Το ράβε ξήλωνε του κ. Γαβρόγλου για την ψήφο των 16ρηδων

Άλλαξε τον Νίκο Φίλη ο πρωθυπουργός με τον καθηγητή Γαβρόγλου ο οποίος είχε την ευλογία της εκκλησίας. Δεν είχε όμως και την επιφοίτηση ώστε να είναι συνετός. Πειραματίζεται εδώ και ένα  χρόνο, ώστε να κάνει το σχολείο δήθεν πιο φιλικό και πιο εύκολο για τα παιδιά και τις πανελλαδικές  λιγότερο αγχωτικές, για γονείς και μαθητές. Στην ουσία αυτό που θέλει είναι η ψήφος των 16ρηδων. Μέχρι τώρα δεν έχει πετύχει το στόχο του.

Έχει δικαίωμα να σκέφτεται αλλαγές ο κάθε υπουργός, αλλά δεν μπορεί να  σκέφτεται δυνατά  σε ένα τόσο ευαίσθητο υπουργείο. Έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις για αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το μόνο που έχει καταφέρει είναι να αποσυντονίσει οικογένειες οι οποίες έχουν παιδιά στο Λύκειο με τις γενικολογίες και τις αντιφάσεις. Και αφού ανακοίνωσε στο τέλος το νέο σύστημα εισαγωγής του, που είναι ένα από τα παλιά συστήματα, χωρίς δικλείδες ασφαλείας για τους βαθμούς του απολυτηρίου – όπως λένε οι καθηγητές – τώρα κάνει πίσω στην υποτιθέμενη τομή που ήταν η κατάργηση των λατινικών.

Μόλις έβαλαν φωνές οι καθηγητές ετοιμάζεται να πάρει πίσω την απόφαση. Απόδειξη ότι δεν διαβουλεύτηκε πριν καταλήξει. Αν δεν ήταν ελαφρότητα, θα πίστευα ότι είναι επικοινωνιακός σχεδιασμός του Μαξίμου για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Δηλαδή να μιλάμε για Λατινικά για να μην μιλάμε για άλλα. Δυστυχώς δεν είναι αυτό γιατί το Μαξίμου έχει χάσει την φόρμα του στην επικοινωνία  τελευταία , ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει χάσει το μπούσουλα από καιρό .

Έτσι το ενδεχόμενο τα Λατινικά να διδάσκονται στην Α’ ή στη Β’ Λυκείου εξετάζει τώρα ο υπουργός Παιδείας, μετά την καταιγίδα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή του να τα καταργήσει στις Πανελλήνιες.

Λέει πως είναι ανοικτός στην πρόταση τα Λατινικά να διδαχθούν σε μια άλλη τάξη, πλην της  Γ’ Λυκείου, όπου αναμένεται να αντικατασταθούν από την Κοινωνιολογία, βάσει της πρότασης για το νέο εξεταστικό σύστημα.

Η παραπάνω πρόταση έρχεται ύστερα από την πίεση και τις οξύτατες αντιδράσεις για την κατάργηση της διδασκαλίας των Λατινικών στη Γ’ Λυκείου για τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποίες υποστηρίζονται μάλιστα και από ακαδημαϊκούς του εξωτερικού.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών με αίτημα την ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση των Λατινικών στην Γ Λυκείου.

Μάλιστα κείμενο που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, στο οποίο και τοποθετείται αρνητικά επί του ζητήματος, έχει ήδη συγκεντρώσει 4.300 υπογραφές, συμπεριλαμβανομένων και ακαδημαϊκών του εξωτερικού.