Μεταρρυθμίζει τη γραμμή Μαριέττας

Αιφνιδιασμό προκάλεσε στα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη και σε αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ. η ανακοίνωση, μέσω Λονδίνου, του Πρωθυπουργού ότι βάζει στην… κατάψυξη την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Αιφνιδιασμός από την ανακοίνωση, μέσω Λονδίνου, του Πρωθυπουργού ότι βάζει στην… κατάψυξη την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η υπουργός Παιδείας κλήθηκε στο Μαξίμου για να συζητήσει την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του «παγώματος». Νερό στο κρασί του ρίχνει και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θαν. Βερέμης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες απειλούσε με παραίτηση εάν οι μεταρρυθμίσεις μπουν στο ράφι
Η κ. Γιαννάκου, μάλιστα, κλήθηκε άρον -άρον στο Μαξίμου για να συζητήσει την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του «παγώματος» των αλλαγών στην Παιδεία. Νερό στο κρασί του, εξάλλου, ρίχνει και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, καθηγητής κ. Θαν. Βερέμης, ο οποίος ενώ πριν από λίγες ημέρες απειλούσε με παραίτηση εάν οι μεταρρυθμίσεις μπουν στο ράφι, τώρα αποδέχεται μια νέα καθυστέρηση στην προώθηση των πολυδιαφημισμένων αλλαγών, λόγω πρόωρων εκλογών. Η δήλωση Καραμανλή από το κεντρικό αμφιθέατρο του London Shcool of Economics ότι δεν επιθυμεί κοινωνικές εντάσεις και είναι έτοιμος να μεταθέσει χρονικά τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνειών στους αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας ότι το σχέδιο που είναι έτοιμο από το περασμένο καλοκαίρι δεν πρόκειται να προωθηθεί αυτή την ώρα.

Αμετακίνητος

Ο Πρωθυπουργός, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, είναι αμετακίνητος στην απόφασή του για αλλαγές, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ανοίξει ένας νέος κύκλος κινητοποιήσεων στην Παιδεία που θα τον έφερνε – σ’ αυτή τη συγκυρία – αντιμέτωπο όχι μόνο με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και με τους γονείς φοιτητών και μαθητών. «Εάν αρχίσουν τώρα κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια χάθηκε η χρονιά και το κόστος θα το εισπράξει η κυβέρνηση», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει: «Μέσα σε έξι μήνες είχαμε δύο μεγάλους κύκλους κινητοποιήσεων. Τον Ιούνιο με τους φοιτητές, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους μαθητές και κάποιους φοιτητές. Τρίτο γύρο δεν αντέχει η Παιδεία, αλλά ούτε και η κυβέρνηση».

Οι «διαφωνούντες»

Υπάρχουν, όμως, στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και φωνές που ζητούν να προχωρήσει τώρα το σχέδιο αλλαγών με όποιο κόστος, διότι αργότερα όπως υποστηρίζουν θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση και διερωτώνται: «Είπε ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου. Μέχρι πότε, όμως, θα συνεχίζετε ένας διάλογος χωρίς αποτέλεσμα; Πρέπει να έχει καταληκτική ημερομηνία. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν γίνεται να φτιάξουμε ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά…».

Επισήμως, πάντως, η σημερινή συνάντηση Καραμανλή-Γιαννάκου γίνεται για την προετοιμασία του Πρωθυπουργού εν όψει της αυριανής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την Παιδεία. Ωστόσο, η συνάντηση συνδέεται, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, και εξ αιτίας της αμηχανίας που υπάρχει στο υπουργείο Παιδείας για την τύχη των αλλαγών που παραμένουν στο ράφι από το περασμένο καλοκαίρι. Επισημαίνεται ότι η συνάντηση Καραμανλή-Γιαννάκου που προηγείται της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για το φορολογικό νομοσχέδιο, ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από το Μαξίμου και δεν συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού που είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θοδ. Ρουσόπουλος.

Βάζει… νερό στην παραίτηση ο Βερέμης
ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ προθέσεις, όπως ο ίδιος άφησε χθες να εννοηθεί, έχει αντιληφθεί και ο κεντρικός εισηγητής των αλλαγών, καθηγητής κ. Θαν. Βερέμης, ο οποίος απειλούσε έως πρότινος με παραίτηση επειδή το νομοσχέδιο παραμένει στο ράφι. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας δήλωσε χθες έτοιμος να αποδεχθεί μια νέα παράταση εάν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση βρεθεί στην κορυφή των μεταρρυθμιστικών αλλαγών, με τις οποίες η κυβέρνηση θα δώσει την προεκλογική μάχη.

« Αν οι εκλογές γίνουν πρόωρα με προμετωπίδα τις μεταρρυθμίσεις, τότε χαλάλι του…», ανέφερε ο κ. Βερέμης (στον Άλφα), αλλά πρόσθεσε ότι θα επιμείνει στην απόφασή του να παραιτηθεί εάν οι αλλαγές μετατεθούν για μετά τις εκλογές και αυτές γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Αν πάνε για την άλλη τετραετία, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Δεν ξέρω πού θα είμαι την άλλη τετραετία, μπορεί να είμαι και εκτός Ελλάδας…», είπε χαρακτηριστικά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “