Ενώ στο ΠΑΣΟΚ ρίχνουν τους τόνους

Παράθυρο στην ελπίδα για εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που βρίσκονται σε απόγνωση, άνοιξε χθες η μικρή έστω υποχώρηση του Πρωθυπουργού στον πόλεμο της κυβέρνησης με τους εκπαιδευτικούς, που μαίνεται επί 6 εβδομάδες.

Ο κ. Κ. Καραμανλής έκανε μισό βήμα πίσω και επιχείρησε να εμφανισθεί διαλλακτικός απέναντι στους δασκάλους. Οι καθηγητές και κυρίως οι δάσκαλοι βρίσκονται στα όριά τους, καθώς από τη μια έχουν γονατίσει οικονομικά και από την άλλη πιέζονται από τους γονείς, οι οποίοι παρ’ ότι συμμερίζονται τα αιτήματά τους, απαιτούν το άνοιγμα των σχολείων. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών πάντως θα αποφασίσουν αύριο για τη στάση που θα κρατήσουν, αφού πρώτα πάρουν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει στο κέντρο της Αθήνας.

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα, δεν αμφιβάλλει κανείς ότι οι ημέρες που έρχονται είναι δύσκολες. Στη Χαριλάου Τρικούπη ρίχνουν τους τόνους. Είναι όμως σαφές ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου με τα όσα είπε στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου προς τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως η περίοδος της αμφισβήτησής του έληξε. Η αιτία πάντως της άγριας σύγκρουσης που μαίνεται στο παρασκήνιο είναι η Θεσσαλονίκη, καθώς οι συνάδελφοί του με πρώτο τον κ. Χ. Καστανίδη χρεώνουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι κάθε άλλο παρά βοήθησε τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα.

Πάντως στα Πανεπιστήμια επικρατεί χάος. Χθες έπεσε άγριο ξύλο στα αμφιθέατρα. Οι φοιτητές της ΔΑΠ οργάνωσαν την περίφημη επιχείρηση με τον κωδικό «αντικατάληψη», με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε κλωτσοπατινάδα οι συνελεύσεις των φοιτητών στη Νομική, τη Γεωπονική και σε άλλες Σχολές της Αθήνας. Όσο για τις καταλήψεις, καθημερινά αυξάνονται. Αυτή την ώρα βρίσκονται υπό κατάληψη 918 Λύκεια, ενώ στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ οι καταλήψεις υπερβαίνουν τις 30.

Παράλληλα, άρον άρον οι δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν προς τη σύνταξη. Το νεφελώδες κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις σκόρπιες και αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για αλλαγές των ορίων ηλικίας και ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, οδηγεί τους εργαζομένους προς την έξοδο μια ώρα αρχύτερα…

ΑΚΡΙΒΩΣ δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Κογκρέσο, η κυβέρνηση Μπους βρίσκεται σε θέση… άμυνας μπροστά στην έξαρση της βίας στο Ιράκ. Σημειώνεται πως ο Οκτώβριος έχει αποδειχθεί ο αιματηρότερος μήνας φέτος για τις αμερικανικές δυνάμεις. Ωστόσο, ο στρατηγός Τζορτζ Κάσεϊ, ο ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, επέμεινε χθες πως η επιτυχία είναι εφικτή και πως οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι σε θέση να αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας σε όλη την επικράτεια σε 12 έως 18 μήνες

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “