Αδελφός μου ο Μεϊμαράκης

Παράθυρο για πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο αφήνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». «Ο Πρωθυπουργός δεν λειτουργεί ευκαιριακά και είμαι βέβαιος ότι την ώρα των εκλογών ο κόσμος θα του δώσει ξανά την εντολή να συνεχίσει», λέει ο Λευτέρης Ζαγορίτης και αποφεύγει να δεσμευτεί ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο του 2008.

Ο γραμματέας της Ν.Δ. επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για όσα λέγονται και γράφονται αναφορικά με τις σχέσεις του με τον προκάτοχό του. Υποστηρίζει ότι δεν είναι «απέναντι αλλά ο ένας δίπλα στον άλλον» με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τονίζει ότι «στη Ρηγίλλης δεν υπάρχει ούτε μηχανισμός Μεϊμάρακη ούτε μηχανισμός Ζαγορίτη».
Κύριε Ζαγορίτη, αφού το κόμμα σας πήγε τόσο καλά στις εκλογές, όπως λέτε, γιατί ετοιμάζεστε να κάνετε αλλαγές στη Ρηγίλλης;

Πράγματι πήγαμε πολύ καλά στις εκλογές γενικά. Το λένε οι αριθμοί, το λένε οι χάρτες, το λέει η κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Πηγαίνουμε καλά διότι δεν εφησυχάζουμε. Αναζητούμε πάντοτε το καλύτερο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμαστεί η λειτουργία του κομματικού μηχανισμού. Η εμπειρία ήταν πολύτιμη. Αξιοποιώντας αυτή την εμπειρία είναι αυτονόητο ότι στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε, χωρίς να βιαζόμαστε, στις αναγκαίες βελτιώσεις που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την απόδοση και την αποτελεσματικότητά μας.

Τότε, αφού η αιτία δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, μήπως ισχύει το σενάριο που λέει ότι βρήκατε την ευκαιρία να αλλάξετε τον μηχανισμό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και να πάρετε το κόμμα στα χέρια σας;

Είναι ένα σενάριο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο για μένα και τον Βαγγέλη που συμπορευόμαστε δεκαετίες τώρα. Είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον και όχι απέναντι. Δεν υπάρχουν προσωπικοί μηχανισμοί για να αλλάξουν χέρια. Δεν υπάρχει μηχανισμός Μεϊμαράκη και βεβαίως δεν θα υπάρξει μηχανισμός Ζαγορίτη. Υπάρχει η Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Καραμανλής και όλοι εμείς που υπηρετούμε την παράταξη, την ιδεολογία, τις αρχές, την πολιτική μας και τον κόσμο που μας εμπιστεύεται και μας στηρίζει.

Πάντως κ. Ζαγορίτη στη δεύτερη Κυριακή περάσατε κάτω από τον πήχυ που είχατε βάλει και πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν δεν είχε εφευρεθεί το 42% ο χάρτης θα είχε άλλα χρώματα.

Είχα πει πολλές φορές δημόσια ότι ο δείκτης της επιτυχίας είναι η πλειοψηφία. Στις 54 νομαρχίες αυτό σημαίνει 27 και πλέον. Ο πήχυς ξεπεράστηκε. Η πλειοψηφία είτε σε ποσοστά είτε σε απόλυτους αριθμούς ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Δεν είναι θέμα συστήματος. Τα όποια πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν στον πρώτο γύρο. Το ΠΑΣΟΚ, που κομματικοποίησε τις εκλογές, μας υπολόγιζε από 22 έως 24 νομαρχίες. Ούτε συζήτηση για τριάντα. Έπεσε εντελώς έξω. Τώρα αναζητά σωσίβια. Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει. Μάταια, γιατί τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν.

Ανησυχείτε ότι αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, με σκληρή πολιτική αντιπαράθεση; Δεκαπέντε υπουργούς σας καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για αναξιοκρατία και σκάνδαλα στο Δημόσιο.

Και πήρε αμέσως τις απαντήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι που θα δυσκολευθεί αυτή τη χρονιά. Θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση. Προς το παρόν ο κ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να σκεπάσει το έλλειμμα πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και να κουκουλώσει τα εσωκομματικά του προβλήματα καταφεύγει στην πόλωση και στην οξύτητα. Υπηρετεί έτσι τη στείρα άρνηση και τον λαϊκισμό. Δεν θα τον ακολουθήσουμε σ’ αυτόν τον κατήφορο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με συνέπεια τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πολίτες και έχει ανάγκη η χώρα.

Μήπως όλες αυτές οι δυσκολίες αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό σε εκλογές το φθινόπωρο του 2007 ώστε να έχει, όπως πολλοί λένε στο κόμμα σας, περισσότερες πιθανότητες νέας νίκης;

Ο Πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης. Δεν λειτουργεί ευκαιριακά. Βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Προτεραιότητά μας είναι να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που φόρτωσε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα με τα λάθη και τις παραλείψεις του. Εργαζόμαστε για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας. Είμαι βέβαιος ότι την ώρα των εκλογών ο κόσμος θα δώσει στη Ν.Δ. και στον Κώστα Καραμανλή την εντολή να συνεχιστεί το έργο και η προσπάθεια για το καλό της χώρας.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν»
Η κυβέρνηση ύστερα από τρία χρόνια δεν φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της καθημερινότητας που ήταν η βασική της προεκλογική σημαία. Μια βροχή στην Αθήνα είναι αρκετή για να πείσει ότι η ποιότητα ζωής μας γίνεται όλο και χειρότερη.

Τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Οι δράσεις μας, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, κινούνται στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Νοοτροπίες και προβλήματα δεκαετιών δεν εξαφανίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Από την άλλη, έχετε το πρόβλημα με την ακρίβεια. Μέχρι τώρα έχετε επιδείξει αδυναμία να ελέγξετε τα μεγάλα καρτέλ αλλά και τις συμμορίες των μεσαζόντων που εκτινάσσουν τις τιμές στα ύψη.

Η ακρίβεια είναι μια παθογένεια πολλών ετών. Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου διεθνώς επιβάρυνε την κατάσταση. Η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη. Οι έλεγχοι εντατικοποιούνται. Οι κανόνες εφαρμόζονται χωρίς εξαιρέσεις. Επιβάλλονται πρόστιμα και εισπράττονται. Ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό. Αναζητούμε συνεχώς νέους τρόπους προστασίας του καταναλωτή, του πολίτη. Δεν εφησυχάζουμε.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία
ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ στην Παιδεία θα προχωρήσουν διότι αυτές εξακολουθούν να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης Καραμανλή, δηλώνει ο κ. Ζαγορίτης.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. έχει προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, επιδεικνύετε μεγάλη αδυναμία στο να περάσετε τις μεταρρυθμίσεις που εσείς οι ίδιοι κάνατε σημαία. Κορυφαίο παράδειγμα η Παιδεία, όπου είναι φανερό ότι έχετε αναδιπλωθεί.

Μας τιμά η εμπιστοσύνη του κόσμου και δουλεύουμε σκληρά για να ανταποκριθούμε. Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν. Πρωτίστως στην Παιδεία. Η επένδυση στην Παιδεία και στο ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας ήταν και παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση Καραμανλή. Η ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης είναι η αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας. Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια στρατηγικών παρεμβάσεων και θα συνεχιστεί. Στόχος είναι ένα σύγχρονο, ποιοτικό, ελκυστικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα καθηλωμένη και μάλιστα στο σύστημα παιδείας.

Μα ο νόμος για τις αλλαγές στην Παιδεία θα έρθει – εάν έρθει – μετά την άνοιξη του 2007 και όλοι πιστεύουν ότι θα είναι κουτσουρεμένος και αποτέλεσμα πολλών συμβιβασμών.

Οι βιαστικές, οι πρόχειρες αλλαγές στην Παιδεία δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν. Γνωρίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής τού ράβε – ξήλωνε που εφαρμόστηκε στο παρελθόν. Θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα μακράς πνοής, που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται διάλογος και κοινωνική συνεννόηση. Σ’ αυτό το τόσο κορυφαίο ζήτημα θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε πίσω στον στόχο μας για εκπαιδευτικό σύστημα εφάμιλλο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “