Πρόωρες εκλογές στο όνομα της Παιδείας

Με σημαία τις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία οδεύει το φθινόπωρο στην κάλπη ο Πρωθυπουργός. Το σχέδιό του είναι απλό. Θα καλέσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν ξανά αν θέλουν να αλλάξει η «χαοτική», όπως θα την αποκαλέσει, κατάσταση στον χώρο της Παιδείας. Και θα δεσμευθεί ότι με ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή – εφόσον κερδίσει πάλι τις εκλογές – η πρώτη κίνησή του θα είναι να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αυτό είναι το «σενάριο δύο» στην κωδική νεοδημοκρατική γλώσσα, το οποίο κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι είναι και το πιθανότερο να ισχύσει. Υπάρχει όμως στο Μαξίμου και το «σενάριο ένα». Τι λέει αυτό; Να ψηφιστεί ο νόμος πριν από τις εκλογές – για την ακρίβεια τέλη της άνοιξης ή το αργότερο αρχές Ιουνίου – και η ουσιαστική εφαρμογή του να αρχίσει μετά τις εκλογές.
Συνέχεια του διαλόγου. Σύμφωνα λοιπόν με όσα λένε οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο διάλογος θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο θα ανακοινωθεί ο περίφημος νόμος πλαίσιο. Στη συνέχεια, θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ολομέλειας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση πιστεύει – όπως άλλωστε πίστευε και πέρυσι αλλά οι σχεδιασμοί της ναυάγησαν – ότι τη θερινή περίοδο οι κινητοποιήσεις θα είναι υποτονικές.Όσοι διαφωνούν θα έχουν εμφανίσει μέχρι τότε «σημάδια κόπωσης», αφού βρίσκονται σχεδόν ένα χρόνο σε κινητοποιήσεις και έτσι με σχετική ευκολία ο νόμος θα περάσει. Βουλευτές της Ν.Δ. όμως και στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου και όταν έρθει η ώρα, η κυβέρνηση θα διαπιστώσει και πάλι πως είναι ανέφικτο να περάσει τις αλλαγές που επιθυμεί διότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα εξέγερση και θα αναγκαστεί ξανά σε άτακτη υποχώρηση.

Στην κυβέρνηση λένε ότι το περσινό πάθημα τους έχει γίνει μάθημα. Έτσι, δεν αποκλείουν νέα εξέγερση στον χώρο της Παιδείας και γι’ αυτό είναι έτοιμοι να συνδέσουν άμεσα τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία με τις πρόωρες εκλογές. «Στην περίπτωση που τέλη της άνοιξης η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι δεν έχουν πεισθεί η κοινή γνώμη και η εκπαιδευτική κοινότητα για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, ο νόμος θα μείνει στο ψυγείο. Θα είναι όμως προεκλογική σημαία της Ν.Δ. στις εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν το φθινόπωρο», λέει κορυφαίος υπουργός και προσθέτει: «Ο Πρωθυπουργός δεν έχει μετακινηθεί ούτε κεραία στις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία, ενώ σε όλες τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του προτάσσει τις αλλαγές στην Παιδεία από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Έχει καταλήξει ωστόσο στην απόφαση ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα νέο μεγάλο κύκλο κινητοποιήσεων την άνοιξη, που απορρυθμίζει πλήρως την εκπαίδευση και στέλνει εναντίον της κυβέρνησης μαθητές, φοιτητές και γονείς».

Ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην απόφαση ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα νέο μεγάλο κύκλο κινητοποιήσεων την άνοιξη, που απορρυθμίζει πλήρως την εκπαίδευση και στέλνει εναντίον της κυβέρνησης μαθητές, φοιτητές και γονείς
Η μεγάλη «ατυχία». Στελέχη του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν ότι καθοριστικό ρόλο στην καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων έπαιξε και «η μεγάλη ατυχία» – όπως την αποκαλούν – να συμπέσουν οι αλλαγές στην Παιδεία με τη συζήτηση για αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Παρ’ ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, σκόπιμα συνδέθηκαν και έτσι φούντωσε το μέτωπο στην Παιδεία», λένε χαρακτηριστικά και τονίζουν: «Πρέπει αυτά τα δύο θέματα να αποσυνδεθούν και όταν θα έρθει η ώρα για τον νόμο πλαίσιο να έχει κλείσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η συζήτηση για το άρθρο 16».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως εμφανίζονται βέβαιοι πως αν τον Ιούνιο δεν περάσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Παιδεία, αυτό θα είναι το πρώτο θέμα στην προεκλογική ατζέντα του Πρωθυπουργού, το οποίο μάλιστα θα τεθεί στους πολίτες με διλημματικό τρόπο.

Το χαμένο «προσωπικό στοίχημα»
Ο «νόμος του Μέρφι» δεν είναι από όλους αποδεκτός αφού όπως έχει αποδείξει η ζωή, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Στις μεταρρυθμίσεις όμως για την Παιδεία βρήκε την πλήρη δικαίωσή του.

Το πράγμα στράβωσε από την πρώτη στιγμή και συνέχισε να στραβώνει, κάθε μέρα που περνούσε όλο και περισσότερο. Έτσι, η μόνη λύση για την κυβέρνηση είναι να αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι από την αρχή…

Τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν πολλά και καμία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει, όπως παραδέχονται αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. Ωστόσο η μεγαλύτερη ήττα για την κυβέρνηση είναι οι μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία, τις οποίες ο Πρωθυπουργός αποκαλεί «προσωπικό του στοίχημα».

«Οι αλλεπάλληλοι λανθασμένοι χειρισμοί και η άγνοια, σε πολλές περιπτώσεις, των εύθραυστων ισορροπιών που υπάρχουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και το βόλεμα ορισμένων πανεπιστημιακών με την υπάρχουσα κατάσταση οδήγησαν σε αδιέξοδο», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει: «Τώρα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, να διαμορφώσουμε ένα συναινετικό πλαίσιο και να διευρύνουμε τον διάλογο. Για όλα αυτά όμως απαιτείται χρόνος».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “