Γονείς στα κάγκελα με το πρωινό ξύπνημα Γαβρόγλου

Η χαοτική μέρα των εργαζομένων γονέων ξεκινάει 6.30. Να ξυπνήσουν με δυσκολία και γκρίνια τα παιδιά, να τρέξουν να τα αφήσουν στα σχολεία των 8.10, και να προλάβουν τελικά, με την ψυχή στα στόμα, να φτάσουν στη δουλειά .Αν εφαρμοστεί η νέα εξαγγελία του κ. Γαβρόγλου για έναρξη των μαθημάτων στις 9 π.μ, χιλιάδες οικογένειες μπαίνουν σε περιπέτεια.

Προφανώς οι έφηβοι θα κερδίσουν μισή ώρα πολύτιμο ύπνο, όμως αυτό αφορά τους μαθητές που μένουν δίπλα στα σχολεία, ή αυτούς που πάνε σε ιδιωτικά και χρησιμοποιούν σχολικό.Στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι εργαζόμενοι γονείς πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο με το ΙΧ και συνεχίζουν για τη δουλειά,ενώ το μεσημέρι ένας από τους δυο τρέχει ασθμαίνοντας να τα μαζέψει. Αυτή είναι η ζωή στις μεγάλες πόλεις. Δύσκολη και συχνά βασανιστική για εργαζόμενους με παιδιά.Μόνο όποιος αγνοεί την καθημερινότητα των εργαζομένων μπορεί να εξαγγέλλει με ευκολία άχρηστες αλλαγές που χαροποιούν προσωρινά τους εφήβους.

Θα πει κάποιος, μα στην Αγγλία κάποια σχολεία ξεκινούν πειραματικά στις 11.π.μ. Άρα πως είναι κακό το αργά; Αυτό είναι άλλο.

Πράγματι,ακόμη είναι υπό διερεύνηση αν παιδιά και έφηβοι πρέπει να ξεκινούν την μέρα τους αργά.Ερευνάται επιστημονικά στις σοβαρές χώρες .Το 9 π.μ όμως όμως δεν υπάγεται σ αυτό.Η μισή ώρα δεν κάνει την διαφορά στην λειτουργία του σχολείου .Είναι μια προεκλογική εξαγγελία προς εφήβους που θα ταλαιπωρήσει πολλές οικογένειες. Και στο τέλος θα ταλαιπωρήσει τα ίδια τα παιδιά, καθώς οι γονείς θα αναγκάζονται να τα αφήνουν νωρίτερα στα σχολεία για να προλάβουν τη δουλειά τους ενώ το μεσημέρι που θα τελειώνουν πιο αργά. Άρα όλοι θα είναι χαμένοι, πλην των ευκατάστατων που έχουν άλλες ευκολίες ή των ανέργων και των φτωχών για τους οποίους ένα τέτοιο μέτρο δεν αλλάζει τίποτα στη ζωή.

Ο κ. Γαβρόβλου εξήγγειλε το νέο ξύπνημα των μαθητών στην τελετή του αγιασμού του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας χαριτολογώντας είπε τους μαθητές: «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω…». Ακολούθησαν χειροκροτήματα.

Για την εφαρμογή του νέου μέτρου θα συγκροτηθούν δύο επιτροπές.Μία επιστημονική και μία τεχνική που θα τεκμηριώσουν το θέμα της έναρξης των μαθημάτων μία ώρα αργότερα.

Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη βδομάδα, το αργότερο την επόμενη, συγκροτούμε μία επιστημονική επιτροπή -τα μέλη της οποίας τα είχα συμβουλευτεί και νωρίτερα, πριν διατυπώσουμε αυτή τη σκέψη- όπως επίσης και μία ομάδα εργασίας από εκπαιδευτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα τεχνικά ζητήματα. Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για τα Δημοτικά είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από το σημερινό καθεστώς. Θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίς, και αυτά θα απασχολούνται μέχρι την έναρξη των μαθημάτων. Είμαστε σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες και για την μεταφορά των παιδιών. Βεβαίως για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Για το θέμα αυτό, όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα σχολεία πρέπει να αρχίζουν αργότερα από ότι σήμερα. Τα παιδιά του Δημοτικού που θα πηγαίνουν νωρίτερα στο σχολείο γιατί οι γονείς εργάζονται, θα είναι με τους εκπαιδευτικούς και κάθε μέρα έχουν θα ακολουθούν ένα πρόγραμμα. Τα παιδιά αυτά θα ξυπνάνε την ίδια ώρα που ξυπνάνε σήμερα. Με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει προκύπτει ότι θα ευεργετηθούν τα περισσότερα παιδιά. Άρα δεν αλλάζει τίποτα, αλλά όλα τα υπόλοιπα παιδιά και οι οικογένειες θα ευεργετηθούν. Κανείς δεν είναι ριγμένος».