Σκληρή λιτότητα με τον νέο προϋπολογισμό

Οι αδύναμοι και οι μη έχοντες είναι ξανά οι μεγάλοι χαμένοι και του τρίτου προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, καταναλωτές, ιδιοκτήτες Ι.Χ. και συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας είναι οι πλέον θιγόμενοι από τον προϋπολογισμό του 2007, που θα είναι μια ακόμη χρονιά σκληρής λιτότητας. Αντίθετα έχουν λόγο να χαίρονται οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Οι φόροι που θα πληρώσουν τη νέα χρόνια τα φυσικά πρόσωπα θα είναι πενταπλάσιοι από τους επιπλέον φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις.

Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ πραγματικότητα, πάντως, που επιχείρησε να εμφανίσει η κυβέρνηση με την πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό δεν κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, καθώς τα βάσανα των συμβασιούχων σε αντιδιαστολή με τις εξωφρενικές (όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Αλογοσκούφης) αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ο κ. Π. Παυλόπουλος επιχείρησε χθες να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους, από τους οποίους ζήτησε να προκηρύξουν νέες θέσεις και η κυβέρνηση θα πριμοδοτήσει με μεγάλο μπόνους μορίων τους συμβασιούχους. Παράλληλα προσπάθησε να διαψεύσει ότι ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα μονιμοποιήσει 250.000 συμβασιούχους. Υπάρχουν όμως τα βίντεο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ και επώδυνα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας μιλώντας χθες στη Βουλή δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να μας καθησυχάσει. Ο κ. Ν. Γκαργκάνας ζήτησε σαρωτικές αλλαγές στην Οικονομία, στο Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό. Ταυτόχρονα ο διοικητής παραδέχθηκε το αυτονόητο: ότι δηλαδή ο ένας στους πέντε Έλληνες αντιμετωπίζει μεγάλη φτώχεια.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, η κυβέρνηση μετά τον σάλο που προκλήθηκε αναγκάστηκε να πάρει πίσω μία προκλητική ρύθμιση, η οποία ευνοούσε τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ. Πάντως, οι γνωρίζοντες λένε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς και από εδώ και στο εξής τα μπρος-πίσω στις αποφάσεις της θα είναι συνεχή.

ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους, ύστερα από εντολή που έδωσε ο υπουργός Ανώτατης Παιδείας του Ιράκ να κλείσουν όλα τα Ανώτατα Ιδρύματα έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη χώρα. Είχε προηγηθεί η απαγωγή 150 υπαλλήλων του υπουργείου Ανώτατης Παιδείας από ενόπλους που φορούσαν στολές των Ειδικών Δυνάμεων της Ιρακινής Αστυνομίας στη Βαγδάτη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “