Το τελευταίο οχυρό του πρωθυπουργού πριν τις κάλπες είναι οι συντάξεις

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας ευπρεπής, μορφωμένος άνθρωπος . Διαθέτει αστική ευγένεια γι’ αυτό και οι συνάδελφοί του στο Eurogroup ,τον υποδέχτηκαν με ανακούφιση μετά τον Βαρουφάκη . Κατάλαβαν αμέσως πως είναι ένας από αυτούς. Λονδρέζος με ατσαλάκωτα αγγλικά ,πτυχία από καλά σχολεία και ξεκάθαρη προσήλωση στο δυτικό τρόπο ζωής. Το μόνο στοιχείο που προδίδει την αριστερή του ιδεολογία είναι το εναλλακτικό του ντύσιμο . Κατα τα άλλα, αυτά που λέει και κάνει, απ’ όταν κάθισε στην υπουργική καρέκλα ,είναι απολύτως συντονισμένα με τις απαιτήσεις των εταίρων μας. Έχει επίσης λίγους εχθρούς στα κόμματα της αντιπολίτευσης .Τον σώζουν όμως οι καλοί τρόποι και το χιούμορ .

Ο Τσακαλώτος είναι αριστερός. Όμως επειδή είναι καλοσπουδαγμένος και κοσμογυρισμένος είναι και ρεαλιστής. Κατάλαβε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πέραν της συνέπειας στην εφαρμογή των μνημονίων . Και επειδή διαθέτει όλο αυτό το ‘’πακέτο ‘’κανείς δεν περίμενε ότι θα προκαλέσει τους ηλικιωμένους , προεξοφλώντας την ημερομηνία θανάτου τους.

Για να είμαστε ειλικρινείς, με ευκολία μπορεί κάποιος να μιλάει για το προσδόκιμο ζωής σε ένα τραπέζι με τσίπουρα. Όταν το λέει όμως κορυφαίος υπουργός και μάλιστα από επίσημο βήμα, τα λόγια του ακούγονται μακάβρια . Έτσι κι αλλιώς η ψυχολογία των μεγάλων ανθρώπων είναι εύθραυστη και όταν τους βάζεις στη διαδικασία να μετρούν τα χρόνια που θα ζήσουν είναι σκληρό .Μην ξεχνάμε πως αν αυτή η χώρα έφτασε τα προηγούμενα 30 χρόνια σε ένα επίπεδο ζωής υψηλό ,το θαύμα έγινε από αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα είναι απόμαχοι .

Δεν είναι όλοι οι Έλληνες τεμπέληδες ούτε όλοι πήραν σύνταξη από το παράθυρο μετά από 15 όλα κι όλα χρόνια δουλειάς . Και να πει κανείς ότι τα αγγλικά του είναι μέτρια και το «έχασε »στην διατύπωση, να πάει στην ευχή. Τα αγγλικά του, είναι άριστα σε αντίθεση με τα ελληνικά του που είναι χάλια.

Πάμε τώρα στην ουσία. Εκεί ψηλά στο… Θεό που έχουν φθάσει επικοινωνιακά και πολιτικά το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων στην κυβέρνηση δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Έχουν παγιδευτεί από τις δηλώσεις και τις διαρροές τους . Αν υποχωρήσουν, η εκλογική ζημιά θα είναι τεράστια. Θα πείτε τόσα και τόσα έχουν γίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ποσοστό πάνω από 20 % ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και 25 % στην κάλπη. Άρα γιατί να φοβηθεί μία ακόμη άτακτη υποχώρηση. Οι πιστοί οπαδοί του Αλέξη Τσίπρα ,έχουν συγχωρέσει πολλά, θα του συγχωρέσουν κι αυτο.

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα αυτήν τη φορά. Στην πολιτική το ένα συν ένα δεν κάνει πάντα δύο. Ένα λάθοs δεν παράγει δημοσκοπικό αποτέλεσμα, για μεγάλο διάστημα. Έρχεται όμως μια στιγμή που αυτό το λάθος λειτουργεί ως καταλύτης. Γίνεται σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Αυτή η μοιραία σταγόνα είναι για την κυβέρνηση η περικοπή συντάξεων,