας προς το υπουργείο που εστάλη την περασμένη Τετάρτη επισημαίνεται: «Παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την αρμόδια κεντρική αρχή του Βελγίου για την παραλαβή του προϊόντος και να ενημερώσετε την υπηρεσία μας». Το υπουργείο στην απάντηση του ρίχνει το μπαλάκι στη Νομαρχία και την προτρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Ο κ. Αρ. Αρκουδιάρης λέει πως παρ’ ότι υπάρχει κενό νόμου για το χρονικό διάστημα που πρέπει να διατίθεται το κρέας στην αγορά, οι υπηρεσίες του έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε αυτό το κρέας να μη φτάσει στους καταναλωτές. Αφήνει ωστόσο αιχμές εναντίον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας ότι δεν βοήθησε όσο θα έπρεπε.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “