«Πόρτα» και από τον Καραμανλή

Με σκληρή στάση αποφάσισε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους συμβασιούχους, ώστε να στείλει μήνυμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ότι είναι αποφασισμένη να μη μετακινηθεί από τις θέσεις της, εν όψει της μακράς προεκλογικής περιόδου.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αισθάνεται ισχυρός μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, προχωρεί σήμερα σε επίδειξη πυγμής από το βήμα της Βουλής και δείχνει τον δρόμο της απόλυσης στους συμβασιούχους. Ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να μιλήσει στη Βουλή ύστερα από επίκαιρη ερώτηση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παραρήγα και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα στείλει σαφέστατο μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και γι’ αυτήν δεν υπάρχει θέμα συμβασιούχων. Ο Πρωθυπουργός, επικυρώνοντας ουσιαστικά τους χειρισμούς του Προκόπη Παυλόπουλου, δεν θα αφήσει κανένα παράθυρο ανοικτό για νέες μονιμοποιήσεις και θα κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η απόφαση για σκληρή γραμμή απέναντι στους συμβασιούχους οριστικοποιήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει για την κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια με το διάταγμα που άνοιξε τον δρόμο για τη μονιμοποίηση 33.000 συμβασιούχων. Ο υπουργός μάλιστα δεν δέχθηκε καν να δει χθες την αντιπροσωπεία των συμβασιούχων.

Παρέμβαση Ντόρας

Με την επίδειξη πυγμής πάντως δεν συμφωνούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Αρκετοί υπουργοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να εμφανιστεί διαλλακτικότερη, ενώ στο θέμα παρενέβη η Ντόρα Μπακογιάννη. Στην προχθεσινή συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, η υπουργός Εξωτερικών είπε στον κ. Καραμανλή ότι η κυβέρνηση πρέπει να συζητήσει την πρόταση της ΚΕΔΚΕ και να μην επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να κάνει πολιτικό παιχνίδι με το θέμα. Η κ. Μπακογιάννη, που γνωρίζει το πρόβλημα από τη θητεία της ως δήμαρχος Αθηναίων, τόνισε στον κ. Καραμανλή ότι υπάρχουν περιθώρια για τη διεύρυνση του διατάγματος Παυλόπουλου, ώστε να καλύψει περισσότερους συμβασιούχους. Σημείωσε ωστόσο ότι ο υπουργός Εσωτερικών έχει δίκιο όταν επιρρίπτει ευθύνες στους δημάρχους για το πρόβλημα.

«Δεν βλέπω πρόωρες»

Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων πάντως ο Πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να κλείσει και σενάρια για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση να μην εξαντλήσει την τετραετία. Σε συνομιλία που είχε στο Μαξίμου με ανώτερο στέλεχος του Ρώυτερ και η οποία διακινήθηκε από το διεθνές πρακτορείο, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «δεν βλέπει κανένα λόγο για πρόωρες εκλογές» και πρόσθεσε ότι πιθανότατα οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν πρέπει να μείνουν ανοικτά τα παράθυρα που βάζουν την οικονομία σε έναν εκλογικό κύκλο», ενώ – κατά το Ρώυτερ – υποστήριξε πως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για την Ολυμπιακή. Ακόμη εξέφρασε την αισιοδοξία του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

Εθνική Συνδιάσκεψη, αντί Συνεδρίου
ΜΕ ΣΤΟΧΟ να μη συντηρηθεί το κλίμα εκλογολογίας η Ν.Δ. αποφάσισε να μην προχωρήσει σε Συνέδριο την προσεχή άνοιξη και θα περιοριστεί στη διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης. Την απόφαση γνωστοποίησε χθες ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η διεξαγωγή Συνεδρίου που θα κινητοποιούσε χιλιάδες μέλη του κόμματος, θα πυροδοτούσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με αρνητικές επιπτώσεις στο κυβερνητικό έργο. Αντιθέτως, με την Εθνική Συνδιάσκεψη και ο κομματικός μηχανισμός ενεργοποιείται και αποφεύγονται οι εσωκομματικές τριβές που εκ των πραγμάτων συνοδεύουν ένα Συνέδριο (με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής κ.ά.).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “