Να μου ζητήσουν θέσεις οι δήμαρχοι

«Ζητώ από τους δημάρχους να μου προτείνουν να εγκρίνω αμέσως όσες θέσεις αορίστου χρόνου θέλουν», λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος σχετικά με το φλέγον ζήτημα των συμβασιούχων.

Όσο για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Κ. Καραμανλή για τους 250.000 εργαζομένους με συμβάσεις, των οποίων η ομηρεία θα έπαιρνε τέλος μετά τις εκλογές, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος κάνει λόγο για επιχείρηση παραπληροφόρησης και υποστηρίζει: «Ο Πρωθυπουργός, και όταν ακόμη προεκλογικά αναφέρθηκε σε αριθμούς, ουδέποτε είπε ότι όλοι οι συμβασιούχοι θα αποκτήσουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Πάντοτε προσέθετε ότι αυτό θα γίνει εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σύμφωνα με το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο».
Ο υπουργός Εσωτερικών, συνεχίζοντας τη σκληρή στάση που τήρησε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, επιτίθεται με δριμύτητα στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι παρ’ ότι εκείνο δημιούργησε το πρόβλημα, ενέπαιζε τους συμβασιούχους, αγνόησε τις αγωνίες τους και δεν μονιμοποίησε κανέναν, η κυβέρνηση της Ν.Δ. μονιμοποίησε 32.924 εξ αυτών.

Κύριε υπουργέ, γιατί δεν παραδέχεται η κυβέρνηση ότι η εξαγγελία για μονιμοποίηση των 250.000 συμβασιούχων, από τον Πρωθυπουργό προεκλογικά, ήταν ένα λάθος ώστε να μην απολογείστε συνεχώς γι’ αυτό το θέμα;

Η εμμονή ορισμένων να αποδίδουν στον Πρωθυπουργό, προεκλογικώς, την εξαγγελία ότι «θα μονιμοποιηθούν 250.000 συμβασιούχοι» εντάσσεται στο πλαίσιο μιας οργανωμένης επιχείρησης παραπληροφόρησης, η οποία στόχο έχει να κρύψει την αλήθεια, που είναι η εξής: Η κυβέρνηση Καραμανλή, πιστή στα όσα έχει πει προεκλογικώς, λύνει, με τρόπο απόλυτα συμβατό με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Διότι, ο Πρωθυπουργός, και όταν ακόμη προεκλογικώς αναφέρθηκε σε αριθμούς, ουδέποτε είπε ότι όλοι οι συμβασιούχοι θα αποκτήσουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Πάντοτε, μα πάντοτε, προσέθετε «εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο». Άρα ούτε «λάθος» υπάρχει ούτε, κατά συνέπεια, λόγος «απολογίας». Το αντίθετο. Είμαστε απόλυτα συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Επιμένω γιατί δεν είναι κακό να παραδεχτεί κανείς ότι η αντιπολίτευση προεκλογικά δεν διέθετε όλα τα στοιχεία για τους συμβασιούχους και μέσα στο κλίμα εκείνης της περιόδου ελέχθη μια υπερβολή.

Δεν υπάρχει κανενός είδους υπερβολή. Γιατί πάντα λέγαμε ότι θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου μόνον οι συμβάσεις εκείνων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η πραγματικότητα είναι άλλη: Κάποιοι, που ξεχνούν το παρελθόν, θέλουν να κρύψουν ότι λύσαμε άμεσα το πρόβλημα της ομηρείας και της ανασφάλειας των συμβασιούχων. Καθαρά πράγματα: Με το προεδρικό διάταγμα Ρέππα-Σκανδαλίδη, επί ΠΑΣΟΚ, ούτε μία σύμβαση δεν μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου, ενώ σε λιγότερο από δυόμισι χρόνια μετατράπηκαν 32.924 συμβάσεις σε αορίστου χρόνου – πάντα μέσω ΑΣΕΠ – από τις 72.926 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί.

Τελικά πόσοι είναι αυτοί που μένουν χωρίς δουλειά επειδή δεν έγιναν αορίστου χρόνου και διακόπτονται οι συμβάσεις τους;

Δεν μένουν χωρίς δουλειά εκείνοι των οποίων δεν έγιναν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις. Απολύσεις γίνονταν επί ΠΑΣΟΚ και κάποιοι τότε έκαναν πως δεν τις αντιλαμβάνονταν. Σήμερα, εκτός από το ότι ανανεώνονται οι συμβάσεις, υπάρχει η ισχυρότατη μοριοδότηση η οποία τους επιτρέπει να μετάσχουν σε διαγωνισμούς, μέσω ΑΣΕΠ, και να μονιμοποιηθούν ασφαλώς.

Δέχεστε επικρίσεις ότι ρίχνετε το μπαλάκι στους δημάρχους. Εάν οι δήμαρχοι δεν προκηρύξουν τις θέσεις που λέτε, δεν ανησυχείτε ότι η κυβέρνηση θα εισπράξει το κόστος της διακοπής των συμβάσεων;

Ουδέν τούτου ανακριβέστερον. Κανένα μπαλάκι δεν ρίχνουμε στους δημάρχους. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάνοντας έλεγχο δαπανών των δήμων, οδηγείται στην κρίση ότι δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν ως αορίστου χρόνου συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν χωρίς τήρηση των διαδικασιών οι οποίες προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για να λύσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε χωρίς καμία ευθύνη της κυβέρνησης, λέμε ότι οι συμβασιούχοι αυτοί μπορούν να πληρωθούν άμεσα και αναδρομικώς. Και επιπροσθέτως, ζητώ από τους δημάρχους να μου προτείνουν να εγκρίνω αμέσως όσες θέσεις αορίστου χρόνου θέλουν και με την προαναφερόμενη μοριοδότηση να τακτοποιηθούν οριστικά οι άνθρωποι που σήμερα υποφέρουν. Άρα και σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση λύνει ένα πρόβλημα, για τη δημιουργία του οποίου ουδεμία ευθύνη φέρει.

Πάντως κ. υπουργέ, οι άνθρωποι της ανάγκης, που δουλεύουν οδοκαθαριστές και μένουν χωρίς δουλειά – τους βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοράσεις – προκαλούν αισθήματα συμπάθειας σε όλους μας. Δεν ξέρω εάν ευθύνονται οι δήμαρχοι ή εσείς, αλλα με αυτούς κατι πρέπει να γίνει.

Προσπαθούμε, καταλαβαίνοντας το πρόβλημα που υπάρχει και συμπάσχοντας με τους ανθρώπους αυτούς, να λύσουμε ένα πρόβλημα για το οποίο η κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη. Στο χέρι των δημάρχων είναι να το λύσουμε, και περιμένω τις προτάσεις τους. Και κάτι άλλο: Επειδή ακούω για «χιλιάδες», ας δουν κάποιοι τι είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Κουκουλόπουλος. Ο αριθμός αυτών που έχουν τώρα πρόβλημα είναι πολύ μικρός για να μιλάμε για «πρόβλημα συμβασιούχων». Και εδώ κάποιοι σκόπιμα παραπληροφορούν.

Πάντως, κ. Παυλόπουλε, δεν κυβερνά το ΠΑΣΟΚ σήμερα, εσείς κυβερνάτε.

Σωστά. Ας μου επιτραπεί να απευθύνω το εξής εύλογο, έστω και υποθετικό, ερώτημα: Ποια θα ήταν η στάση όσων επικρίνουν εμάς, αν το Ελεγκτικό Συνέδριο ερχόταν και έλεγε το ίδιο, στην περίπτωση κατά την οποία σήμερα επί κυβερνήσεως Καραμανλή μια ΔΕΚΟ, π.χ. η ΔΕΗ, προσλάμβανε εκτός ΑΣΕΠ μερικές εκατοντάδες συμβασιούχους για πρόσκαιρες ανάγκες, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, και πήγαινε στη συνέχεια και έλεγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επιχειρούσε έτσι να τους μονιμοποιήσει; Όλοι αυτοί θα έλεγαν ναι ή όχι, ότι πρόκειται για «επιχείρηση μονιμοποίησης γαλάζιων παιδιών»; Τα συμπεράσματα δικά σας και των αναγνωστών σας.

Άψογη η συνεργασία με τον Γιώργο Αλογοσκούφη
«ΣΤΗΡΙΖΩ την προσπάθεια του κ. Γ. Αλογοσκούφη», λέει ο υπουργός Εσωτερικών.

Υπάρχει μια μεγάλη γκρίνια στους κόλπους της κυβέρνησης για το μοίρασμα της πίτας από τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Είστε και εσείς δυσαρεστημένος;

Η συνεργασία μου με τον φίλο και συνάδελφό μου κ. Αλογοσκούφη, καθώς και με όλους τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση, είναι άψογη. Και συμμερίζομαι απόλυτα την τόσο πετυχημένη προσπάθεια του Γιώργου Αλογοσκούφη και των συνεργατών του να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά μας πράγματα.

Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας
«ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ με το ΠΑΣΟΚ την κοινή συνισταμένη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια», λέει ο Πρ. Παυλόπουλος

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θα περάσει; Θα καταφέρετε δηλαδή να καταλήξετε σε κοινή θέση με το ΠΑΣΟΚ;

Θέλω να πιστεύω ότι με βάση το γεγονός πως όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών αλλά πάντα μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα βρούμε με το ΠΑΣΟΚ την κοινή συνισταμένη, προκειμένου η αναθεώρηση του άρθρου αυτού να καταστεί εφικτή. Θυμίζω, άλλωστε, ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου, ήταν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά την προηγούμενη αναθεώρηση.

Θα αιφνιδιάσει ο Πρωθυπουργός με εκλογές τον Ιούνιο;

Όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας μας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “