Τους άναψε φωτιές ο Μπαρόζο

Φωτιές στην κυβέρνηση άναψε η επιστολή Μπαρόζο προς τον Πρωθυπουργό, με την οποία απορρίπτεται το ελληνικό αίτημα για παράταση στο χρονοδιάγραμμα απορρόφησης των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ.

Μια απόφαση η οποία στερεί από τη χώρα μας σημαντικά έργα υποδομής και φουντώνει την αντιπαράθεση του Γ. Αλογοσκούφη με τον Γ. Σουφλιά, τον Μιχ. Λιάπη, κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές.
Η άρνηση της Κομισιόν να παρατείνει για ένα χρόνο τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στη χώρα μας, κυρίως στην περιφέρεια, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού η κυβέρνηση έχει πλέον δεμένα τα χέρια και ουσιαστικά αδυνατεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για μεγάλα αναπτυξιακά έργα σε πολλές περιφέρειας της χώρας. Παράλληλα αναζωπυρώνονται και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, καθώς προκύπτει ότι για το «ψαλίδι» στα έργα που επιβάλλει η Κομισιόν έδωσε τη συγκατάθεσή του ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος μάλιστα πέταξε χθες το γάντι με ένα ειρωνικό σχόλιό του κατά του βασικού επικριτή του Γ. Σουφλιά.

Ειρωνικά σχόλια

Όταν ρωτήθηκε χθες για την ηχηρή απουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ από το Υπουργικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2007, ο κ. Αλογοσκούφης είπε με καυστικό ύφος: «Απουσίαζε ο κ. Σουφλιάς; Δεν το πρόσεξα!..». Η ειρωνική απάντηση Αλογοσκούφη προκάλεσε την οργή του κ. Σουφλιά, αλλά και πολλών φίλων του βουλευτών, οι οποίοι έλεγαν ότι «δεν έχει το δικαίωμα κανένας στη Ν.Δ. να αντιμετωπίζει με αμετροέπεια ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης». Επισήμως πάντως, οι συνεργάτες του κ. Σουφλιά απαντούσαν «ουδέν σχόλιον» για τον κ. Αλογοσκούφη. Ταυτόχρονα, απέφυγαν να κλείσουν το θέμα που προκάλεσε η απουσία του από την προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι ο υπουργός είχε μια ελαφρά αδιαθεσία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν αν αποκλειστικά σε αυτό τον λόγο οφειλόταν η απουσία του.

Κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν καλά την πολυετή κόντρα Σουφλιά – Αλογοσκούφη, τονίζουν ότι η επιστολή Μπαρόζο δεν είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαφωνίας. Γιατί, όπως εξηγούν, αφορά κυρίως προγράμματα της περιφέρειας και λιγότερο έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η διαφωνία του κ. Σουφλιά – λένε – είναι δομική και αφορά τους βασικούς άξονες του προϋπολογισμού, τον τρόπο που κατανέμει τα κονδύλια ο κ. Αλογοσκούφης και το έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής που εμφανίζει όλο και περισσότερο η κυβέρνηση.

Αντιδράσεις Λιάπη

Σαφέστατους υπαινιγμούς για την πολιτική Αλογοσκούφη άφησε χθες και ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης, ο οποίος, ως γνωστόν, εδώ και καιρό βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για πολλά θέματα. Ο κ. Λιάπης – το υπουργείο του οποίου επίσης πλήττεται από τις περικοπές Μπαρόζο – αν και δήλωσε ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν σημεία τριβής στις σχέσεις του με τον κ. Αλογοσκούφη, έριξε τα καρφιά του και διεμήνυσε ότι δεν συμμερίζεται την εφαρμογή σκληρής οικονομικής πολιτικής στον χώρο των συγκοινωνιών. «Η πολιτική του δικού μας υπουργείου είναι φθηνές μετακινήσεις – το συμμερίζεται αυτό ο κ. Αλογοσκούφης;» διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Το 2007 δική μας πολιτική είναι να μη γίνουν αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες».

«Σεμνά και ταπεινά!..»

Ο κ. Λιάπης άφησε αιχμές και για τον κ. Πολύδωρα, αναφέροντας ότι δεν θα απειλήσει με παραίτηση για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις Αλογοσκούφη σχετικά με τα χρήματα που διεκδικούν οι ελεγκτές εναέριες κυκλοφορίας και το προσωπικό της ΥΠΑ. «Εγώ δεν κάνω τέτοια… Εγώ ό,τι διεκδικώ, το διεκδικώ σεμνά και ταπεινά!..»

Την ενδοκυβερνητική διαμάχη που υποκρύπτεται πίσω από την απουσία Σουφλιά παραδέχθηκε εμμέσως και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία – βγαίνοντας από το Μαξίμου – άφησε να εννοηθεί ότι η ασθένεια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ήταν διπλωματική. «Ο κ. Σουφλιάς, από ό,τι ξέρω, είχε χθες γρίπη και σήμερα είναι καλά…», είπε η κ. Μπακογιάννη. Συνεργάτες της, ωστόσο, ανέφεραν ότι η δήλωσή της δεν εμπεριέχει κανέναν υπαινιγμό.

«Ψαλίδισμα» με συναίνεση
ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ του υπουργού Οικονομίας επισημαίνει ο κ. Μπαρόζο στην επιστολή του, τονίζοντας ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Κομισιόν, σχετικά με τις περικοπές του Γ’ ΚΠΣ για τη χώρα μας, είχε συμφωνηθεί από τις 10 Ιουλίου μεταξύ του κ. Αλογοσκούφη και της αρμόδιας Ευρωπαίας επιτρόπου κ. Χούμπνερ. Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις του Γ. Αλογοσκούφη κυρίως με τον Γ. Σουφλιά, τον Μιχ. Λιάπη αλλά και με άλλους υπουργούς, οι οποίοι εδώ και καιρό διαφωνούν με το μοίρασμα της πίτας που αποφασίζει το οικονομικό επιτελείο.

«Έχει στραγγίξει τα πάντα, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην προώθηση μεγάλων έργων, για να εμφανίσει μειωμένο έλλειμμα και αγνοεί τις δεσμεύσεις του κόμματος και τους λόγους για τους οποίους τα λαϊκά στρώματα υπερψήφισαν τον Κώστα Καραμανλή», έλεγε χθες κορυφαίος υπουργός, ο οποίος συμμερίζεται απολύτως τις διαφωνίες Σουφλιά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Πρόσθετε μάλιστα με νόημα ότι ο μοναδικός υπουργός που κερδίζει από τις περικοπές της Κομισιόν στο Γ’ ΚΠΣ, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι ο κ. Αλογοσκούφης, διότι από τον περιορισμό της κρατικής συμμετοχής σε σχεδιαζόμενα έργα θα μειώσει το έλλειμμα κατά 0,6% το 2007. Έτσι, άλλη μία λογιστική αλχημεία θα προβληθεί ως επιτυχία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Τον δικαιολόγησαν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως επιχείρησε χθες να αμβλύνει τις εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η ηχηρή απουσία του κ. Σουφλιά από την προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον νέο προϋπολογισμό. Ο κ. Θόδ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε, ουσιαστικά, ότι υπάρχει δυσαρέσκεια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την κατανομή κονδυλίων και δικαιολόγησε την απουσία του. Επικαλούμενος τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι ο κ. Σουφλιάς απουσίαζε γιατί «ένιωσε μια μικρή αδιαθεσία». Παράλληλα υποστήριξε ότι τα θέματα του προϋπολογισμού «έχουν συζητηθεί επί μήνες με τους υπουργούς και έχει επέλθει συμφωνία εδώ και αρκετόν καιρό».

Όσο για την επιστολή Μπαρόζο, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μπορέσουν να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα» από το Γ’ ΚΠΣ και «η επιστολή μιλά από μόνη της γι’ αυτή την προσπάθεια».

Βολές από ΠΑΣΟΚ

Για λιγότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και λιγότερα έργα κυρίως στην περιφέρεια μίλησε το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την επιστολή Μπαρόζο.

Ο Τομέας Οικονομίας του κόμματος με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι έργα προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ ακυρώνονται μονομιάς και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να εμφανίσει την ανικανότητά της ως επιτυχία ξεχνώντας ότι παρά τις μεθοδεύσεις της η απορρόφηση του Γ’ ΚΠΣ αυξάνεται ελάχιστα και το 50% του προγράμματος δεν έχει απορροφηθεί δύο χρόνια πριν από τη λήξη του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “