Πέφτει ξανά σε βράχο το σκοπιανό, μετά το χαστούκι των εξαθλιωμένων στην ελίτ

Ο δυτικός κόσμος ,δηλαδή Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες Καναδάς και Αυστραλία , έχουν κατακτήσει το καλύτερο επίπεδο ζωής με την πιο υψηλή ποιότητα δημοκρατίας . Είναι ο πιο προνομιούχος θύλακας του πλανήτη με όλα τα μπρος- πίσω, με όλα τα λάθη, με όλες τις ασυδοσίες του καπιταλισμού και των λεγόμενων αγορών που έγιναν οι νέοι χωροφύλακες του πλανήτη. Ακόμη και η χρεοκοπημένη επί 10 χρόνια Ελλάδα, εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των πιο πλούσιων χωρών. Γι αυτό όσοι λένε ‘’χειρότερα δεν γίνεται ‘’με τα μνημόνια, σίγουρα δεν έχουν δει τα χειρότερα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου .
Εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Στη διπλωματία και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής ,οι δυτικοί είναι μπουνταλάδες. Από όταν έχασαν οι Βρετανοί το πάνω χέρι και το πήραν οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί, κάθε φορά που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων χωρών λες «Παναγία βόηθα»..

Είναι αμέτρητες οι γκάφες τους. Άλλοτε από αλαζονεία, άλλοτε από έλλειψη ενημέρωσης άλλοτε από περιφρόνηση των λαών που θέλουν να κηδεμονεύσουν. Κορυφαίο παράδειγμα είναι η στρατηγική τους στα Βαλκάνια. Τριάντα χρόνια κάνουν μόνο λάθη. Διαμέλισαν την Γιουγκοσλαβία και αιματοκύλησαν την περιοχή μέσα από ατέλειωτους εμφύλιους και εθνοτικούς ανελέητους πολέμους. Γι’ αυτό οδηγούνται σε διαρκή αδιέξοδα .

Αν το δημοψήφισμα στα Σκόπια το είχε χάσει μόνο ο Ζάεφ δεν θα χάλαγε ο κόσμος. Οι πολιτικοί που δεν είναι λαοπρόβλητοι και χαρισματικοί, είναι αναλώσιμοι πάντα και παντού. Το δημοψήφισμα το έχασε ο δυτικός κόσμος, ασχέτως αν η πλειοψηφία των Ελλήνων χαίρεται με την ελπίδα ότι στην επόμενη διαπραγμάτευση σε άλλο χρόνο με άλλους ηγέτες, μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει κάτι περισσότερο.

Το μήνυμα για Ουάσιγκτον και Βερολίνο είναι ξεκάθαρο. Πρόκειται για ένα χαστούκι στην ελίτ των ισχυρών του κόσμου από μια χούφτα εξαθλιωμένων Βαλκάνιων.Οι Σκοπιανοί είναι οι πιο φτωχοί γειτονιάς. Από το 1990 έχουν το, ίδιο δραματικό βιωτικό επίπεδο, όταν γύρω τους βλέπουν Ρουμάνους, Βούλγαρους και Αλβανούς να παίρνουν την ανηφόρα. Οι δυτικοί τους έταξαν λαγούς με πετραχήλια. Και μέχρι ενός σημείου έλεγαν αλήθεια. Το ΝΑΤΟ και η προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξουν την μοίρα αυτών των ανθρώπων . Παρ´ όλα αυτά γύρισαν την πλάτη στους ισχυρούς. Γιατί εισέπραξαν περιφρόνηση και ταπείνωση μέσα από την δημόσια χειραγώγηση. Το «’καλύτερα Βόρεια Μακεδονία παρά Βόρεια Κορέα δεν λέγεται σε κανένα λαό» .

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έκαναν το ίδιο μοιραίο λάθος με την καμπάνια του «Ναι» στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015. Έφεραν όλους τους διεθνείς συστημικούς παράγοντες στα Σκόπια, από τη Μέρκελ έως τον τελευταίο χαρτογιακά των Βρυξελλών. Μέχρι τον Μπους ζωντάνεψαν. Απέναντι σε αυτή τη γιγαντιαία καμπάνια υπήρξε μία βουβή κινητοποίηση μέσα από το Διαδίκτυο. Όπως συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, το βουβό πλήθος κέρδισε αυτούς που κάνουν φασαρία. Και ακόμη, όπως έδειξε η ζωή, οι Ρώσοι φέρθηκαν πιο έξυπνα από τους αλαζόνες δυτικούς .Κινήθηκαν αθόρυβα και αποτελεσματικά . Προφανώς στον ‘’πόλεμο πρακτόρων’’ που μαίνεται στο κρατίδιο παίρνουν μέρος στην πρώτη γραμμή άλλα περνούν κάτω από τα ραντάρ. Και την κατάλληλη στιγμή παρενέβησαν δημόσια για να πουν ότι θα βάλουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γιατί η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει την έγκριση των λαών των δυο χωρών .

Μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν είναι ένας χαρισματικός πολιτικός ώστε να μπορεί να γυρίσει το παχνίδι. Θα επιχειρήσει τώρα να πείσει, ακολουθώντας τη συνταγή Τσίπρα το 2015,ότι το «Οχι» σημαίνει «Ναι». Πολύ δύσκολα θα περάσει, όμως, κάτι τέτοιο από τη Βουλή τηε γειτονικής χώρας, χωρίς νέες εκλογές.

Η τόσο χαμηλή συμμετοχή ήταν σοκαριστική και αναπάντεχη για όλους και δεν σώζεται ούτε από τους μάγους της επικοινωνίας. Μόλις 662.721 πολίτες πήγαν να ψηφίσουν, λιγότεροι από τους μισούς που συμμετείχαν στις εκλογές του 2016.δηλαδή το 36,89% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Και αυτό δεν αποτελεί ασφαλώς νίκη, όπως επιμένουν να θεωρούν επίσημα το αποτέλεσμα ο Ζάεφ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ορατή συνέχεια είναι ότι τώρα ο Ζάεφ θα προσπαθήσει να βρει τους απαιτούμενους βουλευτές, ώστε να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα , για να προχωρήσει στη συνταγματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι 68 βουλευτές που έχει η κυβέρνηση πρέπει να γίνουν τουλάχιστον ‘80. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και το ίδιο θα κάνει και ο ξένος παράγοντας για να επηρεάσει τους βουλευτές, αλλά δεν θα είναι εύκολο. Γιατι οι Αμερικανοί, θα τους τραβάνε από το ένα μανίκι και οι Ρώσοι από το άλλο .

Το θέμα φεύγει απο τις χώρες- δορυφόρους. Μπαίνει στη μεγάλη σκακιέρα. Φεύγει από τα χέρια Ζάεφ και Τσίπρα και επιστρέφει εκεί που ανήκει. Είναι κομβικό σημείο στον πόλεμο επικράτησης με αύξηση των ζωνών επιρροής ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία . Γι αυτό όσοι βιάζονται ένθεν και κακείθεν να κάνουν εκτιμήσεις ως να επρόκειτο μόνο για ελληνοσκοπιανή διένεξη, ας περιμένουν. Έχει πολλά εμπόδια ακόμη η διαδρομή και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το τέλος. Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία θα δώσουν τα ρέστα τους .

Προτεινόμενα για εσάς